Interieurtextiel

De productgroep Interieurtextiel omvat

  • tapijt (geweven, getuft, naaldvilt, matten, badsets…),
  • zitmeubelstoffen (plat, fluweel, uni, jacquard, bedrukt…),
  • decoratiestoffen,
  • overgordijnen,
  • textielwandbekleding,
  • huishoudlinnen (keuken-, tafel-, bed- en badlinnen),
  • matrasbekledingsstoffen,
  • passementerie,
  • ...

Een Belgische specialiteit

België is een atypisch textielland. Totaal anders dan in de meeste andere landen is het interieurtextiel binnen het geheel van de Belgische textielsector dominant met een aandeel van 42 %, daarin direct gevolgd door technisch textiel (40 %). Pas daarna komt het (kleding-)modetextiel met 12 %. Dit uitzonderlijk groot aandeel van interieurtextiel is vooral te danken aan de tapijtsector, goed voor ruim driekwart van de omzet van interieurtextiel.

Bovendien is tapijt een verzamelwoord voor uiteenlopende producten en toepassingen. Enerzijds zijn er de kamerbrede tapijten en de tapijttegels, die als basisvloerbekleding ingezet worden en die door de meeste overheden als bouwmaterialen beschouwd worden. Anderzijds zijn er de afgepaste tapijten zoals de karpetten, de tapisserieën, de inkommatten, de outdoor matten en ook de trap- en ganglopers. Tot slot bestaat er ook ondertapijt. En niet te vergeten: kunstgras. Een enorme verscheidenheid dus, ook inzake productiemethodes, grondstoffen en toepassingen. Het is dan ook niet onlogisch dat de marktevolutie binnen elk van die deelsegmenten niet a priori identiek hoeft te zijn.

Naast tapijt laten ook productgroepen zoals de matrasbekleding en de meubelstoffen aardig van zich spreken binnen de deelsector van het interieurtextiel.

Modulyss Pattern 610
modulyss®

Tapijt in al zijn vormen: comfortabel wonen

Kamerbreed tapijt sluit door de oneindige keuze aan uitvoeringen en kwaliteiten naadloos aan bij de huidige trend van comfortabel en gepersonaliseerd wonen. Het vormt in het interieur een gewaardeerd decoratief element, het is warmte- en geluidsisolerend, het is valdempend en door zijn inwendige veerkracht is het goed voor spieren en gewrichten. Tot slot is tapijt helemaal geen bron van allergieën of ander onheil, wel integendeel: door zijn structuur houdt tapijt de fijne partikels en het fijnstof veel beter vast, zodat voorkomen wordt dat deze de luchtwegen van de bewoners kunnen hinderen. Voorwaarde is uiteraard voldoende en grondig reinigen.

Kamerbreed tapijt is ideaal voor de residentiële of woningmarkt. Belgisch kamerbreed tapijt vindt de grootste afzet bij de directe buurlanden (vooral het Verenigd Koninkrijk (VK), maar ook Duitsland, Nederland en Frankrijk). De kost van het transport impliceert een geografische begrenzing. Kamerbreed tapijt kende in 2015 een revival, met ca. +6,5 % in volume en +11 % in omzet. In de contractmarkt wordt naast luxueus Axminster tapijt steeds meer gebruik gemaakt van tapijttegels. Deze zijn vierkant (50x50cm of 60x60cm) of rechthoekig (bv. 50x100cm). Degelijk modulair tapijt biedt praktische voordelen, zeker bij de renovatie van kantoren.

Bij de afgepaste tapijten is de kwaliteit uiteraard ook heel belangrijk. Maar gezien hun dominant decoratief karakter, zijn het beeld, het dessin, de kleurcombinaties en het aanvoelen nog veel belangrijker. Karpetten zijn gemakkelijker transporteerbaar dan kamerbreed tapijt, wat veel verdere export toelaat, maar wat tegelijk ook concurrentie vanuit verdere landen (Turkije, Egypte, Iran…) met zich meebrengt. Het productpalet is qua ingezette grondstoffen zeer breed (wol, sisal, zijdeglans, polyprop…). Dergelijke vloerkleden worden zowel binnen als buiten (outdoor vloerbekleding) gebruikt. Sedert enkele jaren is er ook het fenomeen om vanuit kamerbreed getuft tapijt karpetten op maat te confectioneren. Tot slot zijn er ook nog de matten. Het kan dan gaan van kokosmatten tot antivuil inloopmatten maar evenzeer ook over superzachte badtapijtsets. In elk van deze niches heeft België enkele wereldspelers!

Omexco Ela 201 404 402Rgb
Omexco

Decoratietextiel van hoge kwaliteit

Het overige interieurtextiel zoals zitmeubelstoffen, matrasbekledingsstoffen, decoratiestoffen, huishoudlinnen… is zowel qua aanbod als qua afzet zo mogelijk nog meer internationaal dan tapijt. Het gaat (op enkele uitzonderingen na) om kmo’s. Het VK blijft de dominante afzetmarkt en de Turkse ‘concullega’s’ blijven voor de meesten de hardst te duchten concurrenten. De Belgische bedrijven zetten zwaar in op creativiteit en op betrouwbare service. Ook hier was de conjunctuur over het algemeen positief: in 2015 zagen de Belgische bedrijven hun omzet met ca. 5 % toenemen. En 2016 was eveneens beloftevol gestart.

Interieurtextiel: bij uitstek exportgericht

Liefst 94 % van het zakencijfer van interieurtextiel komt uit het buitenland. Fedustria moedigt dit internationaal ondernemen aan door groepsdeelnames aan grote internationale vakbeurzen zoals in 2015 het geval was op Domotex (Hannover, 16-19/1/2015) London Fabric (23-24/1/2015), Domotex asia/Chinafloor (Shanghai, 24- 26/3/2015), Evteks (Istanbul, 19-23/5/2015), Intertextile Shanghai (26-28/8/2015) en MoOD (Brussel, 8-10/9/2015). Ook op de Proposte beurs (Cernobbio Italië, 27-29/4/2015) waren de Belgen als grootste buitenlandse delegatie sterk vertegenwoordigd.

Verilin 9
Verilin
Kerngegevens voor 2015
Aantal bedrijven of bedrijfsafdelingen* 168
Aantal werknemers 10.000
Omzet (in miljoen euro) 2.200
Exportquote 94 %
Evolutie van de activiteit in 2015 (in volume) +4 %
Aandeel in de toegevoegde waarde van de Belgische textielsector 42 %

(*) Bedrijfsgroepen worden beschouwd als één enkel bedrijf

Verantwoordelijke

Vervaeke

Mark Vervaeke

Directeur

Mail
Economie & Exportpromotie