Houten verpakkingen

De productgroep Houten verpakkingen verenigt de producenten van:

  • kisten,
  • palletten,
  • stuwhout,
  • kabelhaspels.

Naast verpakkingen met gestandaardiseerde afmetingen, zoals de EPAL-palletten, wordt in deze sector veel maatwerk verricht. Zo zijn er bedrijven die grote machines en onderdelen veilig verpakken, stuwen en verzenden, en palletten produceren op maat van de te transporteren goederen. Omdat hout hét herbruikbare materiaal bij uitstek is, behoren ook heel wat herstellers van gebruikte palletten en tweedehandsverpakkingen tot deze deelsector.

07 VERPAKKING PGS Group 140109 2012 0350 01 Rodanar bedrijfsfotografie Rodanar Pallets19 PGS Group
Houten palletten en verpakkingen zijn van cruciaal belang voor een vlotte goederenstroom.
07 VERPAKKING KEULEERS DSCN1390 Keuleers & Co

De EPAL-pallet, een vaste waarde

In de wereldwijde logistiek is de EPAL-pallet de meest gebruikte standaardpallet. Zo zijn in Europa alleen al meer dan 3 miljoen EPAL-palletten in omloop. De EPAL-pallet staat voor goede kwaliteit, multi-inzetbaarheid en een systeem van uitwisselbaarheid en recyclage. Het is de Europese vereniging EPAL e.V. (Düsseldorf, Duitsland), actief in meer dan 30 landen, die verantwoordelijk is voor de consistente kwaliteit ervan. Belepal vzw, de Belgische vereniging van EPAL-pallettenfabrikanten en -herstellers, groepeert de Belgische bedrijven met een EPAL-licentie. Fedustria verzekert het secretariaat ervan.

Een essentiële sector

Tijdens de Covid-19-lockdowns werden door de regeringen van verschillende EU-landen, inclusief België, de productie en het herstel van palletten en verpakkingen beschouwd als ‘essentiële’ sectoren. Dit betekent dat deze gedurende de gehele pandemie moesten kunnen blijven functioneren om een veilige en vlotte levering van goederen (o.a. levens- en geneesmiddelen) te waarborgen.

04 Verpakking Pgs Group 140109 2012 0350 01 Rodanar Bedrijfsfotografie Rodanar Pallets22 PGS Group

Rol binnen een circulaire economie

Houten verpakkingen en palletten zijn duurzaam, herstelbaar, herbruikbaar en recycleerbaar. Hoe langer we ze gebruiken en hergebruiken, hoe langer de koolstof in het hout wordt vastgehouden. In 2020 werd de sector geconfronteerd met een sterke stijging van de prijzen voor naaldhout, o.a. ten gevolge van de grote vraag naar hout buiten de EU. Meer weten over de voordelen van het gebruik van houten palletten? www.packagingfromnature.com

Veilig en hygiënisch, ook na de Brexit

De Brexit heeft als gevolg dat alle houten verpakkingsmateriaal gebruikt in de handel tussen de EU en het VK sinds 1 januari 2021 moet voldoen aan de voorschriften van de ISPM-15, wat in de praktijk neerkomt op een hittebehandeling van het hout als buffer tegen schadelijke organismen. Samen met de Europese federatie van fabrikanten van houten palletten en verpakkingen, FEFPEB, wees Fedustria op het belang van houten verpakkingsmateriaal voor de internationale handel en op het feit dat de Brexit niets verandert aan de gezondheidsrisico’s tussen de EU en het VK. Door extra investeringen in behandelings- en productiecapaciteit konden alvast een voldoende hoeveelheid ISPM-15-conform houten verpakkingsmateriaal en een vlotte logistiek worden gegarandeerd.

Kerncijfers voor 2020
Aantal ondernemingen 59
Aantal werknemers 918
Omzet (in miljoen euro) 406
Exportquote 40 %
Evolutie omzet -8,2 %
Aandeel in de totale omzet van de Belgische hout en meubelsector 8 %

Gerelateerde artikels

De conjunctuur in de Belgische houtsector in 2020

Lees verder
Pascal Dewandeleer

Pascal Dewandeleer

Houten verpakkingen

Meer weten over Belepal

Klik hier voor de website van Belepal

epal.be

Het verhaal achter EPAL europallets

L'histoire derrière les palettes EPAL

The story behind Epal europallets

Die Geschichte hinter den EPAL-Europaletten