Technisch textiel
Technisch textiel
Een definitie geven van ‘Technisch textiel’ is niet eenvoudig. Want deze ‘derde pijler’ van de textielindustrie, naast het modetextiel en het interieurtextiel, is eigenlijk geen duidelijk af te bakenen productgroep. In feite is het een verzameling van textielproducten die een oplossing bieden voor een hele reeks van maatschappelijke en industriële uitdagingen.
Agrotech* - Textiel voor landbouw, tuinbouw en visvangst, o.a. grondbedekkingsdoek, beschermdoek voor serres, visserijgarens…
Buildtech* - Textiel voor de bouw en lichte constructies, o.a. isolatiematerialen, zonwering, roofingtextiel…
Geotech* - Geotextiel, o.a. doek voor water-, wegen- en bodemwerken, afdichtingsdoek, waterfilterdoek…
Indutech* - Textiel voor industriële toepassingen, o.a. transportbanden, afdichtingskoorden voor tunnelovenwagens (steenbakkerijen), wolvilt voor bv. drukpersen…
Medtech* - Medisch textiel, o.a. hydrofiel verbandgaas, steunverbanden, hospitaallinnen, luiers (baby’s, incontinentie), therapeutische elastische kousen, chirurgenpakken…
Mobiltech* - Textiel voor voertuigen, o.a. autogordels, weefsels voor airbags, binnenbekleding van auto’s, weefsels voor autobanden, tapijt voor autobussen, vliegtuigen en schepen…
Packtech* - Textiel voor transport en verpakking, o.a. canvas/dekzeil (bache), postzakken/zakken voor linnengoed/geldzakken, cargo- en containernetten…
Protech* - Textiel voor bescherming en veiligheid, o.a. brandwerende materialen, waterdichte weefsels…
Sporttech* - Textiel voor kunstgras, doek voor parachutes en/of luchtballons, weefsels voor sporttassen, rugzakken, sportkledij…
*copyright Messe Frankfurt
Activiteiten van deze groep
- Bevorderen van onderlinge bedrijfscontacten via werkvergaderingen, de Werkgroep Technisch Textiel in samenwerking met Centexbel, high level networking events op technologisch vlak;
- Organiseren van collectieve groepsstanden op diverse buitenlandse vakbeurzen (bv. biënnale Techtextil Frankfurt);
- Actieve medewerking aan imagobevorderende initiatieven.
Het zal u misschien verrassen, maar textiel dat vandaag in België geproduceerd wordt, is vooral technologisch. Wij noemen het ‘technisch textiel’. De helft van de Belgische textielproductie is technisch textiel. Een andere helft is textiel voor het interieur (tapijt, meubelstoffen, gordijnstoffen, matrasbekleding…), met daarnaast nog slechts een klein deel textiel bestemd voor de kleding.
Zoals de naam het al laat vermoeden, zijn het precies de intrinsiek technische eigenschappen die het technisch textielproduct bepalen en er toegevoegde waarde aan geven. Vaak gebeurt dit door chemie te combineren met textiel. Daardoor wordt het textiel functioneel, bv. brandvertragend, waterdicht, lichtgevend, warmte-isolerend… Het is die slimme combinatie van stof met chemie die de grote drijfveer is van de ontwikkeling van het technisch textiel. En de toepassingen zijn quasi ‘oneindig’.
Technisch textiel helpt bv. de natuur en de openbare ruimte een handje, soms zichtbaar maar vaak ook op onzichtbare wijze. Vrijwel onzichtbaar is bv. het textiel voor het verstevigen van bermen, dijken, autosnelwegen, sluizen en spoorwegen, ook wel geotextiel genoemd. Of het filter- en drainagedoek, het textiel voor verticale beplanting aan gebouwen (groen in de stad), en agrotextiel zoals het worteldoek, zelfs zonlichtreflecterend doek in de fruit- en wijnteelt, het doek voor klimaatregeling in serres.
Technisch textiel is dé groeimotor van de Belgische textielindustrie: voor elke grote uitdaging reikt het waardevolle oplossingen aan.
Zichtbaar technisch textiel is dan weer bv. het kunstgras voor sportvelden of zonweringen. En laat ons het textiel voor medische toepassingen niet vergeten, gaande van mondmaskers over beschermmateriaal en uitrusting voor zorgverleners tot steriele chirurgenpakken in het operatiekwartier. Denken we zeker ook aan de high performance sportkleding voor topsporters. Die sijpelt bovendien door tot in de brede markt van de kledij van de vrijetijdssportbeoefenaars.
Technisch textiel vinden we verder bv. ook in auto’s, vliegtuigen en (cruise-)schepen. Het is niet altijd ‘zichtbaar’ textiel, zoals bv. het geluiddempend doek onder de motorkap, en de airbags, maar ook de hemelbekleding, de koffermatten, de autozetels, de gordels… zijn voorbeelden van technisch textiel. En laat ons ook zonwering niet vergeten.
And last but not least: de veiligheids- en beschermkledij. Bv. veiligheidstextiel dat reflecterend is, of snijbestendig, brandwerend of beschermend tegen bv. chemische stoffen. We vinden technisch textiel terug in de werk- en beschermkledij van productiearbeiders, brandweerlui, motorrijders… Zonder de kogelvrije vesten voor soldaten en politie te vergeten. Ander technisch textiel fungeert bv. als afdichting in industriële en huishoudelijke toepassingen, zoals ovens, kachels, en boilers. En ja, ook bv. touwwerk voor de scheepvaart.
Kennis en samenwerking, de drijvende krachten
Dé grote troef van het technisch textiel is dus inderdaad de kennis-intensiteit van de producten. Die kennis komt er dankzij onderzoek en ontwikkeling, in eerste instantie door de bedrijven zelf, maar vaak in samenwerking met gespecialiseerde kenniscentra zoals het textieltechnologiecentrum Centexbel, en ook hogescholen en universiteiten. Sinds 2019 is binnen Fedustria de werkgroep Technisch Textiel opnieuw actief, in samenwerking met Centexbel. Deze heeft als doel om het netwerk van bedrijven actief in technisch textiel te versterken en de kennisuitwisseling over nieuwe ontwikkelingen en innovaties te bevorderen.
Kerngegevens | |
---|---|
Aantal bedrijven | 56 |
Aantal werknemers | 7.300 |
Exportquote (aandeel van export in omzet) | 70 % |
Evolutie van de activiteit in 2023 (in waarde) | +0,8 % |
Aandeel in de totale toegevoegde waarde van de Belgische textielsector | 46 % |
Gerelateerde artikels
Conjunctuur in de Belgische textielindustrie