Bouwelementen

De productgroep Houten constructie-elementen omvat de industriële productie van:

  • deuren,
  • ramen,
  • parket,
  • gelijmd gelamelleerde spanten,
  • houtverduurzaming,
  • dakspanten,
  • houtskeletbouw,
  • houtbouw.

Hiertoe behoren de volgende groepen:

  • Constructie-elementen (Sectie Deuren, Sectie Geïndustrialiseerd buitenschrijnwerk, Sectie Houtbouwsystemen, Sectie Gelijmd gelamelleerde spanten, Sectie Dakspanten met plaatverbindingen, Sectie Houtbescherming).
  • Parket.
07 BOUW Eribel Solid Teq defl Eribel
In deze tijden van klimaatverandering zou bouwen met hout een evidentie moeten zijn.
07 BOUW CARPENTIER LL Kampenhout Drone 58 LR Carpentier

Bijna 1 op 10 nieuwbouwwoningen uit hout

Volgens cijfers van Hout Info Bois bedroeg het aandeel houtbouw in België in 2020 om en bij de 8 %. Binnen houtbouw blijft houtskeletbouw populair. Daarnaast kent CLT (Cross Laminated Timber) een sterke opmars. Getuige daarvan zijn de hoge houten woontorens die overal in Europa, en inmiddels ook in België, opduiken. Maar hout speelt niet enkel een rol bij nieuwbouw; ook bij renovaties wordt meer en meer hout gebruikt, bv. het plaatsen van een extra verdieping (de zogenaamde optoppings), gevelrenovatie of bij carports, tuinhuisjes en terrassen…

07 BOUW Holvoet Gebroeders Fotoreportage Howest Kortrijk 3 Shinnoki by Decospan - Holvoet Gebroeders

Bouw- of renovatieplannen? kies voor hout!

Bouwen met hout biedt talloze voordelen ten opzichte van de traditionele woningbouw: het gaat om een snelle en droge manier van bouwen, met vrijwel geen bouwafval. Bovendien gebeurt het bouwproces deels in het atelier, waar bouwmodules worden geprefabriceerd vooraleer ze naar de bouwwerf worden verplaatst. Dat zorgt voor een sterke vermindering van het werfverkeer, en is dus op zich al milieuvriendelijk.

07 BOUW ENGELS 20210426 Engels Beernem Annick Vernimmen 075 Engels ramen en deuren - Photography Annick Vernimmen

Houten gebouwen zijn goed voor mens en gezondheid

Houten gebouwen hebben een hogere thermische isolatie, zijn energiebesparend, akoestisch dempend, brandveilig… En er zijn nog andere voordelen: ze zorgen voor een ideaal binnenklimaat, waardoor ze een positief effect hebben op de gezondheid van de mens (minder kans op allergieën, minder stress) en op de werk- en leerprestaties.

012 BOUW THEUMA Sfeerbeeld woningtoegangsdeur Theuma Doors & frames

Dé oplossing tegen de klimaatverandering

Bouwen met hout is dé ideale oplossing in de strijd tegen de klimaatverandering. Want door te kiezen voor hout in plaats van traditionele bouwmaterialen die bij hun verwerking veel CO2 uitstoten en dus een grote klimaat-impact hebben, daalt de CO2-
uitstoot bij gebruik van hout. Bovendien blijft de in het hout opgenomen koolstof decennialang opgeslagen in de houten gebouwen. Kortom, hout is een hernieuwbare en klimaatvriendelijke grondstof!

07 BOUW EXTERIORLIVING Maluwi met schuifwand en alu onderdak 2 Exteriorliving

CE-markering voor álle bouwproducten

Het CE-merk garandeert dat een product voldoet aan een Europese geharmoniseerde norm en fungeert dan als paspoort voor dit product binnen de Europese eengemaakte markt. Op vandaag bestaat er een verplichting tot CE-markering voor: plaatmateriaal, dakspanten, houtskeletbouw, gesorteerd hout, buitenschrijnwerk, houten vloeren, samengestelde balken, dakelementen en houten gevelbekledingen. Voor brandwerende binnendeuren is dit nog steeds niet het geval. Fedustria blijft ijveren voor een eengemaakte Europese markt voor álle bouwproducten gebaseerd op CE-markering.

Kerncijfers
Aantal ondernemingen 225
Aantal werknemers 3.151
Omzet (in miljoen euro) 1.195
Exportquote 15 %
Evolutie omzet +30,8 %
Aandeel in de omzet van de Belgische hout en meubelindustrie 19 %
012 BOUW PARKY FOTO OAKS IVORY OAK Rustic Light Pro06 HR Par-Ky by Decospan

Gerelateerde artikels

De conjunctuur in de Belgische houtsector

Lees verder
Piet Vanthournout

Piet Vanthournout

Plaatmateriaal, Houtbouw en Deuren