Interieurtextiel

De productgroep Interieurtextiel omvat:

  • tapijt (geweven, getuft, naaldvilt, badsets…),
  • meubelstoffen (plat, fluweel, uni, jacquard, bedrukt…),
  • decoratiestoffen,
  • overgordijnen,
  • wandbekleding,
  • huishoudlinnen (keuken-, tafel-, bed- en badlinnen),
  • matrasbekledingsstoffen,
  • passementerie,
  • ...
012 INTERIEUR AW Yara roomshot landscape 70 HR Associated Weavers

De Belgische bedrijven actief in het interieurtextiel realiseren samen een totale omzet van 1,7 miljard euro.
75 % daarvan is toe te schrijven aan de producenten van textielvloerbekleding (karpetten, kamerbreed tapijt, matten, lopers, badsets…), het overige kwart aan bedrijven die matrasbekleding of zetel- en decoratiestoffen maken.

012 INTERIEUR TARKETT IN HP Asteranne 9538 5101 9501 9012 Tarkett NV
012 INTERIEUR MIRABEL SLABBINCK bava13102 Mirabel Slabbinck

Na de VS is de Belgische tapijtsector de tweede belangrijkste ter wereld, met een totale omzet van 1,2 miljard euro gerealiseerd door ca. 70 bedrijven. Maar ook in de sector van de matrasstoffen genieten de Belgen wereldfaam: vier Belgische spelers realiseren – mede dankzij hun internationale vestigingen – samen een omzet van ruim 360 miljoen euro. Meestal zijn hun klanten grote groepen van matrasproducenten die zelf ook internationaal verspreid zijn.

De sector van de zetel- en decoratiestoffen telt een 40-tal kmo’s met een omzet van zowat 135 miljoen euro en ca. 825 medewerkers. Verder is er ook nog het segment van het huishoudtextiel met een omzet van ca. 50 miljoen euro.

Het Belgisch interieurtextiel kent een wereldwijde afzet met topmarkten als het VK en de VS, naast de EU als grote thuismarkt.
012 INTERIEUR LIBECOHOME Salem Jan 2021 04 Libeco Home
012 INTERIEUR BALTA Nature 4506 16 L Balta Carpets

Het belang van vakbeurzen

Samen met het Vlaamse exportagentschap FIT begeleidt Fedustria de interieurtextielbedrijven bij hun exportinspanningen. Dit gebeurt o.a. via groepsdeelnames aan grote internationale vakbeurzen, zoals Domotex (Hannover), Domotex Asia/Chinafloor (Shanghai) en Intertextile Home Textiles (Shanghai). Fedustria en FIT blijven ook actief betrokken bij de organisatie van de jaarlijkse BFM Fabric Show (het vroegere London Fabric) in samenwerking met de Britse collega’s van British Furniture Manufacturers (BFM).

De coronapandemie heeft de beurzenkalender in 2020 en begin 2021 fors door elkaar geschud, en allerlei hybride beursvormen zagen het daglicht. Toch blijven fysieke vakbeurzen sowieso hun plaats hebben binnen de wereld van het interieurtextiel. Precies omdat het fysiek kunnen tonen en voelen van de nieuwe collecties alsook het face-to-face contact met de klanten primordiaal blijft.

Omwille van de Brexit-saga en de internationaal aanhoudende handelsspanningen gaan de interieurtextielbedrijven meer en meer op zoek naar nieuwe afzetmarkten, dit in samenwerking met Fedustria en FIT.

012 INTERIEUR MEISTERWERKE Meisterwerke Ampla H 44 Meisterwerke
012 INTERIEUR Pieters Textiel 9765 Pieters Textiel

De exportuitdagingen van de Brexit

Gezien het VK een grote afnemer is van Belgisch kamerbreed tapijt, geweven matrastijk en zitmeubelstoffen, volgde Fedustria de Brexit-ontwikkelingen op de voet. Samen met de Europese textielfederatie Euratex, het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) en de Vlaamse ondernemersorganisatie VOKA, FIT, alsmede ondernemersplatformen zoals in de provincie West-Vlaanderen, heeft Fedustria van meet af aan gepleit voor een zo handelsvriendelijk mogelijke Brexit. Tegen eind 2020 moest de EU met Premier Boris Johnson een vrijhandelsakkoord onderhandelen. Op de valreep, net voor Kerstmis, is dan toch een Deal uit de bus gekomen.

De Belgische interieurtextielbedrijven hebben zich zo goed als mogelijk voorbereid op de ‘definitieve Brexit’. Toch zullen ook zij helaas niet ontsnappen aan de gevolgen, want de Brexit zorgt voor een extra administratieve complexiteit die de nodige inwerktijd en een gespecialiseerde opvolging vereist. De EU wil de zwaarste gevolgen opvangen met een Brexit-fonds. Fedustria zal erop toezien dat de getroffen bedrijven uit de textielindustrie maximaal op ondersteuning kunnen rekenen. Maar het allerbelangrijkste is dat men er langs beide kanten van het Kanaal naar streeft om de handel in de toekomst zo vlot mogelijk te blijven laten verlopen.

012 INTERIEUR OMEXCO ODE ODE7112 @omexcowallcoverings
012 INTERIEUR SLOTS Royale Slots

TrendVision, het ontmoetingsplatform voor interieurdesign

TrendVision is sinds begin 2020 de nieuwe naam van TextiVision, het ontmoetingsplatform voor designers, (interieur-)architecten en producenten rond de nieuwste tendensen in mode, lifestyle en interieur. Dit gebeurt via bezoeken aan beurzen en exposities, deelname aan voordrachten, door samenwerking met nationale en internationale trendwatchers, vooraanstaande creatieve adviesbureaus, scholen met industriële en technologische opleidingen, en gerenommeerde designers en kunstenaars. Dit alles resulteert in een zevental activiteiten per jaar, waar vernieuwende inzichten, aankomende kleurentendensen, de nieuwste materialen en structuren, productfunctionaliteit en consumentengedragingen worden gepresenteerd.

Ondanks de herhaalde lockdowns en de beperkte organisatorische opties in 2020 slaagde TrendVision erin zich flexibel op te stellen en het programma aan te passen volgens de mogelijkheden die er waren. Om bedrijven toe te laten zich ten volle te concentreren op de gevolgen van de coronapandemie, werd het werkjaar uitzonderlijk verlengd met zes maanden. TrendVision deed daarenboven nog een extra inspanning en zorgde voor meer activiteiten dan gebruikelijk, live wanneer het kon en online wanneer het moest, met sprekers als Vincent Grégoire (Nelly Rodi), Brut Collective, Toon Bossuyt (Boss Paints) en Stijn Debaillie (Designregio Kortrijk), en er was een exclusief bezoek aan Kleureyck.

012 INTERIEUR CREATUFT Tivoli detail 1 Creatuft
012 INTERIEUR TWENTHE Calder Beige HR Passion Home Linen – Twenthe Group bvba
Kerngegevens voor 2020
Aantal bedrijven of bedrijfsafdelingen (Bedrijfsgroepen worden beschouwd als één enkel bedrijf) 156
Aantal werknemers 8.860
Omzet (in miljoen euro) 1.695
Exportquote 94 %
Evolutie van de activiteit in 2020 (in volume) -11 %
Aandeel in de toegevoegde waarde van de Belgische textielsector 41 %

Gerelateerde artikels

Conjunctuur in de Belgische textielindustrie in 2020

Lees verder
Kris Vermoesen

Kris Vermoesen

Product Manager Textiel