Textielveredeling

De productgroep Veredeling:

  • wast, bleekt, verft, bedrukt en coat diverse textielartikelen (garens, weefsels, tapijt, breigoed, non-wovens…),
  • maakt ze vuilafstotend, krimpvrij, brandvertragend… en brengt ‘coatings’ (deklagen) aan.

De activiteit van de textielveredeling gebeurt hetzij geïntegreerd in een textielbedrijf, hetzij door onafhankelijke gespecialiseerde toeleveranciers (loonveredelaars). Via textielveredeling worden kleur en extra functionaliteiten aan een textielproduct toegevoegd.

Veredeling Soieries Elite Dscf7503 Soieries Elite
De veredelingsbedrijven zijn erin geslaagd om hun waterverbruik spectaculair te verminderen.
07 VEREDELING UTEXBEL F9 Utexbel

Textiel veredelen dankzij chemische producten

Textiel én chemie is een succescombinatie. Bv. het aanbrengen van een chemische beschermlaag (coating) op een doek om te komen tot een beschermtextiel. Dat beschermtextiel kan dan weer worden gebruikt voor werkpakken voor bv. productiearbeiders of brandweerlui. De juiste chemische samenstelling zorgt immers voor de juiste bescherming. Ook andere functionele eigenschappen kunnen dankzij chemische producten op textielproducten worden aangebracht (bv. om ze vuilafstotend te maken, brandvertragend, waterwerend…). En last but not least: kleur! Textielveredeling zorgt voor kleur in het leven, op kleding, meubelstoffen, tapijten… Zonder de textielveredeling geen kleur in en op textiel.

Deze textielveredeling gebeurt hetzij geïntegreerd in een textielbedrijf, hetzij door onafhankelijke gespecialiseerde toeleveranciers (loonveredelaars).Om kleur en specifieke eigenschappen aan textiel te geven, zijn chemicaliën bijgevolg onontbeerlijk. Echter, het gebruik van chemicaliën wordt aan banden gelegd als gevolg van de Europese REACH-verordening (staat voor registratie, evaluatie, autorisatie en beperking van chemische stoffen). Zorgwekkende stoffen moeten inderdaad maximaal vervangen worden. Begrijpelijk. Maar in de praktijk is het niet altijd evident om volwaardige milieuvriendelijke alternatieven te vinden, en in sommige gevallen zelfs onmogelijk (wegens onbestaand). Fedustria pleit dan ook voor het tijdelijk toelaten van essentiële chemicaliën zolang er geen volwaardige alternatieven beschikbaar zijn.

Chemicaliën zijn ook een belangrijk aandachtspunt bij de herziening van de zogenaamde ‘BREF Textiel’, zijnde het Europees referentiedocument inzake best beschikbare technieken in textiel. Zo bepaalt de BREF, die de basis vormt voor de vergunningsvoorwaarden van de textielbedrijven, o.a. de emissiegrenswaarden voor chemische stoffen die met de gedefinieerde best beschikbare technieken dienen gerespecteerd te worden. Fedustria houdt de vinger aan de pols via de Technical Working Group.

Onontbeerlijk bij heel wat veredelingsprocessen is het gebruik van ‘water’. Fedustria volgt dan ook de diverse beleidsontwikkelingen betreffende droogte en waterbeschikbaarheid van heel nabij op. Belangrijk om te vermelden is dat het waterverbruik in de textielindustrie op 40 jaar tijd met niet minder dan 80 % is verminderd (en nu nog maar 1 % van het totale industriële waterverbruik in Vlaanderen is).

Kerngegevens voor 2020
Aantal bedrijven (alleen bedrijven met 10 of meer werknemers) 41 (14 loon en 27 geïntegreerd)
Aantal werknemers 1.000 (550 loon en 450 geïntegreerd)
Omzet (in miljoen euro) 142
Exportquote 20 %
Evolutie van de activiteit in 2020 (in volume) -13,5 %
Aandeel in de toegevoegde waarde van de Belgische textielsector 4 %

Gerelateerde artikels

Conjunctuur in de Belgische textielindustrie in 2020

Lees verder
Bruno Eggermont

Bruno Eggermont

Adviseur Textielveredeling