Garenproductie

De productgroep "Garenproductie" omvat de voorbereiding en de productie van:

  • filamentdraad (uit polyester PES en polyamide PA),
  • vezels en garens van polyamide PA,
  • polyester PES,
  • polypropyleen PP, enz.,
  • garens (zuiver en gemengd) van katoen, wol, vlas, enz.

Naast onafhankelijke spinnerijen zijn er ook een aantal geïntegreerde spinnerijen (die deel uitmaken van een textielbedrijvengroep en in dat kader garens produceren voor de eigen weverijen). 

Garens vormen de basis van de (meeste) textielproducten: zonder garens geen kledij, noch meubelstoffen of tapijten, en vrijwel geen technische weefsels of breisels, enz.

Esg Esg Green
European Spinning Group

Nichegebeuren met co-creatie als drijfveer

Binnen de Belgische textielindustrie is de spinnerijactiviteit een gespecialiseerd en hoogtechnologisch nichegebeuren (aandeel van 2 % binnen de totale textielindustrie). Zo wordt steeds meer ingezet op innovatieve garens, met een bepaalde touché (aanvoelen), alsook kunstmatige en synthetische garens voor technisch textiel… ontwikkeld op maat van en in samenspraak met de klant. 

Open innovatie dankzij partnerships met klanten, toeleveranciers, kennisinstellingen, designers, studenten, machineconstructeurs, en met de medewerking van textielinzamelaars en sorteerders, is er intussen schering en inslag.

Katoentypespinnerijen zijn de grootste groep in de totale garenproductie in België.

Circulaire economie

Nyobe 02
Nyobe

De toenemende aandacht van de consument en de verschillende overheden voor ecologische en duurzame producten maakt dat circulariteit binnen de garenproductie een steeds groter belang kent en meer en meer een concurrentiële onderscheidende factor is. Zo wordt volop geïnvesteerd in eco-design en wordt actief ingezet op duurzame oplossingen (verfprocédés met weinig of geen water en minder kleurstoffen).

Verschillende recyclagemogelijkheden leiden bovendien tot nieuwe ecologische eindproducten (zoals tentdoek, jeans, pulls, handdoeken, enz.), tot stand gekomen op basis van post-consumer gerecycleerde vezels (bv. afkomstig van gebruikte jeansbroeken). Circulaire economie in de praktijk dus.

Dit alles leidt tot een aanzienlijke besparing van de hoeveelheid grondstoffen, water en CO2, wat het milieu alleen maar ten goede komt.

Kerngegevens voor 2018
Aantal bedrijven 5
Aantal werknemers 250
Omzet (in miljoen euro) n.b.
Exportquote 60 %
Evolutie van de activiteit in 2018 (in volume) n.b.
Aandeel in de toegevoegde waarde van de Belgische textielsector 2 %

Verantwoordelijke

Van Peteghem

Kris Van Peteghem

Economisch adviseur (Vlaanderen)

Mail
Economie