Interieurtextiel

De productgroep Interieurtextiel omvat

  • tapijt (geweven, getuft, naaldvilt, badsets…),
  • meubelstoffen (plat, fluweel, uni, jacquard, bedrukt…),
  • decoratiestoffen,
  • overgordijnen,
  • wandbekleding,
  • huishoudlinnen (keuken-, tafel-, bed- en badlinnen),
  • matrasbekledingsstoffen,
  • passementerie,
  • ...
Aw Sweetlife 1 Room
Associated Weavers

De groep ‘tapijt en interieurtextiel’ is de grootste productgroep binnen de Belgische textielindustrie en vertegenwoordigt zowat 42 % van de toegevoegde waarde. 

De Belgische tapijtsector realiseert met zo’n 100 bedrijven en 8.000 werknemers een totale omzet van 1,85 miljard euro en is uitgegroeid tot de tweede belangrijkste tapijtproducerende natie ter wereld (na de VS). In de matrastijksector zijn vijf Belgische bedrijven samen goed voor een omzet van ruim 400 miljoen euro, mede dankzij hun internationale vestigingen. De sector van de zetel- en decoratiestoffen neemt de derde positie in. Met circa 850 medewerkers in een 45-tal kmo’s werd in 2017 een gezamenlijke omzet van zowat 300 miljoen euro gerealiseerd. 

Belgisch interieurtextiel internationaal gegeerd

Belgisch interieurtextiel kent een wereldwijde afzet. Zowel het VK (vooral voor kamerbreed tapijt, geweven matrastijk en zitmeubelstoffen) als de VS (afgepaste tapijten, textielmuurbekleding) zijn topmarkten. Sommige bedrijven exporteren naar meer dan 40 landen; topexportbedrijven zelfs naar meer dan 100 landen. Gemiddeld blijft 85 % van de afzet dan wel in Europa (met de EU alleen al ruim 80 %), maar er gaat ook nog 8 % naar Amerika, vooral de VS, 5 % naar Azië, 1,5 % naar Afrika en 0, 5 % naar Oceanië. 

Troeven en uitdagingen anno 2018

Jules Clarysse Dsc 8999
Jules Clarysse nv

De sterke geografische concentratie van de interieurtextielbedrijven (samen met hun toeleveranciers) in de regio Zuid-West-Vlaanderen vormt de bakermat van een kapitaal aan ervaring en vakmanschap. De centrale ligging binnen de Europese thuismarkt speelt in hun voordeel: een hoog proactief reactievermogen en een optimale bereikbaarheid zijn de sleutelelementen. Een bijzonder grote uitdaging is het vinden van personeel in een regio waar de reële werkloosheidsgraad quasi nihil is. En tot slot is er de permanente druk voor een efficiënte(re) productie in een land als België, dat toch één van de duurste productielanden ter wereld blijft.

Exportpromotie vandaag

Fedustria probeert de bedrijven zoveel mogelijk te helpen bij hun exportinspanningen. Dit gebeurt o.a. via groepsdeelnames aan grote internationale vakbeurzen, zoals Domotex (Hannover), Domotex Asia/Chinafloor (Shanghai), Proposte (Cernobbio), Intertextile (Shanghai). Van 6 tot 8 september 2017 vond ook een VIP-bezoekersactie op MoOD Brussels plaats, in nauwe samenwerking met Flanders Investment & Trade (FIT) en met Textirama. 

Fedustria en FIT blijven ook actief betrokken bij de organisatie van de jaarlijkse London Fabric Show (in 2018 op 26 en 27 februari in Chelsea) in samenwerking met de Britse collega’s van British Furniture Manufacturers (BFM). Fedustria en FIT zetten ook in 2018 hun schouders onder MoOD, dat zal plaatsvinden van 11 tot 13 september.

Ook verleent Fedustria individuele dienst- en adviesverlening inzake export zoals bv. hulp bij het vinden van handelsagenten, het internationaal opvolgen van slechte betalers, het opvolgen van productgebonden wetgeving (bv. CE-markering voor bouwmaterialen, brandgedrag zitmeubelstoffen in Ierland en het VK, de wettelijke etiketteringsverplichtingen), het aanreiken van trends op internationaal vlak via dochter-vzw Textivision, het internationaal promoten van Vlaamse nicheproducten zoals via het label Belgian Linen, advies bij de bescherming van intellectuele eigendom…

Voor een handelsvriendelijke Brexit

Annabel Deel 2 589
Annabel Textiles

De koopkracht in het VK is structureel dalend ten gevolge van ‘de Brexit’: door de sterk gedaalde koers van het Britse pond worden de ingevoerde producten duurder voor de Britse consument, en vaak is er geen volwaardig binnenlands Brits alternatief. In volume bleef de export van tapijt in 2017 het hele jaar door min of meer op peil, maar zakte wel in het vierde kwartaal. In waarde zakte de export nog meer.

Fedustria pleit samen met Euratex, de Europese textiel- en kledingfederatie, voor een handelsvriendelijke Brexit: in de overgangsperiode (tussen de uitstap van het VK uit de EU en de inwerkingtreding van een nieuw handelskader) moeten de invoerrechten worden geschorst, efficiënte douane-procedures van kracht zijn en de productnormen en -standaarden in de EU-27 en het VK dezelfde blijven. Ook in het kader van de toekomstige handelsrelaties moeten nulrechten van toepassing zijn. De oorsprongsregels die van toepassing zullen zijn, moeten gebaseerd zijn op de nieuwe (maar nog steeds niet van toepassing zijnde) oorsprongsregels van de pan-Euro-medzone en moeten zodanig zijn opgesteld dat ze de textielindustrie in de EU en het VK ten goede komen. 

Op 12 december 2017 nam Fedustria ook deel aan een vergadering van de Brexit High Level Group, die alle betrokken stakeholders op nationaal en regionaal vlak vertegenwoordigt, onder voorzitterschap van Graaf Paul Buysse, op het kabinet van vice-eerste minister Kris Peeters. 

Calcutta Mekong Sesame
Calcutta
Kerngegevens voor 2017
Aantal bedrijven of bedrijfsafdelingen (Bedrijfsgroepen worden beschouwd als één enkel bedrijf) 165
Aantal werknemers 9.900
Omzet (in miljoen euro) 2.090
Exportquote 94 %
Evolutie van de activiteit in 2016 (in volume) -5 %
Aandeel in de toegevoegde waarde van de Belgische textielsector 42 %

Verantwoordelijke

Vermoesen

Kris Vermoesen

Product Manager Textiel

Mail
Productgroepen