Bouwelementen

De productgroep houten constructie-elementen omvat de industriële productie van:

  • deuren,
  • ramen,
  • parket,
  • gelijmd gelamelleerde spanten,
  • houtverduurzaming,
  • dakspanten,
  • houtskeletbouw,
  • houtbouw.

Hiertoe behoren de volgende groepen:

  • Constructie-elementen (Sectie Deuren, Sectie Geïndustrialiseerd buitenschrijnwerk, Sectie Houtbouwsystemen, Sectie Gelijmd gelamelleerde spanten, Sectie Dakspanten met plaatverbindingen, Sectie Houtbescherming).
  • Parket.
012 BOUW UNILIN FLOORING AVMP40080 Interior06 Unilin division Flooring
Hout is het meest klimaatvriendelijke bouwmateriaal van allemaal. Nóg meer bouwen met hout zal bijdragen tot het behalen van de klimaatdoelstellingen.
012 BOUW Meyvaert 5 Meyvaert
012 BOUW ENGELS 20200910 Engels Bouten Huys Sint Martens Latem Annick Vernimmen 085 Engels ramen en deuren - Annick Vernimmen

Bouwen met hout zit in de lift

Het aandeel houtbouw in België neemt jaar na jaar toe. Meer dan 1 op 10 nieuwe woningen wordt intussen gebouwd met hout. Naast houtskeletbouw kennen nieuwere technieken zoals CLT (Cross Laminated Timber) een sterke opmars, overal in Europa. En dit zowel voor kleinere bouwprojecten als voor houten woontorens met een aanzienlijk aantal verdiepingen. Bij renovaties wordt ook meer en meer hout gebruikt. Het plaatsen van een extra verdieping, de zogenaamde optoppings, kunnen perfect in hout worden uitgevoerd zonder risico op overbelasting van de bestaande fundering.

012 BOUW LAMINATED SPANBO WILRIJK 007 kopie Laminated Timber Solutions

Waarom bouwen met hout beter is

Bouwen met hout biedt talloze voordelen ten opzichte van de traditionele woningbouw: het gaat om een snelle en droge manier van bouwen, met vrijwel geen bouwafval, die bovendien zorgt voor een sterke vermindering van het werfverkeer. Houten gebouwen hebben een hogere thermische isolatie, zijn energiebesparend, akoestisch dempend, brandveilig… En ze zorgen voor een ideaal binnenklimaat, waardoor ze een positief effect hebben op de gezondheid van de mens (minder kans op allergieën, minder stress) en op de werk- en leerprestaties.

Bovendien is bouwen met hout dé ideale oplossing in de strijd tegen de klimaatverandering. Want de in het hout opgeslagen koolstof blijft decennialang opgeslagen in de houten gebouwen!

07 BOUW THEUMA Sfeerbeeld designdeur Theuma Doors & frames
012 BOUW DEWAELE 20200917 Dewaele Kampenhout David 11 Dewaele Woningsbouw / Constructions Dewaele

Belangrijke rol voor hout in European Green Deal

Op 11 maart 2020 stelde de Europese Commissie haar nieuw Actieplan Circulaire Economie voor. Dit actieplan vormt één van de speerpunten van de EU Green Deal. Het omvat maatregelen gericht op de gehele levenscyclus van producten, van ontwerp en productie tot consumptie, herstel, hergebruik en recyclage. Zodoende wil Europa het circulair gebruik van grondstoffen bevorderen en tegelijkertijd de economische groei stimuleren. Fedustria verwelkomt dit actieplan en is tevreden dat het de link legt naar het klimaatbeleid, met een belangrijke rol voor hout in de bouw dat als koolstofopslag voor de lange termijn kan worden beschouwd.

012 BOUW HABO PSG 7244 Habo

Geen eengemaakte Europese bouwproductenmarkt zonder CE-markering

Het CE-merk garandeert dat een product voldoet aan een Europese geharmoniseerde norm en fungeert dan als paspoort voor dit product binnen de Europese eengemaakte markt. Op vandaag bestaat er een verplichting tot CE-markering voor: plaatmateriaal, dakspanten, houtskeletbouw, gesorteerd hout, buitenschrijnwerk, houten vloeren, samengestelde balken, dakelementen en houten gevelbekledingen. Vanuit Fedustria blijven wij hameren op een eengemaakte Europese markt voor bouwproducten gebaseerd op CE-markering.

Kerncijfers voor 2020
Aantal ondernemingen 217
Aantal werknemers 3.133
Omzet (in miljoen euro) 912
Exportquote 15 %
Evolutie omzet -2,5 %
Aandeel in de omzet van de Belgische hout en meubelindustrie 18 %
012 BOUW THEUMA Sfeerbeeld woningtoegangsdeur Theuma Doors & frames
012 BOUW PARKY FOTO OAKS IVORY OAK Rustic Light Pro06 HR Par-Ky by Decospan

Gerelateerde artikels

De conjunctuur in de Belgische houtsector in 2020

Lees verder
Piet Vanthournout

Piet Vanthournout

Plaatmateriaal, Houtbouw en Deuren