Bouwelementen

De productgroep Houten constructie-elementen omvat de industriële productie van:

  • deuren,
  • ramen,
  • parket,
  • gelijmd gelamelleerde spanten,
  • houtverduurzaming,
  • dakspanten,
  • houtskeletbouw,
  • houtbouw.

Hiertoe behoren de volgende groepen:

  • Constructie-elementen (Sectie Deuren, Sectie Geïndustrialiseerd buitenschrijnwerk, Sectie Houtbouwsystemen, Sectie Gelijmd gelamelleerde spanten, Sectie Dakspanten met plaatverbindingen, Sectie Houtbescherming).
  • Parket.
05 MEUBEL CARPENTIER Fam Maes Vyncke VD Gucht 2 Carpentier
(Ver-)bouwen met hout is dé oplossing: het is niet alleen goed voor het klimaat, het heeft ook positieve effecten op lichaam en geest van de bewoners.
05 BOUW DEWAELE GBL Dewaele Casteau kijkwoning 008 low Dewaele Woningbouw / Constructions Dewaele

Hout in de bouw in de lift

Tijdens de coronapandemie kende het gebruik van hout een boost. Die kwam er o.m. door uitspraken van EU-Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen en de New European Bauhaus. De erkenning van hout als koolstofopslag en het besef dat hout pas na de laatste (her-)gebruiksfase mag ingezet worden als energiebron gaven nog wat extra ondersteuning. Naast de klassieke houtskeletbouw zijn er tal van andere constructiemethoden die ook in opmars zijn, zoals CLT, stapelbouw en tafelbouw.

Bouw- of renovatieplannen? Kies voor hout!

Bouwen met hout biedt talrijke voordelen ten opzichte van de traditionele woningbouw: het gaat om een snelle(re) en droge manier van bouwen. Immers, het bouwproces vindt deels plaats in het atelier, waar bouwmodules worden geprefabriceerd vooraleer ze naar de bouwwerf worden verplaatst. Dat zorgt voor een sterke vermindering van zowel het werfverkeer als van het bouwafval, en is dus op zich al milieuvriendelijk. De goede isoleereigenschappen van hout maken het ook mogelijk om dunnere wanden te gebruiken in bouwconstructies, waardoor extra binnenruimte wordt gecreëerd. Ook voor het interieur bestaat er een veelvoud aan toepassingen met hout.

05 BOUW Theuma Fedustria beeld2023 h25xb17cm 300 dpi V3 Theuma Doors & frames

Houten gebouwen zijn goed voor mens en gezondheid

Houten gebouwen hebben een hogere thermische isolatie, zijn energiebesparend, akoestisch dempend, brandveilig… En er zijn nog andere voordelen: ze zorgen voor een ideaal binnenklimaat, waardoor ze een positief effect hebben op de gezondheid van de mens (minder kans op allergieën, minder stress) en op de werk- en leerprestaties.

CE-markering voor álle bouwproducten

Het CE-merk garandeert dat een product voldoet aan een Europese geharmoniseerde norm en fungeert dan als paspoort voor dit product binnen de Europese eengemaakte markt. Op vandaag bestaat er een verplichting tot CE-markering voor: plaatmateriaal, dakspanten, houtskeletbouw, gesorteerd hout, buitenschrijnwerk, houten vloeren, samengestelde balken, dakelementen en houten gevelbekledingen. Voor brandwerende binnendeuren is dit evenwel nog steeds niet het geval.

Fedustria blijft ijveren voor een eengemaakte Europese markt voor álle bouwproducten gebaseerd op de CE-markering. De piste van wederzijdse erkenning is een val waar niet mag worden ingetrapt. Extra en/of verschillende regelgeving per lidstaat belemmert immers het vrije verkeer van goederen, en is dus eigenlijk een vorm van ongepast protectionisme.

05 BOUW UNILIN FLOORING CASC3888 Interior05f 6 Quick-Step, Unilin
Kerncijfers
Aantal ondernemingen 223
Aantal werknemers 3.165
Omzet (in miljoen euro) 1.068
Exportquote (aandeel van export in omzet) 15 %
Evolutie van de activiteit in 2022 (in volume) -30 %
Aandeel in de omzet van de Belgische hout en meubelindustrie 15 %

Gerelateerde artikels

De conjunctuur in de Belgische houtsector

Lees verder
Piet Vanthournout

Piet Vanthournout

Plaatmateriaal, Houtbouw en Deuren