Plaatmateriaal

De productgroep Houten plaatmateriaal omvat de productiebedrijven van spaanplaten, MDF en OSB. In het verlengde hiervan vindt men bedrijven gespecialiseerd in de plaatveredeling (bv. gefineerde of gemelamineerde platen, fineerparket, laminaatvloeren).

05 PLAAT FINASPAN TKARTEL DCB09729 HDR Finaspan – TKartel
Houten platen spelen een belangrijke rol in de transitie van een traditionele naar een circulaire biogebaseerde bouwsector.
05 PLAAT TRIPLACO AZ ZENO 014 PRINT ACOUSTICS AZ ZENO KNOKKE Print Acoustics by Triplaco

Beschikbaarheid houtgrondstof

De beschikbaarheid van houtgrondstof blijft één van de grootste uitdagingen voor de producenten van houten plaatmateriaal. Dat de situatie snel kan keren, hebben we in 2022 wederom ondervonden. Naar aanleiding van het conflict tussen Rusland en Oekraïne, en de hieruit volgende energiecrisis, zijn er grote wijzigingen op de houtmarkt opgetreden. Hierdoor wordt er terug meer recycleerbaar houtafval ingezet in energiecentrales in het buitenland. Fedustria blijft de beleidsmakers oproepen het cascadeprincipe te allen tijde te respecteren, en wijst erop dat het gesubsidieerd verbranden van houtgrondstof geen duurzame oplossing is.

05 PLAAT UNILIN PANELS Designshot office render mood 0 H915 V2 A Master Oak light natural Unilin Panels

Wood4Bauhaus

Dat houten platen een belangrijke rol spelen in de transitie van de bouwsector naar een circulaire, biogebaseerde sector, wordt ook door Europa bevestigd. Zo verwijst Europa in haar actieplan circulaire economie naar het potentieel van hout in de bouw als langetermijnkoolstofopslag. Verschillende Europese sectorfederaties en kennisinstellingen richtten daartoe de alliantie Wood4Bauhaus op, een platform voor kennisdeling en promotie van het gebruik van hout in de bouw.

Innovatie & Veiligheid

De sector van de houten platen is niet enkel een toonbeeld van circulaire economie, maar is tevens een sector die blijft innoveren en steeds verdergaat in de recyclage van houtafval.

Voor het produceren van houten plaatmateriaal zijn verschillende grondstoffen nodig. De combinatie van deze grondstoffen zorgt ervoor dat er een optimaal eindproduct wordt bekomen, dat ruimschoots voldoet aan zowel de strenge regelgeving qua binnenhuisklimaat als de constructie-
vereisten.

05 PLAAT PLACABOIS groeninge photo cafeine be 5054 Placabois by Vanca Group

Jaarvergadering EPF, Gent

Samen met Unilin en West Fraser/Norbord was Fedustria gastheer voor de jaarlijkse Algemene Vergadering van de European Panel Federation (EPF). Deze bijeenkomst vond plaats van 29 juni tot 1 juli 2022 in het historische stadscentrum van Gent. Met meer dan 150 deelnemers kunnen we alvast spreken van een succeseditie. Naast heel wat informatieve vergaderingen vormden de uitgebreide netwerkmomenten tijdens de welkomstreceptie in het Gentse Stadhuis en op het galadiner in de Oude Vismijn de kers op de taart.

Ondanks de onzekere tijden, wil de sector haar rol opnemen als modelindustrie in de circulaire economie, met aandacht voor mens en milieu. Dit werd gesymboliseerd door het luiden van een houten bel, waarmee een nieuw tijdperk van duurzaamheid werd gelanceerd in de bouw-, de interieur-, de meubel- en de verpakkingssector, en de andere markten.

Kerncijfers
Aantal ondernemingen 34
Aantal werknemers 3.251
Omzet (in miljoen euro) 2.020,5
Exportquote (aandeel van export in omzet) 69 %
Evolutie van de activiteit in 2023 (in waarde) -6,8 %
Aandeel in de omzet van de Belgische hout en meubelindustrie 33 %

Gerelateerde artikels

De conjunctuur in de Belgische houtsector

Lees verder