Textielveredeling

De productgroep Veredeling:

  • wast, bleekt, verft, bedrukt en coat diverse textielartikelen (garens, weefsels, tapijt, breigoed, non-wovens…),
  • maakt ze vuilafstotend, krimpvrij, brandvertragend… en brengt ‘coatings’ (deklagen) aan.

De activiteit van de textielveredeling gebeurt hetzij geïntegreerd in een textielbedrijf, hetzij door onafhankelijke gespecialiseerde toeleveranciers (loonveredelaars). Via textielveredeling worden kleur en extra functionaliteiten aan een textielproduct toegevoegd.

Utexbel F9
Utexbel

Kleurstoffen en chemie geven een meerwaarde aan de textielproducten.

Om haar toekomst te verzekeren, is de Belgische textielindustrie getransformeerd naar een gespecialiseerde kennisintensieve industrie, weg van de grote uniforme massaproductie. Die specialisatie uit zich vooral in de relatief snelle uitbreiding van het technisch textiel. Technisch textiel is immers vaak een combinatie van textiel én chemie, zoals bijvoorbeeld het aanbrengen van een coating (bv. beschermlaag) op een weefsel. Op die manier ontstaat dan beschermtextiel voor bv. productiearbeiders of brandweerlui. Kennis zorgt voor de juiste chemische samenstelling, voor de juiste bescherming. Ook andere functionele eigenschappen kunnen aan het textielproduct worden toegevoegd. Tevens is de combinatie textiel en micro-elektronica in opmars richting ‘slim textiel’. Bij kledingstoffen, meubelstoffen, tapijten… wordt vooral kleur aangebracht. Het zijn de textielveredelingsbedrijven die daar voor zorgen.

Zorg voor het milieu en het klimaat

Het gebruik van chemicaliën kan mogelijks risico’s inhouden voor mens en milieu. De veredelingsbedrijven zijn zich daar terdege van bewust en zijn dan ook continu op zoek naar alternatieven. Bovendien moeten de bedrijven ook beantwoorden aan strikte regels (o.a. van de Europese chemiewetgeving REACH) en voldoen aan strenge vergunningsvoorwaarden.

Toch is het niet steeds evident om de strenge normen te halen. Maar dan heeft de sector het liefst dat dit op Europees niveau geregeld wordt. Fedustria volgt daarom de ontwikkelingen (o.a. restrictievoorstellen) in het kader van REACH nauwgezet op. En werkt ook actief mee aan de herziening van de Europese BREF’s. BREF staat voor Europees referentiedocument dat de best beschikbare technieken (BBT) vastlegt. In 2018 werd de BREF ‘oppervlaktebehandeling met organische oplosmiddelen’ herzien. Hierin pleitte Fedustria o.a. voor een gelijke meetmethode voor het solvent DMF (belangrijk voor polyurethaan textielcoating). In 2019 en 2020 wordt de BREF ‘Textiel’ herzien, die zowat alle textielprocessen omvat.

Kerngegevens voor 2019
Aantal bedrijven (alleen bedrijven met 10 of meer werknemers) 42 (15 loon en 27 geïntegreerd)
Aantal werknemers 1.180 (650 loon en 530 geïntegreerd)
Omzet (in miljoen euro) 157
Exportquote 20 %
Evolutie van de activiteit in 2019 (in volume) -4,7 %
Aandeel in de toegevoegde waarde van de Belgische textielsector 4 %

Verantwoordelijke

Eggermont

Bruno Eggermont

Adviseur textielveredeling

Mail
Productgroepen
Algemene technische voorschriften van de Belgische loonveredelaars – 2010 (233.76 KB)