Plaatmateriaal

De productgroep Houten plaatmateriaal omvat de productiebedrijven van spaanplaten, MDF en OSB. In het verlengde hiervan vindt men bedrijven gespecialiseerd in de plaatveredeling (bv. gefineerde of gemelamineerde platen, fineerparket, laminaatvloeren).

07 PLAAT UNILIN FLOORING AVSP40038 Interior05 Quick-Step, Unilin division flooring
Houten plaatmaterialen spelen een belangrijke rol in de circulaire economie: ze worden grotendeels geproduceerd op basis van restproducten uit de zagerijsector en de bosbouw, of van stammen die niet kunnen worden verzaagd, of uit recyclagehout.
07 PLAAT DEPRO LATT PEPPER OAK5 Maestro Latt by Depro Profiles

Maximaal benutten van de houtgrondstof

Fedustria blijft pleiten voor de toepassing van het cascade-gebruik van hout als basis voor een duurzaam biomassabeleid, hetgeen betekent: eerst gebruik, dan hergebruik en recyclage, en pas in allerlaatste instantie verbranding met energierecuperatie. De productie van plaatmateriaal zorgt ervoor dat alle houtgrondstof maximaal wordt benut, maar dit betekent dan ook dat de beschikbaarheid van hout onontbeerlijk is voor het voortbestaan van deze sector. Zodoende speelt het gebruik van plaatmateriaal een belangrijke rol in de transitie naar een circulaire, biogebaseerde economie.

07 PLAAT 22 JV FINASPAN 20210309 Amandine Goubeau Ixelles Overijse Annick Vernimmen 152 Finaspan

Hout, onmisbaar in bouw en woninginrichting…

Houten plaatmateriaal wordt vaak gebruikt in de bouw en woninginrichting, bv. voor structurele toepassingen, in (keuken-)meubelen, als wand- en vloerbekleding, enz. Dankzij innovatie zijn de mogelijkheden dan ook eindeloos en indrukwekkend veelzijdig.

… En compleet veilig

Voor de productie van houten plaatmateriaal worden zowel recyclagehout, vers hout, lijmen en toeslagstoffen gebruikt. Al deze grondstoffen voldoen ruimschoots aan de vooropgestelde normen en de REACH-reglementering.

03 PLAAT UNILIN PANELS UNILIN Hotel Ibis Styles Nieuwpoort HR 4 Unilin Panels

Maar een gelijk speelveld is cruciaal!

De invoering van nationale regels of lokale verplichtingen bovenop de bestaande Europese regelgeving ondermijnt de werking van de Europese interne markt en belemmert de vrije concurrentie. Daarom streeft Fedustria – samen met de Europese federatie van de producenten van houten plaatmateriaal EPF (European Panel Federation) – naar het behoud van de CE-markering voor bouwproducten in plaats van een stelsel van wederzijdse erkenning. Het kan niet zijn dat lidstaten extra beperkingen opleggen met betrekking tot de samenstelling of emissies van vluchtige stoffen (VOC’s). Deze beperkingen leiden sowieso tot een verstoring van de EU-markt en het vrije verkeer van goederen.

Om oneerlijke concurrentie te vermijden, eisen Fedustria en EPF dat plaatmateriaal of producten eruit vervaardigd, die van buiten de EU worden ingevoerd, aan dezelfde strenge normen moeten voldoen als in de EU geproduceerde platen.

Kerncijfers
Aantal ondernemingen 36
Aantal werknemers 3.112
Omzet (in miljoen euro) 1.934
Exportquote 69 %
Evolutie omzet +24,3 %
Aandeel in de omzet van de Belgische hout en meubelindustrie 31 %

Gerelateerde artikels

De conjunctuur in de Belgische houtsector

Lees verder
Ingrid Hontis

Ingrid Hontis

Plaatmateriaal, Houtinvoer en Bedartikelen
Filip De Jaeger

Filip De Jaeger

Plaatmateriaal, Houtinvoer, Borstels en penselen en Meubel
Piet Vanthournout

Piet Vanthournout

Plaatmateriaal, Houtbouw en Deuren