Garenproductie

De productgroep "Garenproductie" omvat de voorbereiding en de productie van:

  • filamentdraad (uit polyester PES en polyamide PA),
  • vezels en garens van polyamide PA,
  • polyester PES,
  • polypropyleen PP...,
  • garens (zuiver en gemengd) van katoen, wol, vlas...

Naast onafhankelijke spinnerijen zijn er ook een aantal geïntegreerde spinnerijen (die deel uitmaken van een textielbedrijvengroep en in dat kader garens produceren voor de eigen weverijen).

07 GARENS ESG5 European Spinning Group (ESG)
De spinnerijen spelen een zeer actieve rol in het onderzoek naar het verder optimaliseren van de mogelijkheden van textielrecyclage.
07 GARENS ESG garens 19 07 18162807 European Spinning Group (ESG)

Gespecialiseerde niche

Binnen de Belgische textielindustrie is de spinnerijactiviteit een kleine maar gespecialiseerde niche met een aandeel van ca. 2 % binnen de totale textielindustrie. De productie van garens gebeurt hetzij door onafhankelijke spinnerijen, hetzij door geïntegreerde spinnerijen (die deel uitmaken van een textielbedrijvengroep en die garens produceren voor de eigen weverijen). Katoentypespinnerijen zijn de grootste groep in de totale garenproductie in België (zonder de extrusie).

Circulaire economie in de praktijk

Garens zijn een onmisbare tussenstap in de textielwaardeketen: zonder garens geen kleding, meubelstoffen, of tapijten. De belangrijkste vezels zijn katoen en polyester, al wordt ook een ruim palet aan synthetische garens geproduceerd voor o.a. technisch textiel. Ontwikkeling op maat van en in samenspraak met de klant is hierbij een grote troef. Het verbaast dan ook niet dat circulariteit een steeds groter wordende rol speelt binnen de garenproductie, mede dankzij de toenemende aandacht van professionele aankopers, overheden én consumenten voor ecologische en duurzame producten. Zo wordt volop geïnvesteerd in ecodesign en wordt actief ingezet op duurzame oplossingen.

De spinnerijen spelen ook een cruciale rol in onderzoek en ontwikkeling naar bv. recyclage van textielafval, zowel industrieel als post-consumer-textielafval. Zij reiken zelf ook meer en meer oplossingen aan voor mogelijke eindproducten. Op die manier kunnen gerecycleerde garens bv. voor compleet nieuwe toepassingen ingezet worden. Nieuwe markten en nieuwe businessmodellen zien aldus het levenslicht. Zo worden op basis van post-consumer-textielafval, zoals oude jeansbroeken (katoen), nieuwe textielproducten gemaakt, bv. handdoeken, matrastijk, pulls, tentdoeken… Een noodzakelijke tussenstap hiervoor is de garenproductie: de gerecycleerde vezels worden eerst opnieuw tot garens gesponnen en vervolgens geweven of gebreid, en geconfectioneerd, tot eindproducten met gerecycleerd materiaal. En aangezien dit gepaard gaat met veel technische uitdagingen, spelen de spinnerijen een zeer actieve rol in het onderzoek naar het verder optimaliseren van de huidige recyclagemogelijkheden.

07 GARENS SOIERIES ELITE DSCF6737 Soieries Elite
Kerngegevens voor 2020
Aantal bedrijven 4
Aantal werknemers 200
Omzet (in miljoen euro) n.b.
Exportquote 60 %
Evolutie van de activiteit in 2020 (in volume) -13 %
Aandeel in de toegevoegde waarde van de Belgische textielsector 2 %

Gerelateerde artikels

Conjunctuur in de Belgische textielindustrie in 2020

Lees verder
Kris Van Peteghem

Kris Van Peteghem

Adviseur Kledingtextiel en Spinnerij