Meubelen

De Meubelindustrie omvat een zeer grote variëteit van productgroepen, gaande van eetkamers, slaapkamers, keukens, outdoor-creaties, bureaumeubelen… tot zitmeubilair zoals salons, zetels of stoelen, maar evenzeer matrassen en bedbodems

Binnen deze productgroep bestaan de volgende groepen:

  • Meubel en Zitmeubel,
  • Sectie Bedartikelen,
  • Sectie Keukens.
07 MEUBEL MOMENTS FURNITURE DEF Moments Furniture NV
Het Belgisch meubelaanbod is veelzijdig en biedt voor ieder wat wils: van tijdloos en klassiek over hedendaags tot topdesign.
07 MEUBEL SOFABED Damien Insitu 1zitopen Sofabed
07 MEUBEL RECOR BEDDING Mybed Dublin 06 Recor Bedding

Belang van export, ook in coronatijden

De opeenvolgende golven van het coronavirus hadden een enorme impact op de exportinspanningen in 2020 én 2021. Zowat 60 % van de Belgische meubelproductie wordt immers in het buitenland verkocht. Door de coronapandemie werden geplande prospectiereizen geannuleerd of uitgesteld en ook de beurzenkalender werd hevig door elkaar geschud, met vooral annulaties. Niettemin blijft export een belangrijke hefboom voor de Belgische meubelindustrie.

BelgoFurn

BelgoFurn, de exportpromotiecel van Fedustria, faciliteert de zoektocht naar buitenlandse klanten voor de Belgische meubelbedrijven en begeleidt hen bij het vinden van nieuwe afzetmarkten. In dit kader wordt jaarlijks een actieprogramma uitgewerkt, mede geruggesteund door Flanders Investment and Trade (FIT). Op 25 november 2021 ondertekende Fedustria als strategische partner een nieuwe samenwerkingsovereenkomst met FIT voor de periode 2022-2026.

07 MEUBEL Ergosleep Columbia Ergosleep
07 MEUBEL NORM Aangepast Norm

Vinger aan de Europese pols

EFIC, the European Furniture Industries Confederation, behartigt de belangen van de meubelindustrie in Europa. Als stichtend lid van deze organisatie is Fedustria zeer nauw betrokken bij alle activiteiten ter ondersteuning van onze sectoren op Europees vlak.

Omwille van de hoge onderlinge afhankelijkheid kampten vele Europese meubelbedrijven tijdens de coronapandemie met een tekort aan grondstoffen, onderdelen en halffabricaten, wat – in combinatie met hallucinante container- en grondstofprijzen – leidde tot productieverstoringen en langere levertermijnen, en dus een grondig verstoorde logistieke keten en meubelverkoop. De niet-geharmoniseerde reacties van de lidstaten in termen van lockdowns, winkel- en grenssluitingen en trage vaccinatieprogramma’s verergerden bovendien de complicaties. Op 23 april 2021 riepen EFIC en Fedustria de EU-instanties dan ook op tot een gecoördineerde aanpak en een gelijk speelveld.

07 MEUBEL MATHY BY BOLS CAB LIT SUP 90 F MDF CAB TOBOGGAN SUP L Mathy By Bols
07 MEUBEL Mintjens Multidressing 14002 E08 Mintjens - Made in Westmalle

Trend naar woningrenovatie bezorgt meubelfabrikanten topjaar

Sinds het uitbreken van corona in maart 2020 werden de mensen verplicht om veel thuis te blijven, zelfs verplicht om thuis te werken. Bovendien waren horeca en cultuurcentra een tijdlang gesloten en was het zeer moeilijk om op reis te gaan. Dat heeft ertoe geleid dat de mensen hun eigen woning hebben ‘herontdekt’. Het uitgespaarde geld voor bv. vakantie werd dan thuis besteed aan verfraaiing en renovatie. De meubelbranche, zowel indoor als outdoor meubelen, heeft hier ten volle van geprofiteerd. Evenwel, tegen het einde van 2021 bleek deze trend al over zijn hoogtepunt heen te zijn.

07 MEUBEL NILL SPRING nillspring photo cafeine be 4372 kopie Nill Spring
07 MEUBEL TOON DE SOMER beeld lookbook 02 Toon De Somer

Belgian Design Showrooms

In 2020 opende de eerste Belgische Design Showroom in Toronto, het designhart van Canada. Het gaat om een unieke samenwerking tussen veertien Belgische bedrijven die via een gezamenlijke showroom voor een lange termijn aanwezig zijn op de Canadese markt. Meer informatie over de deelnemende bedrijven én een visualisatie van de showroom via www.belgiandesignshowroom.com.

