Garenproductie

De productgroep "Garenproductie" omvat de voorbereiding en de productie van:

  • filamentdraad (uit polyester PES en polyamide PA),
  • vezels en garens van polyamide PA,
  • polyester PES,
  • polypropyleen PP...,
  • garens (zuiver en gemengd) van katoen, wol, vlas...

Naast onafhankelijke spinnerijen zijn er ook een aantal geïntegreerde spinnerijen (die deel uitmaken van een textielbedrijvengroep en in dat kader garens produceren voor de eigen weverijen).

03 GARENS Nyobe 114 Nyobe
Garens zijn een onmisbare stap in de textielwaardeketen. Zij zijn cruciaal in de circulaire economie.
03 GARENS Soieries Elite Website 4800px 300dpi 54 Soieries Elite

Gespecialiseerde niche

Binnen de Belgische textielindustrie is de spinnerijactiviteit een kleine maar gespecialiseerde niche met een aandeel van ca. 2 % binnen de totale textielindustrie. De productie van garens gebeurt hetzij door onafhankelijke spinnerijen, hetzij door geïntegreerde spinnerijen (die deel uitmaken van een textielbedrijvengroep en die garens produceren voor de eigen weverijen). Katoentypespinnerijen zijn de grootste groep in de totale garenproductie in België (zonder de extrusie).

Circulaire economie in de praktijk

Garens zijn een onmisbare tussenstap in de textielwaardeketen: zonder garens geen kleding, meubelstoffen, of tapijten. De belangrijkste vezels die gebruikt worden zijn katoen en polyester, al wordt ook een ruim palet aan synthetische garens geproduceerd voor o.a. technisch textiel.

Ook in de ontwikkeling van de circulaire economie is de garenproductie een onmisbare stap in de textielwaardeketen, mede door de toenemende aandacht van zowel professionele aankopers, als van overheden én consumenten voor ecologische en duurzame producten. Zo worden op basis van post-consumer-textielafval, zoals oude jeansbroeken (katoen), nieuwe textielproducten gemaakt, bv. handdoeken, matrastijk, pulls, tentdoeken…

Toch blijft het een grote uitdaging om oud textielmateriaal te recycleren tot nieuwe vezels, die opnieuw gesponnen kunnen worden en tot minstens even hoogwaardige textielproducten leiden, zodat we van een echt circulaire economie in textiel kunnen spreken. Het onderzoek naar en de ontwikkeling van bv. recyclage van textielafval, zowel industrieel als post-consumer-textielafval, doen de bedrijven meestal niet alleen, maar samen met gerenommeerde onderzoekscentra zoals het textieltechnologiecentrum Centexbel. Hierbij wordt ook gezocht naar nieuwe oplossingen, en nieuwe mogelijke eindproducten. Op die manier kunnen gerecycleerde garens bv. voor compleet nieuwe toepassingen ingezet worden.

Daarom wordt er ook volop geïnvesteerd in ecodesign. En in nieuwe markten en nieuwe businessmodellen (bv. textiles-as-a-service). Dat opent nieuwe perspectieven voor de garenproducenten.

07 GARENS ESG garens 19 07 18162807 European Spinning Group (ESG)
Kerngegevens
Aantal bedrijven 4
Aantal werknemers 185
Omzet (in miljoen euro) n.b.
Exportquote (aandeel van export in omzet) 60 %
Evolutie van de activiteit in 2021 (in volume) +25 %
Aandeel in de toegevoegde waarde van de Belgische textielsector 2 %

Gerelateerde artikels

Conjunctuur in de Belgische textielindustrie

Lees verder
Kris Van Peteghem

Kris Van Peteghem

Adviseur Kledingtextiel en Spinnerij