Garenproductie

De productgroep "Garenproductie" omvat de voorbereiding en de productie van:

  • filamentdraad (uit polyester PES en polyamide PA),
  • vezels en garens van polyamide PA,
  • polyester PES,
  • polypropyleen PP, enz.,
  • garens (zuiver en gemengd) van katoen, wol, vlas, enz.

Naast onafhankelijke spinnerijen zijn er ook een aantal geïntegreerde spinnerijen (die deel uitmaken van een textielbedrijvengroep en in dat kader garens produceren voor de eigen weverijen).

Garens zijn een onmisbare tussenstap in de textielwaardeketen: zonder garens geen kleding, meubelstoffen of tapijten.

Garen Soieries Elite Dscf7552
Soieries Elite

Cotton rules

Binnen de Belgische textielindustrie is de spinnerijactiviteit een kleine maar gespecialiseerde niche met een aandeel van circa 2 % binnen de totale textielindustrie. De belangrijkste vezels zijn katoen en polyester, al wordt ook een ruim palet aan kunstmatige en synthetische garens geproduceerd voor o.a. technisch textiel. Ontwikkeling op maat van en in samenspraak met de klant is hierbij een grote troef.

Katoentypespinnerijen zijn de grootste groep in de totale garenproductie in België (zonder de extrusie).

Circulaire economie

De toenemende aandacht van consumenten en overheden voor ecologische en duurzame producten maakt dat circulariteit binnen de garenproductie steeds meer aan belang wint. Zo wordt volop geïnvesteerd in eco-design en wordt actief ingezet op duurzame oplossingen, zoals verfprocédés met weinig of geen water en minder gebruik van kleurstoffen en energie.

Verschillende recyclagemogelijkheden leiden bovendien tot nieuwe ecologische eindproducten. Op basis van post-consumer textielafval, zoals oude jeansbroeken, worden nieuwe textielproducten gemaakt, bv. handdoeken, nieuwe jeansbroeken, pulls, tentdoek… Circulaire economie in de praktijk dus. Een noodzakelijke tussenstap hiervoor is de garenproductie: de gerecycleerde vezels worden eerst opnieuw tot garens gesponnen en vervolgens geweven en geconfectioneerd tot eindproducten met gerecycleerd materiaal. En aangezien dit gepaard gaat met veel technische uitdagingen spelen de spinnerijen een zeer actieve rol in het onderzoek naar het verder optimaliseren van de huidige recyclagemogelijkheden.

Esg Esg Green
European Spinning Group (ESG)
Kerngegevens voor 2019
Aantal bedrijven 5
Aantal werknemers 225
Omzet (in miljoen euro) n.b.
Exportquote 60 %
Evolutie van de activiteit in 2019 (in volume) n.b.
Aandeel in de toegevoegde waarde van de Belgische textielsector 2 %

Verantwoordelijke

Van Peteghem

Kris Van Peteghem

Economisch adviseur (Vlaanderen)

Mail
Economie