Garenproductie

De productgroep "Garens" omvat de voorbereiding en de productie van:

  • filamentdraad (uit polyester PES en polyamide PA),
  • vezels en garens van polyamide PA,
  • polyester PES,
  • polypropyleen PP, enz.,
  • garens (zuiver en gemengd) van katoen, wol, vlas, enz.

Co-creatie en open innovatie

Er wordt steeds meer ingezet op innovatieve garens. Dit is niet verwonderlijk, aangezien de textielbedrijven zich steeds meer toeleggen op technisch textiel of textiel met specifieke functionaliteiten: bv. garens die een bepaalde touché of aanvoelen geven, alsook nieuwe en verrassende combinaties van vezels… De creatie van dergelijke op maat ontwikkelde garens gebeurt veelal dankzij open innovatie en partnerships met klanten, toeleveranciers, kennisinstellingen, designers, studenten, machineconstructeurs, en met de medewerking van textielinzamelaars en sorteerders.

Nichegebeuren binnen Belgisch textiel

Soiries Elite Img 20161215 112926
Soieries Elite

Garens vormen de basis van (de meeste) textielproducten: zonder garens geen kledij, noch meubelstoffen of tapijten, en vrijwel geen technische weefsels of breisels… 

Met een aandeel van ongeveer 2 % is de spinnerijactiviteit een nichegebeuren binnen de Belgische textielindustrie, weliswaar gekenmerkt door hoge inspanningen op vlak van R&D en innovatie. 

Naast onafhankelijke spinnerijen zijn er binnen de Belgische spinnerijsector ook een aantal geïntegreerde spinnerijen (die deel uitmaken van een textielbedrijvengroep en in dat kader garens produceren voor de eigen weverijen). 

Circulair denken

Binnen de garenproductie wint het circulair denken steeds meer aan belang en vormt het een grote uitdaging. Zo wordt volop geïnvesteerd in eco-design, recyclagemogelijkheden en duurzame oplossingen. Een voorbeeld hiervan zijn nieuwe ecologische eindproducten (zoals tentdoek, pulls, handdoeken…) die tot stand kunnen komen op basis van gerecycleerde vezels (bv. afkomstig van gebruikte jeansbroeken). Op die manier kan een aanzienlijke hoeveelheid grondstoffen, water en CO2 bespaard worden, wat het milieu alleen maar ten goede komt.

Kerngegevens voor 2017
Aantal bedrijven 8
Aantal werknemers 375
Omzet (in miljoen euro) 111
Exportquote 60 %
Evolutie van de activiteit in 2017 (in volume) +6 %
Aandeel in de toegevoegde waarde van de Belgische textielsector 2 %

Verantwoordelijke

Van Peteghem

Kris Van Peteghem

Economisch adviseur (Vlaanderen)

Mail
Economie