Technisch textiel

Een definitie geven van ‘Technisch textiel’ is niet eenvoudig. Want deze ‘derde pijler’ van de textielindustrie, naast het modetextiel en het interieurtextiel, is eigenlijk geen duidelijk af te bakenen productgroep. In feite is het een verzameling van textielproducten die een oplossing bieden voor een hele reeks van maatschappelijke en industriële uitdagingen.

03 TT SIOEN 7330 Hi Ye 001 Sioen Industries

Agrotech* - Textiel voor landbouw, tuinbouw en visvangst, o.a. grondbedekkingsdoek, beschermdoek voor serres, visserijgarens…

Buildtech* - Textiel voor de bouw en lichte constructies, o.a. isolatiematerialen, zonwering, roofingtextiel…

Geotech* - Geotextiel, o.a. doek voor water-, wegen- en bodemwerken, afdichtingsdoek, waterfilterdoek…

Indutech* - Textiel voor industriële toepassingen, o.a. transportbanden, afdichtingskoorden voor tunnelovenwagens (steenbakkerijen), wolvilt voor bv. drukpersen…

Medtech* - Medisch textiel, o.a. hydrofiel verbandgaas, steunverbanden, hospitaallinnen, luiers (baby’s, incontinentie), therapeutische elastische kousen, chirurgenpakken…

Mobiltech* - Textiel voor voertuigen, o.a. autogordels, weefsels voor airbags, binnenbekleding van auto’s, weefsels voor autobanden, tapijt voor autobussen, vliegtuigen en schepen…

Packtech* - Textiel voor transport en verpakking, o.a. canvas/dekzeil (bache), postzakken/zakken voor linnengoed/geldzakken, cargo- en containernetten…

Protech* - Textiel voor bescherming en veiligheid, o.a. brandwerende materialen, waterdichte weefsels…

Sporttech* - Textiel voor kunstgras, doek voor parachutes en/of luchtballons, weefsels voor sporttassen, rugzakken, sportkledij…

*copyright Messe Frankfurt

07 TT FEELDS 7efdf1c1 787c 42b0 9f63 f99b0e52513d Feelds

Textiel wordt nog heel vaak alleen geassocieerd met kleding en interieurtextiel. Maar weinigen weten dat vandaag in ons land het ‘technisch textiel’ het grootste is, groter dan de twee andere toepassingssegmenten, nl. interieurtextiel en kledingtextiel.

Zoals de naam het al laat vermoeden, zijn het precies de intrinsiek technische eigenschappen die het technisch textielproduct bepalen en er toegevoegde waarde aan geven. Vaak gebeurt dit door chemie te combineren met textiel. Daardoor wordt het textiel functioneel, bv. brandvertragend, waterdicht, lichtgevend, warmte-isolerend…

Technisch textiel helpt de natuur en de openbare ruimte een handje, soms zichtbaar maar vaak ook op onzichtbare wijze. Vrijwel onzichtbaar is bv. het textiel voor het verstevigen van bermen, dijken, autosnelwegen, sluizen en spoorwegen, of de vezels om beton te versterken, het filter- en drainagedoek, het doek voor klimaatregeling in serres, het textiel voor verticale beplanting aan gebouwen (groen in de stad), en het worteldoek – zelfs zonlichtreflecterend doek in de fruit- en wijnteelt. Zichtbaar technisch textiel is dan weer bv. het kunstgras voor sportvelden of zonweringen.

Technisch textiel is alomtegenwoordig. Het is vaak een oplossing voor grote uitdagingen zoals milieu, klimaat en veiligheid.

De voorbije twee jaar was er veel aandacht voor medisch textiel, gaande van mondmaskers over beschermmateriaal en uitrusting voor zorgverleners tot steriele chirurgenpakken in het operatiekwartier. Dat is allemaal ook technisch textiel, net zoals textiel voor persoonlijke hygiëne (dameshygiëne, doekjes om make-up te verwijderen, oorstokjes…).

Technisch textiel vinden we verder bv. in auto’s, vliegtuigen en (cruise-)schepen. Het is niet altijd ‘zichtbaar’ textiel, zoals bv. het geluiddempend doek onder de motorkap, en de airbags, maar ook de hemelbekleding, de koffermatten, de autozetels, de gordels… zijn voorbeelden van technisch textiel.

Veiligheidstextiel dat reflecterend, snijbestendig, brand- of kogelwerend is, vinden we terug in de werk- en beschermkledij van productiearbeiders, brandweerlui, motorrijders… Zonder de kogelvrije vesten voor soldaten en politie te vergeten. Ander minder zichtbaar beschermend textiel fungeert bv. als afdichting in industriële en huishoudelijke toepassingen, zoals ovens, kachels, en boilers.

Ook onze dagdagelijkse kleding heeft veel te danken aan technisch textiel: elastieken, stretch en sluitingen, maar ook aan bepaalde eigenschappen, zoals waterdichtheid, winddichtheid, ademend vermogen, draagcomfort… dit voor zowel vrijetijdskleding als high performance sportkleding voor topsporters.

Ook in de logistiek en de verpakkingswereld vinden we veel technisch textiel terug, gaande van dekzeilen voor vrachtwagentransport – vaak zelfs uitgerust met antidiefstalsystemen –, industriële verpakkingen ter bescherming van onderdelentransport, postzakken, touwwerk voor schepen, tot doeken voor werfstellingen. Maar evenzeer technisch textiel voor tassen, rugzakken en accessoires.

07 TT Beaulieu International Group Technical Textiles 2 Beaulieu International Group - Woven reflective groundcover

Kennis en samenwerking, de drijvende krachten

Dé grote troef van het technisch textiel is de kennisintensiteit van de producten. Die kennis komt er dankzij onderzoek en ontwikkeling, in eerste instantie door de bedrijven zelf, maar vaak in samenwerking met kenniscentra zoals het textieltechnologiecentrum Centexbel, en ook hogescholen en universiteiten. Sinds 2019 is de werkgroep Technisch Textiel opnieuw actief, in samenwerking met Centexbel. Deze heeft als doel om het netwerk van bedrijven actief in technisch textiel te versterken en de kennisuitwisseling over nieuwe innovaties te bevorderen.

07 TT SEYNTEX variant black police cbrn CAMPAGNE BEELD 2019 LOWRES Slogan Seyntex

Bestemd voor export

Zowat twee derde van het in België geproduceerde technisch textiel is bestemd voor de export. Daartoe kunnen de bedrijven deelnemen aan gespecialiseerde beurzen in functie van de specifieke producten die ze maken (medische producten, transport, veiligheid en bescherming…). Op wereldvlak is de biënnale Techtextil in Frankfurt bij uitstek de grootste in zijn soort. Fedustria organiseert er telkens een groepsstand.

03 TT TURFGRASS Golden Max HR 3 Turfgrass
Kerngegevens
Aantal bedrijven 79
Aantal werknemers 7.147
Omzet (in miljoen euro) 2.244
Exportquote (aandeel van export in omzet) 70 %
Evolutie van de activiteit in 2021 +14 %
Aandeel in de totale toegevoegde waarde van de Belgische textielsector 43 %

Gerelateerde artikels

Conjunctuur in de Belgische textielindustrie

Lees verder
Daphne Renier 2

Daphne Renier

Product Manager Textiel