Plaatmateriaal

De productgroep houten plaatmateriaal omvat de fabrikanten van:

  • spaanplaten,
  • MDF,
  • OSB,
  • multiplex,
  • fineer.

Deze platen worden ook bekleed, bv. met fineer, melamine, laminaten.

Verdere consolidatie

In 2015 zette de consolidatiebeweging bij de producenten van houten plaatmateriaal zich verder, waardoor er in België nog twee productiebedrijven van ‘ruwe’ platen zijn, weliswaar met meerdere productiesites. De sterk toegenomen concurrentie op Europees vlak ligt mee aan de basis van deze ontwikkelingen. De bedrijven zijn daardoor wel in de mogelijkheid een breed gamma plaatmateriaal en afgeleide producten aan te bieden. Het Belgisch aanbod aan plaatmateriaal wordt aangevuld door bedrijven gespecialiseerd in de plaatveredeling, zoals bv. gefineerde of gemelamineerde platen en de productie van fineerparket of laminaatvloeren.

Op economisch vlak konden de bedrijven hun positie alvast bestendigen of zelfs verder uitbouwen, wat bevestigd wordt door de in 2015 gerealiseerde omzetstijging van 3,8 %.

Decospannordus 3 Autumn Larch
Nordus by Decospan

Sterke focus op innovatie

Doorgedreven innovatie, zowel op het vlak van de producten als binnen het productieapparaat, vormt de beste garantie voor de bedrijven om hun leidende positie in de toekomst te kunnen behouden. Het is ook nodig om te kunnen blijven voldoen aan de steeds strengere (Europese) wetgeving, bv. op het vlak van emissies, gebruik van lijmen enz. Fedustria en Wood.be bieden de bedrijven hierbij deskundige ondersteuning.

Beschikbaarheid houtgrondstof cruciaal voor de toekomst van de sector

De beschikbaarheid van houtgrondstof blijft een cruciaal element voor de productiebedrijven, en de bezorgdheid over de impact van nieuwe biomassaprojecten zowel in Vlaanderen als in Wallonië houdt de sector dan ook uitermate bezig. Een doorgedreven omzetting van het cascadeprincipe, waarbij grondstof (hout) eerst wordt ingezet voor producten, en pas na een proces van hergebruik en recyclage als hernieuwbare brandstof, is dan ook cruciaal voor de toekomst van de sector.

Unilin Evola 7
Unilin division panels
Kerncijfers voor 2015
Aantal ondernemingen 31
Aantal werknemers 2.754
Omzet (in miljoen euro) 1.352
Exportquote 69 %
Evolutie omzet +4 %
Aandeel in de omzet van de Belgische hout en meubelindustrie 27 %

Verantwoordelijken

De Jaeger

Filip De Jaeger

Adjunct-directeur-generaal

Mail
Algemene Directie