Nederlands leger bestelt duurzame textielproducten bij Belgische producenten

Bedrijfsnieuws van 22/06/2016

De Nederlandse defensie heeft op 15 juni 2016 in Soesterberg een bestelling ondertekend voor 100.000 duurzame handdoeken. Daar is een ontwikkelingstraject van drie jaren aan voorafgegaan met de Belgische textielproducenten European Spinning Group (ESG) uit Spiere-Helkijn en Jules Clarysse uit Pittem, een toonaangevende producent van handdoeken in Europa en een pionier in duurzame producten zoals Fair Trade katoenen handdoeken. Twee Nederlandse partijen waren eveneens betrokken: Van Scherpenzeel, een specialist in de circulaire economie, en Texperium, een open innovatiecentrum dat innoveert op het gebied van hoogwaardige post consumer textielafval en -recyclage.

D160615 Pn6191Copy
© Ministerie van Defensie

ESG zorgde er in dit project voor dat de juiste grondstoffen vermengd werden en worden met de post consumer vezels om garen te spinnen voor de vervaardiging van de duurzame handdoeken. Clarysse is als specialist van het huishoudtextiel erg gefocust op duurzaamheid, is C2C-gecertificeerd, en zet in op CSR en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Het resultaat voor het Nederlands leger is dus een duurzame handdoek die voor 40 %

bestaat uit gerecycleerde vezels (op basis van gebruikt katoen). Om de milieubesparingen te meten werd gebruik gemaakt van de LCA-tool van Modint (LCA = Life Cycle Analysis). Kort samengevat zijn dit de volgende milieubesparingen: 1 kilo duurzame handdoek bespaart 5.559 liter water, 1,64 kg CO2 en 0,56 MJ energie.

Ook Seyntex uit Tielt krijgt een bestelling voor duurzame kledij vanwege de Nederlandse Defensie: 53.000 ‘groene’ overalls.

Bron: persbericht en Het Nieuwsblad Roeselare Tielt Izegem van 22 juni 2016