Interieurtextiel

De productgroep Interieurtextiel omvat:

  • tapijt (geweven, getuft, naaldvilt, badsets…),
  • meubelstoffen (plat, fluweel, uni, jacquard, bedrukt…),
  • decoratiestoffen,
  • overgordijnen,
  • wandbekleding,
  • huishoudlinnen (keuken-, tafel-, bed- en badlinnen),
  • matrasbekledingsstoffen,
  • passementerie,
  • ...
09 INTERIEUR TWENTHE Stonewashed percale Greige waffle pink detail 2 HR Passion Home Linen by Twenthe Group

Textiel voor de woning is een Belgische specialiteit. Zo is België de nummer één producent in de EU van textielvloerbekleding (karpetten, kamerbreed tapijt, matten, lopers, badsets…). De Belgische bedrijven actief in het interieurtextiel halen samen een totale omzet van 1,7 miljard euro. Ruim 70 % daarvan is toe te schrijven aan de producenten van textielvloerbekleding, een kwart aan bedrijven die matrasbekleding of zetel- en decoratiestoffen maken.

09 INTERIEUR OMEXCO Moonstone MNE6002 MNE6001 @omexcowallcoverings

Na de VS is de Belgische tapijtsector de tweede belangrijkste ter wereld, met een totale omzet van 1,2 miljard euro gerealiseerd door een 70-tal bedrijven. Maar ook in de sector van de matrasstoffen genieten de Belgen wereldfaam. Naast productie in België hebben de grote bedrijven in dit segment ook productievestigingen in alle werelddelen. Dat komt omdat hun klanten vaak grote groepen van matrasproducenten zijn, die zelf ook internationaal verspreid zijn. Dichtbij de klant produceren is daarbij een troef.

De sector van de zetel- en decoratiestoffen telt een 40-tal kmo’s met een omzet van zowat 120 miljoen euro en ca. 800-tal medewerkers. Verder is er ook nog het segment van het huishoudtextiel met een omzet van ca. 50 miljoen euro, met o.a. een belangrijke speler in badstof.

Tapijten, meubelstoffen, gordijnen, matrastijk en huislinnen geproduceerd in België hebben een uitstekende reputatie en kennen daardoor wereldwijd afnemers.
09 INTERIEUR BALTA Tynedale A452 800 02 Balta Carpets

Het belang van vakbeurzen

Samen met het Vlaamse exportagentschap Flanders Investment and Trade (FIT) begeleidt Fedustria de bedrijven actief in het interieurtextiel bij hun exportinspanningen. Dit gebeurt o.a. via groepsdeelnames aan grote internationale vakbeurzen, zoals Domotex (Hannover) en Intertextile Home Textiles (Shanghai). Fedustria en FIT blijven ook actief betrokken bij de organisatie van de jaarlijkse BFM Fabric Show (het vroegere London Fabric) in de lente, samen met de Britse collega’s van British Furniture Manufacturers (BFM). In september is Fedustria ook mede-initiatiefnemer van de beurs Decosit voor meubel- en decoratiestoffen in Brussels Expo.

De coronapandemie heeft de beurzenkalender fors door elkaar geschud, eerst met verschuivingen naar later op het jaar, meestal gevolgd door annuleringen. Toch blijven fysieke vakbeurzen hun plaats hebben binnen de wereld van het interieurtextiel. Precies omdat het fysiek kunnen tonen en voelen van de nieuwe collecties, alsook het face-to-face contact met de klanten, primordiaal blijft. En het blijft de beste manier om potentiële klanten te ontmoeten. Uit corona-bevragingen van Fedustria bij haar lidbedrijven is gebleken dat de fysieke vakbeurzen zeker nog niet hebben ‘afgedaan’.

09 INTERIEUR HILDING ANDERS HA Contract Standard Hotel Hilding Anders Belgium nv

De exportuitdagingen van de Brexit

2021 was het eerste jaar van de Brexit. Voor het Belgische interieurtextiel was en is het Verenigd Koninkrijk de grootste afzetmarkt. Ook na de Brexit blijft dit zo, al is het aandeel van het VK in de totale omzet van deze productgroep aan het dalen. Gezien het VK een grote afnemer is van Belgisch kamerbreed tapijt, geweven matrastijk en zitmeubelstoffen, volgde Fedustria de Brexit-ontwikkelingen op de voet. Samen met de Europese textielkoepel Euratex, het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) en de Vlaamse ondernemersorganisatie Voka, FIT, alsmede ondernemersplatformen zoals in de provincie West-Vlaanderen, en in samenwerking met de douane en logistieke partners, werd alles uit de kast gehaald om de handel met het VK na de Brexit zo vlot mogelijk te laten verlopen.

De Belgische interieurtextielbedrijven hebben zich zo goed als mogelijk aangepast, maar desondanks zorgt de Brexit voor extra administratieve complexiteit, vertragingen, en hogere kosten. De export naar het VK is in 2021 dan ook niet op hetzelfde niveau gehandhaafd kunnen blijven als vóór de Brexit, al is het toch beter meegevallen dan aanvankelijk gevreesd. Maar vele exporteurs vrezen ook dat de impact van de Brexit op termijn nog groter zal zijn. De EU wil de zwaarste gevolgen opvangen met een Brexit-fonds dat in Vlaanderen het Brexit Adjustment Fund heet. Het allerbelangrijkste is dat men er langs beide kanten van het Kanaal blijft naar streven om de handel zo vlot mogelijk te laten verlopen. Initiatieven zoals ‘the green corridors’ van Voka kunnen daartoe bijdragen.

09 INTERIEUR ter molst 10 Ter Molst

TrendVision, het ontmoetingsplatform voor interieurdesign

Tekeningen en kleur zijn zeer belangrijk in de productgroep van het interieurtextiel. TrendVision is sinds begin 2020 de nieuwe naam van TextiVision, het ontmoetingsplatform voor designers, (interieur-)architecten en producenten rond de nieuwste tendensen in mode, lifestyle en interieur. Die informatie wordt ingewonnen door bv. bezoeken aan beurzen en exposities, deelname aan presentaties, door samenwerking met nationale en internationale trendwatchers, vooraanstaande creatieve adviesbureaus, scholen met industriële en technologische opleidingen, en gerenommeerde designers en kunstenaars. Dit alles resulteert in een zevental activiteiten per jaar, waar vernieuwende inzichten, kleurentendensen, de nieuwste materialen en structuren, en productfunctionaliteiten worden gepresenteerd, alsmede inzichten in de wijzigende consumentengedragingen.

09 INTERIEUR CREATUFT Bellevue Creatuft
Kerngegevens
Aantal bedrijven (Bedrijfsgroepen worden beschouwd als één enkel bedrijf) 152
Aantal werknemers 8.674
Omzet (in miljoen euro) 1.865
Exportquote (aandeel van export in omzet) 94 %
Evolutie van de activiteit in 2021 (in volume) +8 %
Aandeel in de toegevoegde waarde van de Belgische textielsector 41 %

Gerelateerde artikels

Conjunctuur in de Belgische textielindustrie

Lees verder
Daphne Renier 2

Daphne Renier

Product Manager Textiel