Meubelen

De Meubelindustrie omvat een zeer grote variëteit van productgroepen, gaande van eetkamers, slaapkamers, keukens, outdoor-creaties, bureaumeubelen… tot zitmeubilair zoals salons, zetels of stoelen, maar evenzeer matrassen en bedbodems.

Binnen deze productgroep bestaan de volgende groepen:

  • Meubel en Zitmeubel,
  • Sectie Bedartikelen,
  • Sectie Keukens.
05 MEUBEL BULO 21 Bulo Industrial Interescaut Schelle Tijs Vervecken 064 Bulo - Tijs Vervecken
Omdat de meubelfabrikanten hun klanten door en door kennen, zijn zij zeer succesvol in hun marktsegment.

Export als drijvende kracht

De coronapandemie beperkte de klantencontacten vaak tot onlinegesprekken. Internationale meubelbeurzen en commerciële meetings waren quasi-onmogelijk. Maar in de loop van 2022 werd de beurzenkalender terug aangevuld en kwamen ook prospectiereizen opnieuw op gang. Maar goed ook, want ruim 60 % van de Belgische meubelproductie wordt in het buitenland verkocht.

05 MEUBEL Gommaire indoor teak furniture cabinet saar G340 L AUT Antwerpen Gommaire

BelgoFurn

BelgoFurn, de exportpromotiedivisie van Fedustria, faciliteert de zoektocht naar buitenlandse klanten voor de Belgische meubelbedrijven en begeleidt hen bij het vinden van nieuwe afzetmarkten. In dit kader worden er jaarlijks talrijke initiatieven uitgewerkt, mede geruggesteund door Flanders Investment and Trade (FIT) en de Waalse exportdienst AWEX. Op 25 november 2021 ondertekende Fedustria als strategische partner een nieuwe samenwerkingsovereenkomst met FIT voor de periode 2022-2026.

06 MEUBEL Dome Deco 22 1975 Dôme Deco - Hugo Thomassen
05 MEUBEL Magnitude Gentile Magnitude

Vinger aan de Europese pols

EFIC, the European Furniture Industries Confederation, behartigt de belangen van de meubelindustrie in Europa. Als stichtend lid van deze organisatie is Fedustria zeer nauw betrokken bij alle activiteiten. Sinds 2020 kampen vele Europese meubelbedrijven met een tekort aan grondstoffen, onderdelen en halffabricaten, wat – in combinatie met dure container- en grondstofprijzen – leidde tot productieverstoringen en langere levertermijnen. Samen met EFIC roept Fedustria de EU-instanties op tot een gecoördineerde aanpak en een gelijk speelveld. De stijgende loonkostenhandicap tegenover onze buurlanden weegt bovendien op de concurrentiepositie van België in Europa.

06 INT MAPE Toonzaal MAPE Putte 33 Mape Kitchen and Interior
05 MEUBEL VIKA badkamer 3 Vika

Onzekere tijden na enkele topjaren

Tijdens de coronajaren 2020-‘22 werden de mensen vaak verplicht om thuis te blijven. Voor vele gezinnen was dit een onverwachte ‘opportuniteit’ om hun woning te renoveren of te verfraaien. Het heeft de Belgische interieursector geen windeieren gelegd. Sinds er vanaf de zomer 2022 opnieuw gereisd mocht worden, besteedde de consument daaraan zijn geld, evenals aan de heropende horeca, en niet langer aan de aankoop van meubilair en decoratieve producten voor de woning. De onzekere tijden op geopolitiek vlak en de energiecrisis zorgden er bovendien voor dat de consument zeer terughoudend werd om budget te besteden aan duurzame consumptiegoederen, zoals meubelen.

05 MEUBEL VANDENBERGHE Wave dressoir met laden Vandenberghe
06 MEUBLE BOONE BASE Selecta 2 Boone International

Belgian Design Showrooms en Belgische groepsstanden

In 2020 opende de eerste Belgische Design Showroom in Toronto, het designhart van Canada. Het gaat om een unieke samenwerking tussen complementaire Belgische bedrijven in een gezamenlijke showroom. Zij zijn daardoor voor een lange termijn aanwezig op de Canadese markt. Meer informatie: www.belgiandesignshowroom.com.

