Textielveredeling

De productgroep Veredeling:

  • wast, bleekt, verft, bedrukt en coat diverse textielartikelen (garens, weefsels, tapijt, breigoed, non-wovens…),
  • maakt ze vuilafstotend, krimpvrij, brandvertragend… en brengt ‘coatings’ (deklagen) aan.

De activiteit van de textielveredeling wordt hetzij geïntegreerd in een textielbedrijf, hetzij uitgevoerd door onafhankelijke gespecialiseerde toeleveranciers (loonveredelaars). Via textielveredeling worden kleur en extra functionaliteiten aan een textielproduct toegevoegd. 

Utexbel F9
Utexbel

Om textiel water-, olie- en vuilafstotend te maken, worden vaak chemische stoffen gebruikt die essentieel zijn voor het veredelingsproces. Het gebruik ervan is aan strenge regels onderworpen.

‘Weg-lek-effect’

Fedustria maakte samen met de Europese textielfederatie Euratex een kwalitatieve beoordeling op, die aantoont dat de subsector textielveredeling wel degelijk blootgesteld is aan carbon leakage, of ‘weg-lek-effect’ van de industrie uit de EU als gevolg van deelname aan het EU-emissiehandelssysteem. Op basis daarvan besliste de Europese Commissie om textielveredeling toe te voegen aan de Carbon Leakage lijst 2021-2030 en zullen de betrokken textielbedrijven ook in de volgende handelsperiode het overgrote deel van hun emissierechten gratis toegewezen krijgen.

Kleurstoffen: schaarste en ongeziene prijsstijgingen

Sinds het voorjaar van 2018 worden veredelingsbedrijven geconfronteerd met aanhoudende prijsstijgingen van kleurstoffen. De belangrijkste oorzaak blijkt de striktere handhaving van de strengere milieuwetgeving in China te zijn. China is met voorsprong de voornaamste leverancier. Diverse productiebedrijven werden er al dan niet tijdelijk gesloten, met uitputting van de beschikbare voorraden, schaarste en prijsstijgingen tot gevolg.

Finipur Waterafstotend Maken
Finipur

Milieu-impact beperken

Van 10 tot 14 december 2018 vond de slotvergadering plaats ter herziening van de BREF ‘oppervlaktebehandeling met organische oplosmiddelen’, waaraan het coaten van textiel werd toegevoegd. In dit kader heeft Fedustria geijverd voor een gelijk speelveld voor de meetmethode voor DMF, een belangrijk solvent voor het PU-textielcoaten. Immers, met uitzondering van Vlaanderen, passen alle andere EU-landen/-regio’s een minder strenge meetmethode toe. Echter, omdat in Vlaanderen DMF ook in de condensfase in rekening wordt gebracht, hebben de Vlaamse bedrijven substantieel hogere meetresultaten en kunnen ze niet voldoen aan de vooropgestelde wettelijke norm. De herziene BREF zal voor alle EU-landen/-regio’s dezelfde strenge meetmethode hanteren. 

Kerngegevens voor 2018
Aantal bedrijven (alleen bedrijven met 10 of meer werknemers) 43 (15 loon en 28 geïntegreerd)
Aantal werknemers 1.250 (700 loon en 550 geïntegreerd)
Omzet (in miljoen euro) 177
Exportquote 20 %
Evolutie van de activiteit in 2018 (in volume) -2,5 %
Aandeel in de toegevoegde waarde van de Belgische textielsector 4 %

Verantwoordelijke

Eggermont

Bruno Eggermont

Adviseur textielveredeling

Mail
Productgroepen
Algemene technische voorschriften van de Belgische loonveredelaars – 2010 (233.76 KB)