Bij de zoektocht naar nieuwe exportmogelijkheden voor 2022 kwam Dubai als nieuwe afzetmarkt in het vizier. De eerste contacten werden intussen gelegd om ook daar een Belgian Design Showroom te openen.

07 CONJM ILWA DSCF2851 Ilwa Keukens & Maatkasten / Ilwa Cuisines & Armoires sur mesure
07 MEUBEL Micheldenolfnv RITMO2 MichelDenolf nv

De Meubelbijbel – Editie 2021

In 2021 werd een nieuwe editie gepubliceerd van de Belgische Meubelbijbel, hét basisinstrument voor de collectieve promotie van onze meubelsector in binnen- en buitenland. De individuele presentaties van het uitgebreid aanbod aan fabrikanten en merken, aangevuld met prachtig fotomateriaal van producten en realisaties, geven binnen- en buitenlandse aankopers een mooi overzicht van wat ons land op meubelvlak allemaal te bieden heeft. Zo werd de Meubelbijbel tijdens de Meubelbeurs Brussel, die begin november 2021 opnieuw fysiek plaatsvond, in groten getale verspreid. Ook tijdens de juni-editie 2022 van de Salone del Mobile in Milaan zal deze Meubelbijbel worden verspreid.

Omwille van de coronacrisis werd extra geïnvesteerd in bijkomende digitale promotie. Dit gebeurde via advertenties in de Nederlandse en Franse vakpers, en via een bannercampagne in de nieuwsbrieven van het Franse Courrier du Meuble, het Nederlandse Interior Business Magazine en het Duitse Möbelmarkt. Op die manier creëren we extra ‘verkeer’ naar de onlineversie van de exportgids en blijft ons Belgisch meubelaanbod steeds top-of-mind bij buitenlandse aankopers. Neem zeker eens een kijkje op de website www.belgofurn.com, ook te consulteren via www.belgianfurniture.be en www.belgischmeubel.be. En volg @belgianfurniture op Instagram en Facebook!

07 MEUBEL VAN HOECKE TAOR KEUKEN MOERBEKE 1177 Van Hoecke
07 MEUBEL KEWLOX USER PHOTOGRAPHY WOUTER ROESEMS 01 01 Kewlox

Jaarevent Meubel 2021

Op donderdag 16 september 2021 organiseerden Fedustria en BelgoFurn een tweede editie van het Jaarevent Meubel in Knokke-Heist. Na een zoekrally met elektrische golfkarren volgde ‘s avonds in Knokke-Out een activiteit met toespraken van Monica De Jonghe, directeur-generaal van het VBO, Luc Meers van de Mecam Groep en voorzitter van de Meubelraad van Fedustria, en Egbert Lachaert, Open VLD-voorzitter. Dit netwerkevent werd afgesloten met een gezellig BBQ-diner.

07 MEUBEL VIKA badkamer5 Vika
07 MEUBEL MECAM Mecam Palma 12 Mecam

E-business – opstart van het sectorplatform voor digitale gegevensuitwisseling tussen meubelfabrikant en retailer

Via de gemengde werkgroep Fedustria-Navem werd ook in 2021 volop doorgewerkt aan het dossier e-business met het oog op het lanceren van één sectorplatform waarop meubelfabrikanten en -handelaars hun bestaande softwarepakketten kunnen enten en gegevens (digitale productcatalogi, orders, orderbevestigingen, en op termijn ook dispatching advices, facturen…) elektronisch op een beveiligde manier kunnen uitwisselen. In het voorjaar van 2021 werd een samenwerkingsovereenkomst op sectorniveau ondertekend door Fedustria, Navem (meubelhandel) en een preferentiële softwarepartner. Hiermee werd de opstart van het sectorplatform e-business geofficialiseerd.

Kerncijfers
Aantal ondernemingen 719
Aantal werknemers 9.824
Omzet (in miljoen euro) 2.273
Exportquote 57 %
Evolutie omzet +9,9 %
Aandeel in de totale omzet van de Belgische hout- en meubelsector 36 %

Gerelateerde artikels

De conjunctuur in de Belgische meubelsector

Lees verder
Kevin Snyders

Kevin Snyders

Product Manager Meubel en BelgoFurn
Filip De Jaeger

Filip De Jaeger

Plaatmateriaal, Houtinvoer, Borstels en penselen en Meubel
Katja De Vos

Katja De Vos

Bedartikelen en Meubel