Houten verpakkingen

De productgroep Houten verpakkingen verenigt de producenten van:

  • kisten,
  • palletten,
  • stuwhout,
  • kabelhaspels.

Naast producten met gestandaardiseerde afmetingen, zoals de EPAL-palletten, wordt in deze sector veel maatwerk verricht. Zo zijn er bedrijven die grote machines en onderdelen veilig verpakken, stuwen en verzenden, en palletten produceren op maat van de te transporteren goederen. Omdat hout hét herbruikbare materiaal bij uitstek is, behoren ook heel wat herstellers van gebruikte palletten en tweedehandsverpakkingen tot deze deelsector.

012 VERPAKKING KEULEERS IMG 0738 Keuleers & Co
In de wereldwijde logistieke keten staan houten palletten en verpakkingen garant voor kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid.

Houten palletten en verpakkingen – Centrale rol in de Green Deal

Een van de doelstellingen van de Europese Green Deal is het bevorderen en promoten van circulariteit en recycleerbaarheid, met bijzondere aandacht voor verpakkingen. Dit zijn twee thema’s die perfect matchen met houten verpakkingsmateriaal. Zo wordt dit laatste niet alleen uit een natuurlijke hernieuwbare grondstof geproduceerd, uiteraard ‘hout’, maar door het hergebruik en de herstelling van palletten wordt hun levensduur sterk verlengd. Dit gebeurt in open of gesloten pools of specifieke klantgerichte systemen. Bovendien ‘geeft hout zuurstof’: de koolstof uit de CO2 blijft gebonden in het hout. Hout blijft als grondstof beschikbaar om aansluitend opnieuw te worden verwerkt tot bv. houten plaatmateriaal.

05 VERP PGS bewerkt DSC01890 PGS Group

Grondstofbeschikbaarheid blijft een issue

De beschikbaarheid van de grondstof hout stelde de fabrikanten van houten verpakkingen en palletten in 2022 voor bijkomende uitdagingen. Na de grote vraag naar hout tijdens de coronacrisis, met navenant gestegen prijzen, werd het aanbod in 2022 verder beperkt door de invoer- en uitvoerbeperkingen uit (Wit-)Rusland omwille van de Russische inval in Oekraïne. Ook de beschikbaarheid van nagels kwam onder hoge druk te staan.

De vraag naar palletten en houten verpakkingen is gedurende deze periode wel hoog gebleven: goederen moeten nu eenmaal getransporteerd worden. Houten palletten en verpakkingen blijven een onmisbare schakel in de wereldwijde logistieke keten.

FEFPEB-Congres

Klimaatverandering, circulariteit en duurzaamheid waren ook topthema’s op het Congres van de Europese organisatie van de sector, FEFPEB, eind september 2022 in Firenze. Meerdere sprekers, onder wie de CEO van EPAL International, belichtten de speciale plaats van hout, houten verpakkingsmateriaal en palletten in deze, evenals aspecten zoals certificering van duurzaam bosbeheer, due diligence, recyclage en circulaire economie.

Epal Download1 EPAL®
Kerncijfers
Aantal ondernemingen 59
Aantal werknemers 972
Omzet (in miljoen euro) 1.113
Exportquote (aandeel van export in omzet) 40 %
Evolutie van de activiteit in 2022 (in volume) -12,5 %
Aandeel in de totale omzet van de Belgische hout en meubelsector 16 %

Gerelateerde artikels

De conjunctuur in de Belgische houtsector

Lees verder
Pascal Dewandeleer

Pascal Dewandeleer

Houten verpakkingen

Meer weten over Belepal

Klik hier voor de website van Belepal

epal.be

Het verhaal achter EPAL europallets

L'histoire derrière les palettes EPAL

The story behind Epal europallets

Die Geschichte hinter den EPAL-Europaletten