Interieurtextiel

De productgroep Interieurtextiel omvat

  • tapijt (geweven, getuft, naaldvilt, badsets…),
  • meubelstoffen (plat, fluweel, uni, jacquard, bedrukt…),
  • decoratiestoffen,
  • overgordijnen,
  • wandbekleding,
  • huishoudlinnen (keuken-, tafel-, bed- en badlinnen),
  • matrasbekledingsstoffen,
  • passementerie,
  • ...
Bic Brick
B.I.C.-Carpets

Binnen het Belgische interieurtextiel neemt de tapijtsector de eerste positie in, gevolgd door de matrastijksector, en de zetel- en decoratiestoffen. De bedrijven actief in het interieurtextiel realiseren een totale omzet van 2 miljard euro en vertegenwoordigen zowat 41 % van de toegevoegde waarde van de gehele textielsector.

De Belgische tapijtsector, uitgegroeid tot de tweede belangrijkste ter wereld na de VS, realiseert met net geen 100 bedrijven een totale omzet van 1,3 miljard euro. In de matrastijksector zijn vier Belgische spelers samen goed voor een omzet van ruim 400 miljoen euro, mede dankzij hun internationale vestigingen. Meestal zijn hun klanten grote concerns van matrassenproductie, die zelf ook verspreid zijn over heel de wereld.

De sector van de zetel- en decoratiestoffen realiseert met circa 825 medewerkers in een 40-tal kmo’s een omzet van zowat 150 miljoen euro. Vernieuwing via design is één van hun sterkste troeven. Verder is er ook nog het segment van het huishoudtextiel.

Dankzij hun vakmanschap en decennialange ervaring zijn de bedrijven uit het interieurtextiel exportkampioen geworden.

Geografische concentratie

Aw Hermes 37 Liggend Hr
Associated Weavers

De interieurtextielbedrijven zijn sterk regionaal geconcentreerd in Zuid-West-Vlaanderen. Daar is een echt clustereffect ontstaan door de fysieke nabijheid van de producenten en hun toeleveranciers, zoals machineconstructeurs en -agenturen, toeleveranciers van grondstoffen, transport, software, loonveredelaars, designbureaus, enz. Samen met de Europese thuismarkt vormt dit een enorm competitief voordeel. 

Sterk exportgedreven

Belgisch interieurtextiel kent een wereldwijde afzet. Zowel het VK (vooral voor kamerbreed tapijt, geweven matrastijk en zitmeubelstoffen) als de VS (afgepaste tapijten, textielmuurbekleding) zijn topmarkten. Gemiddeld blijft 85 % van de afzet in Europa (ruim 80 % voor de EU), maar er gaat ook nog 8 % naar Amerika, vooral de VS. 

De Brexit: Fedustria houdt de vinger aan de pols

Fedustria volgde en volgt de Brexit-evoluties op de voet en doet dit zowel op federaal niveau door contacten met de expertengroep en de Brexit High Level Group o.l.v. Graaf Paul Buysse, als op Vlaams niveau via deelname aan de Rondetafel o.l.v. minister-president Geert Bourgeois (17 april 2018). Samen met de Europese textielfederatie Euratex, het VBO, VOKA en andere ondernemersplatformen pleit Fedustria voor een zo handelsvriendelijk mogelijke Brexit. Op 12 december 2018 ontving de Raad van Bestuur van Fedustria Joachim Coens, gedelegeerd bestuurder van Port Authority Zeebrugge, om de gevolgen van de Brexit en de praktische oplossingen voor de bedrijven toe te lichten. De Zeebrugse haven doet de helft van zijn trafiek met het VK.

De tot op heden vrij sterke focus van de interieurtextielsector op de Angelsaksische markten heeft – mede door de onzekerheid van de Brexit-onderhandelingen – als gevolg dat de bedrijven meer en meer aangezet worden tot het zoeken naar nieuwe afzetmarkten. Met de ondersteuning van Flanders Investment & Trade (FIT) wijst Fedustria de bedrijven nieuwe opportuniteiten aan.

Eerste hulp bij export

Mistral Jd 180263 Mistralhome Winter19 181
Mistral Home

Fedustria probeert de bedrijven zoveel mogelijk te begeleiden bij hun exportinspanningen. Dit gebeurt o.a. via groepsdeelnames aan grote internationale vakbeurzen, omdat deze sowieso belangrijk blijven binnen de interieurtextielwereld. Denken we maar aan Domotex (Hannover), Domotex Asia/Chinafloor (Shanghai), Intertextile Home Textiles (Shanghai). Fedustria en FIT blijven ook actief betrokken bij de organisatie van de jaarlijkse London Fabric Show (in 2019 op 4 en 5 maart in Chelsea) in samenwerking met de Britse collega’s van British Furniture Manufacturers (BFM). Van 10 tot 12 september 2018 vond een VIP-bezoekersactie plaats op MoOD/Indigo Brussels, in nauwe samenwerking met FIT.


Belgisch vlas wereldwijd gerenommeerd

Libeco Atelier Stripe Jan 2019 07
Libeco, Belgian Linen

België is wereldwijd bekend en gewaardeerd voor zijn vlas en linnen. Het beste vlas ter wereld komt uit onze contreien. Zo zijn er in ons land nog 2.000 landbouwbedrijven die vlas telen, een 50-tal vezelverwerkende bedrijven en 7 linnenweverijen die hun producten wereldwijd verdelen. Bovendien is vlas een van de meest duurzame vezels ter wereld: alle delen van de plant worden gebruikt, er is geen afval én de vezel is biologisch afbreekbaar. Om de mogelijkheden en de voordelen van het gebruik van vlas en linnen in de kijker te zetten bij het grote publiek, vond van 26 tot 28 mei 2018 in Brugge de driedaagse expo FLAX DNA plaats, die 17.000 bezoekers mocht verwelkomen. Meer info via www.flaxdna.be.

Uitdagingen anno 2019

Een bijzonder grote uitdaging blijft het vinden van het juist geschoolde personeel in een regio waar de reële werkloosheidsgraad quasi nul is. Ook blijft de permanente druk voor een nog efficiëntere productie in één van de duurste productielanden ter wereld. De sterke concurrentie uit Turkije en de invoer uit lagelonenlanden blijft immers aanwezig. Tot slot is er de onzekerheid die de Brexit met zich meebrengt.

Bekaertdeslee 1 J8 A9933
BekaertDeslee
Kerngegevens voor 2018
Aantal bedrijven of bedrijfsafdelingen (Bedrijfsgroepen worden beschouwd als één enkel bedrijf) 160
Aantal werknemers 9.600
Omzet (in miljoen euro) 1.950
Exportquote 94 %
Evolutie van de activiteit in 2018 (in volume) -7 %
Aandeel in de toegevoegde waarde van de Belgische textielsector 41 %

Verantwoordelijke

Vermoesen

Kris Vermoesen

Product Manager Textiel

Mail
Productgroepen