Garenproductie

De productgroep "Garens" omvat de voorbereiding en de productie van:

  • filament (uit polyester PES en polyamide PA),
  • vezels van polyamide PA,
  • vezels van polyester PES,
  • vezels van polypropyleen PP, enz.,
  • garens (zuiver en gemengd) van katoen, wol, vlas, enz.

Van naaldje tot draadje, met kwaliteitslabel

De garenproductie staat in voor slechts een klein aandeel van de toegevoegde waarde in de textielsector (geraamd op ongeveer 2 %), maar is niettemin een essentieel onderdeel. Garens zijn het begin van (de meeste) textielproducten. Zonder garens geen kledij, geen meubelstoffen, noch technische weefsels of breisels enz.

Symaco Db 1001

Doordat onze textielbedrijven zich steeds meer op technisch textiel of textiel met zeer specifieke eigenschappen richten, is het niet onlogisch dat ook de garenproducenten (spinnerijen) hun pijlen richten op heel specifieke garens. Maar evengoed mikt men op garens die creativiteit en design als uitgangspunt hebben. Dat levert een rijk kleurenpalet op of garens die een bepaalde touché (aanvoelen) geven, alsook nieuwe en verrassende combinaties van vezels… De Belgische garenproducenten hebben dit alles goed begrepen: ze zijn zich stelselmatig gaan toeleggen op dergelijke ‘speciale’ garens. Dankzij gerichte investeringen, innovatie én een goed onderbouwde klantgerichtheid, timmeren zij aan hun succes.

Klantgerichtheid, dat is bv. samen met klanten of stakeholders op zoek gaan naar oplossingen voor problemen of naar tot de verbeelding sprekende creaties. Maar ook snelle en betrouwbare leveringen en een productie die exclusief op maat van de klant wordt afgewerkt, zijn belangrijke troeven.
Binnen de textielsector zijn er ook een aantal geïntegreerde spinnerijen. Zij produceren vooral garens voor de eigen weverijen in de textielgroep en houden op die manier heel nauw voeling met de markt.

Kerngegevens voor 2015
Aantal bedrijven 10
Aantal werknemers 410
Omzet (in miljoen euro) 110
Exportquote 60 %
Evolutie van de activiteit in 2015 (in volume) +5 %
Aandeel in de toegevoegde waarde van de Belgische textielsector 2 %

Verantwoordelijke

Van Peteghem

Kris Van Peteghem

Economisch adviseur (Vlaanderen en kledingtextiel)

Mail
Economie & Exportpromotie