Meubelen

De Meubelindustrie omvat een zeer grote variëteit van productgroepen, gaande van eetkamers, slaapkamers, keukens, outdoor-creaties, bureaumeubelen… tot zitmeubilair zoals salons, zetels of stoelen, maar evenzeer matrassen en bedbodems.

Binnen deze productgroep bestaan de volgende groepen:

  • Meubel en Zitmeubel,
  • Sectie Bedartikelen,
  • Sectie Keukens.
09 MEUBEL WMT FABTIEK R4 7254 Woodmen & Tree
Het Belgisch meubelaanbod is veelzijdig en biedt voor ieder wat wils: van tijdloos en klassiek over hedendaags tot topdesign.
09 MEUBEL JORI am jori productvisualisatie beeld8 int01 20191024 Jori
09 MEUBEL VAN HOECKE TAX Cubics 3 Van Hoecke
09 MEUBEL NILL SPRING infini Nill Spring

Belang van export, ook in coronatijden

De opeenvolgende golven van het coronavirus hadden een enorme impact op de exportinspanningen in 2020 én 2021. Zowat 60 % van de Belgische meubelproductie wordt immers in het buitenland verkocht. Door de coronapandemie werden geplande prospectiereizen geannuleerd of uitgesteld en ook de beurzenkalender werd hevig door elkaar geschud, met vooral annulaties. Niettemin blijft export een belangrijke hefboom voor de Belgische meubelindustrie.

BelgoFurn

BelgoFurn, de exportpromotiecel van Fedustria, faciliteert de zoektocht naar buitenlandse klanten voor de Belgische meubelbedrijven en begeleidt hen bij het vinden van nieuwe afzetmarkten. In dit kader wordt jaarlijks een actieprogramma uitgewerkt, mede geruggesteund door Flanders Investment and Trade (FIT). Op 25 november 2021 ondertekende Fedustria als strategische partner een nieuwe samenwerkingsovereenkomst met FIT voor de periode 2022-2026.

09 MEUBEL GDESMET 003213 REA02 G. Desmet skilled in shaping
09 MEUBEL FRAKO evenbeeld frako keuken chocolade Fabriek 3 Frako - fotograaf Evenbeeld
09 MEUBEL PERFECTA E T Cobra ht75 210 ep79 HF00 Fiona ep79 P775 FD 0691 Perfecta

Vinger aan de Europese pols

EFIC, the European Furniture Industries Confederation, behartigt de belangen van de meubelindustrie in Europa. Als stichtend lid van deze organisatie is Fedustria zeer nauw betrokken bij alle activiteiten ter ondersteuning van onze sectoren op Europees vlak.

Omwille van de hoge onderlinge afhankelijkheid kampten vele Europese meubelbedrijven tijdens de coronapandemie met een tekort aan grondstoffen, onderdelen en halffabricaten, wat – in combinatie met hallucinante container- en grondstofprijzen – leidde tot productieverstoringen en langere levertermijnen, en dus een grondig verstoorde logistieke keten en meubelverkoop. De niet-geharmoniseerde reacties van de lidstaten in termen van lockdowns, winkel- en grenssluitingen en trage vaccinatieprogramma’s verergerden bovendien de complicaties. Daarom riepen EFIC en Fedustria de EU-instanties dan ook op tot een gecoördineerde aanpak en een gelijk speelveld.

09 MEUBEL Drisag d ply 1 Drisag Office Inspirators
09 MEUBEL DETREMMERIE glass 180 hoofdbeeld LR Detremmerie Bathroom Furniture
09 MEUBEL SLEURS SPB Bureau03 Sleurs

Trend naar woningrenovatie bezorgt meubelfabrikanten topjaar

Sinds het uitbreken van corona in maart 2020 werden de mensen verplicht om veel thuis te blijven, zelfs verplicht om thuis te werken. Bovendien waren horeca en cultuurcentra een tijdlang gesloten en was het zeer moeilijk om op reis te gaan. Dat heeft ertoe geleid dat de mensen hun eigen woning hebben ‘herontdekt’. Het uitgespaarde geld voor bv. vakantie werd dan thuis besteed aan verfraaiing en renovatie. De meubelbranche, zowel indoor als outdoor meubelen, heeft hier ten volle van geprofiteerd. Evenwel, tegen het einde van 2021 bleek deze trend al over zijn hoogtepunt heen te zijn.

