Textielveredeling

De productgroep Veredeling:

  • wast, bleekt, verft, bedrukt en coat diverse textielartikelen (garens, weefsels, tapijt, breigoed, non-wovens, geconfectioneerde artikelen…),
  • maakt ze vuilafstotend, krimpvrij, brandvertragend… en brengt ‘coatings’ (deklagen) aan,
  • omvat zowel loonveredeling (dienstverlening aan derden) als geïntegreerde veredeling (die werkt voor de eigen textielactiviteiten van de onderneming).
Verlimas  Mgl4555
Verlimas

Doet wat de naam zegt: textiel veredelen

Textielveredeling verwijst naar een waaier aan activiteiten die in elk stadium van het productieproces kunnen voorkomen. Dit gaat van het voorbehandelen (zoals het wassen en bleken) van o.a. vezels, over het verven van garens of weefsels tot afwerkingsactiviteiten zoals het aanbrengen van coatings om er extra functionaliteiten aan toe te voegen. Veredelen kan geïntegreerd gebeuren als onderdeel van een spinnerij, een weverij… maar ook door onafhankelijke, gespecialiseerde toeleveranciers, de loonveredelaars. Deze loonveredelaars zijn essentiële partners van de Belgische textielbedrijven. Ze helpen hun klanten in het zoeken naar oplossingen en nieuwe mogelijkheden. Juist omdat de veredelingssector sterk afhankelijk is van de lokale textielproductie, volgt deze dan ook in belangrijke mate de ontwikkeling van de andere productgroepen van het Belgische textiel.

Utexbel Permetect 3 Hr
Utexbel

Op weg naar duurzaam produceren

Veel veredelingsprocessen zijn water- en energie-intensief. Bovendien wordt een brede waaier aan chemicaliën gebruikt om het textiel extra eigenschappen te kunnen geven. De veredelingsbedrijven worden dan ook op vele domeinen geconfronteerd met belangrijke milieu-uitdagingen zoals REACH, CLP (Classification, Labelling, Packaging), milieukwaliteitsnormen voor water… De bedrijven blijven continu inspanningen leveren om hun milieu-impact tot een minimum te beperken en dragen duurzaam ondernemen hoog in het vaandel.

Kerngegevens voor 2015
Aantal bedrijven (*) 47 (16 loon en 31 geïntegreerd)
Aantal werknemers 2.150 (1.410 loon en 740 geïntegreerd)
Omzet (in miljoen euro) 100
Exportquote 20 %
Evolutie van de activiteit in 2015 (in volume) +3 %
Aandeel in de toegevoegde waarde van de Belgische textielsector 4 %

(*) alleen bedrijven met 10 of meer werknemers

Verantwoordelijke

Eggermont

Bruno Eggermont

Adviseur textielveredeling

Mail
Economie & Exportpromotie
Algemene technische voorschriften van de Belgische loonveredelaars – 2010 (233.76 KB)