Bij de zoektocht naar nieuwe exportmogelijkheden voor 2023 kwamen het Midden-Oosten en de VS in het vizier. De ambitie is er om ook daar of elders deze succesformule verder uit te rollen.

Na een zeer succesvolle groepsdeelname aan de Salone del Mobile in Milaan werd er in februari 2023 ook in Stockholm een groepspaviljoen ingericht. De koopkrachtige Scandinavische markt biedt nog tal van mogelijkheden voor onze Belgische bedrijven. Ook andere interessante beurzen worden onderzocht, teneinde onze export geografisch verder uit te breiden en te differentiëren.

05 MEUBEL PASSEPARTOUT Lotis LSD 3712 Detail 3 Passe Partout

De Meubelbijbel – Editie 2023

Begin 2023 werd een nieuwe editie gepubliceerd van de ‘Belgische Meubelbijbel’, hét basisinstrument voor de collectieve promotie van onze meubelsector in binnen- en buitenland. De individuele presentaties van het uitgebreid aanbod aan fabrikanten en merken, aangevuld met prachtig fotomateriaal van producten en realisaties, geven binnen- en buitenlandse aankopers een mooi overzicht van wat onze producenten op meubelvlak allemaal te bieden hebben. Deze Meubel- en Designbijbel wordt fysiek verspreid via de internationale vakpers, via mailings en op verscheidene nationale en internationale beurzen en events. Er wordt ook jaar na jaar extra geïnvesteerd in bijkomende digitale promotie. Zie www.belgofurn.com, ook te consulteren via www.belgianfurniture.be. En volg @belgianfurniture op Instagram, Linkedin en Facebook!

Meubelbijbel - Editie 2023
05 MEUBEL Wunder Table 040 Wünder

Circulaire economie

Vorige lente lanceerde de Europese Commissie een voorstel van Ecodesign for Sustainable Product Regulation, kortweg ESPR. Met dit voorstel wil Europa zich ervan verzekeren dat goederen die op de EU-markt gebracht worden op een meer milieuvriendelijke manier geproduceerd zijn, en zich inschrijven in een circulair en energie-efficiënt proces. Productspecifieke vereisten zullen in een volgende fase worden ingevoerd voor o.a. meubelen en matrassen. Samen met de Europese sectorfederatie EFIC ziet Fedustria dit initiatief als een opportuniteit, maar dan mag het geen strak keurslijf worden. Er moet voldoende vrijheid blijven voor de bedrijven om zelf hun weg naar de circulaire economie te kiezen.

05 MEUBEL EXTREMIS Renewed Chapel Extremis 1 Extremis

E-business – Verdere uitbouw van het sectorplatform voor digitale gegevensuitwisseling tussen meubelfabrikant en retailer

Via de gemengde werkgroep Fedustria – Navem (de meubelhandel) werd ook in 2022 volop doorgewerkt aan de implementatie van e-business in de waardeketen. Doel is het verder uitbouwen van één sectorplatform, samen met een professionele softwarepartner, waarop meubelfabrikanten en -handelaars hun bestaande softwarepakketten kunnen enten en gegevens op een beveiligde manier elektronisch kunnen uitwisselen (digitale productcatalogi, orders, orderbevestigingen, en op termijn ook dispatching advices, facturen…). Testcases tussen Fedustria- en Navem-lidbedrijven moeten ertoe leiden dat de laatste technische euvels van dit digitale platform worden weggewerkt.

Kerncijfers
Aantal ondernemingen 722
Aantal werknemers 9.763
Omzet (in miljoen euro) 2.300
Exportquote (aandeel van export in omzet) 57 %
Evolutie van de activiteit in 2022 (in volume) -14 %
Aandeel in de totale omzet van de Belgische hout- en meubelsector 33 %

Gerelateerde artikels

De conjunctuur in de Belgische meubelsector

Lees verder
Kevin Snyders

Kevin Snyders

Product Manager Meubel en BelgoFurn
Filip De Jaeger

Filip De Jaeger

Plaatmateriaal, Houtinvoer, Borstels en penselen en Meubel
Katja De Vos

Katja De Vos

Bedartikelen en Meubel