09 MEUBEL IDEA 0184 Idea 002 Idea
09 MEUBEL CONFORTLUXE Stream 56105000250070006001 7100 cross Light grey Antracite cushions Antracite Blush Confortluxe
09 MEUBEL 21 JV STYLDECOR 0247 Revor01 Styldecor 001 01 Styldecor

Belgian Design Showrooms

In 2020 opende de eerste Belgische Design Showroom in Toronto, het designhart van Canada. Het gaat om een unieke samenwerking tussen veertien Belgische bedrijven die via een gezamenlijke showroom voor een lange termijn aanwezig zijn op de Canadese markt. Meer informatie over de deelnemende bedrijven én een visualisatie van de showroom via www.belgiandesignshowroom.com.

Bij de zoektocht naar nieuwe exportmogelijkheden voor 2022 kwam Dubai als nieuwe afzetmarkt in het vizier. De eerste contacten werden intussen gelegd om ook daar een Belgian Design Showroom te openen.

09 MEUBEL VAN LANDSCHOOT HB venice Van Landschoot
09 MEUBEL VIKA badkamer4 Vika
09 MEUBEL RECOR BEDDING Mybed Wide 05 Recor Bedding

De Meubelbijbel – Editie 2022

In 2022 werd een nieuwe editie gepubliceerd van de Belgische Meubelbijbel, hét basisinstrument voor de collectieve promotie van onze meubelsector in binnen- en buitenland. De individuele presentaties van het uitgebreid aanbod aan fabrikanten en merken, aangevuld met prachtig fotomateriaal van producten en realisaties, geven binnen- en buitenlandse aankopers een mooi overzicht van wat ons land op meubelvlak allemaal te bieden heeft. Zo wordt de Meubelbijbel tijdens de Meubelbeurs Brussel, in groten getale verspreid. Ook tijdens de juni-editie 2022 van de Salone del Mobile in Milaan werd deze Meubelbijbel verspreid.

Neem zeker eens een kijkje op de website www.belgofurn.com, ook te consulteren via www.belgianfurniture.be en www.belgischmeubel.be. En volg @belgianfurniture op Instagram en Facebook!

09 MEUBEL EVAN GIORNO E3 Evan
09 MEUBEL Vincent Sheppard Loop Lounge Chair Side Table Fossil Grey A2 LR Vincent Sheppard

Jaarevent Meubel 2022

Op woensdag 21 september 2022 organiseerden Fedustria en BelgoFurn een derde editie van het Jaarevent Meubel in Durbuy. Na een golfinitiatie volgde ‘s avonds in Durbuy een activiteit met een act van stand-up comedian Bert Kruismans, en een toespraak van Luc Meers van de Mecam Groep en voorzitter van de Meubelraad van Fedustria. Dit netwerkevent werd afgesloten met een gezellig diner.

09 MEUBEL VIPACK PBCO70 RB15 02 Vipack
09 MEUBEL VARAM Lucca Dubbele hoek laag high Varam

E-business – Sectorplatform voor digitale gegevensuitwisseling tussen meubelfabrikant en retailer

Via de gemengde werkgroep Fedustria-Navem werd ook in 2022 volop doorgewerkt aan het dossier e-business en het sectorplatform waarop meubelfabrikanten en -handelaars hun bestaande softwarepakketten kunnen enten en gegevens (digitale productcatalogi, orders, orderbevestigingen, en op termijn ook dispatching advices, facturen…) elektronisch op een beveiligde manier kunnen uitwisselen. In het voorjaar van 2021 werd een samenwerkingsovereenkomst op sectorniveau ondertekend door Fedustria, Navem (meubelhandel) en een preferentiële softwarepartner.

Kerncijfers
Aantal ondernemingen 719
Aantal werknemers 9.824
Omzet (in miljoen euro) 2.273
Exportquote 57 %
Evolutie omzet +9,9 %
Aandeel in de totale omzet van de Belgische hout- en meubelsector 36 %

Gerelateerde artikels

De conjunctuur in de Belgische meubelsector

Lees verder
Kevin Snyders

Kevin Snyders

Product Manager Meubel en BelgoFurn
Filip De Jaeger

Filip De Jaeger

Plaatmateriaal, Houtinvoer, Borstels en penselen en Meubel
Katja De Vos

Katja De Vos

Bedartikelen en Meubel