Houten verpakkingen

De productgroep Houten verpakkingen verenigt de producenten van:

  • kisten,
  • palletten,
  • stuwhout,
  • kabelhaspels.

Naast verpakkingen met gestandaardiseerde afmetingen, zoals de EPAL-palletten, wordt in deze sector veel maatwerk verricht. Zo zijn er bedrijven die grote machines en onderdelen veilig verpakken, stuwen en verzenden, en palletten produceren op maat van de te transporteren goederen. Omdat hout hét herbruikbare materiaal bij uitstek is, behoren ook heel wat herstellers van gebruikte palletten en tweedehandsverpakkingen tot deze deelsector.

012 VERPAKKING KEULEERS IMG 0738 Keuleers & Co
Houten palletten en verpakkingen zijn onontbeerlijk in de wereldwijde logistieke keten en staan garant voor kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid.
012 VERPAKKING PGS Group 2015 05 05 pgs beynel martin flaux 5 D2 3992 PGS Group

Veilig transport van coronavaccins

Het transport van de Covid-19-vaccins moet gebeuren onder zeer strikte voorwaarden via speciale transportdozen, evenals koel- en vrieskasten. Terwijl plastic palletten bij te lage temperaturen broos worden en sneller breken, zijn houten EPAL-Europalletten uiterst geschikt om goederen te transporteren en op te slaan, zelfs bij de laagste vriestemperaturen. Bovendien voldoen EPAL-Europalletten aan de ISPM 15-norm (door hittebehandeling van het hout), waardoor ze in de internationale handel kunnen worden gebruikt.

EPAL viert dubbele verjaardag: 60 jaar Europallet en 30 jaar EPAL

In 2021 vierde EPAL, de European Pallet Association, haar 30-jarig bestaan, alsook de 60ste verjaardag van de Europallet. EPAL werd in 1991 opgericht als internationale vereniging voor uitwisselbare Europalletten en is nu in meer dan 30 landen vertegenwoordigd. Met ongeveer 600 miljoen gestandaardiseerde EPA-Europalletten in omloop wereldwijd, is EPAL de grootste open palletpool ter wereld. Het is ook het bewijs van een duurzame kringloopeconomie, gekenmerkt door hergebruik, uitwisseling, herstel en recyclage. Zie www.epal.eu.

In België en Luxemburg hebben een 50-tal gecertificeerde fabrikanten en herstellers van EPAL-Europalletten zich sinds 2000 verenigd in de vzw BELEPAL. Deze organisatie wil o.m. promotie voeren, bijstand verlenen aan fabrikanten en herstellers, en hen vertegenwoordigen bij overheden en andere instanties. Een doelstelling is ook om fraude, namaak en oneerlijke concurrentie actief te bestrijden. Fedustria verzekert het secretariaat ervan. Zie www.belepal.be.

Impact van de oorlog in Oekraïne

De oorlog in Oekraïne begin 2022 heeft grote gevolgen voor de palletten- en verpakkingssector in Europa. Een groot deel van het naaldhout dat wordt gebruikt, is namelijk afkomstig uit Oekraïne, Rusland of Wit-Rusland. Als gevolg van de Europese sancties en de Russische tegensancties is de import van hout voor de Europese houtverwerkende bedrijven niet langer gegarandeerd en deels verboden. Grondstoffenschaarste dreigt. De productie van EPAL-Europalletten in Oekraïne is door de oorlog grotendeels stilgevallen. Bovendien is er een tekort aan vrachtwagenchauffeurs uit Oekraïne, wat problemen veroorzaakt in de logistieke keten. De stijgende energiekosten hebben ook een impact op de kosten voor de hittebehandeling van houten palletten, op het transport en op de algemene productiekosten. Samen met FEFPEB, de Europese federatie van de producenten van houten palletten en verpakkingen, en EPAL, ijvert Fedustria voor oplossingen.

Epal Download1 EPAL®
Kerncijfers
Aantal ondernemingen 60
Aantal werknemers 967
Omzet (in miljoen euro) 730
Exportquote 40 %
Evolutie omzet +80 %
Aandeel in de totale omzet van de Belgische hout en meubelsector 11 %

Gerelateerde artikels

De conjunctuur in de Belgische houtsector

Lees verder
Pascal Dewandeleer

Pascal Dewandeleer

Houten verpakkingen

Meer weten over Belepal

Klik hier voor de website van Belepal

epal.be

Het verhaal achter EPAL europallets

L'histoire derrière les palettes EPAL

The story behind Epal europallets

Die Geschichte hinter den EPAL-Europaletten