Het RE-APS-project, een INTERREG FWVL-project, richt zich op de ontwikkeling van polyester textielrecyclage met behulp van een thermomechanisch proces, d.w.z. het versnipperen van polyester textielafval, het smelten ervan en het hergebruik van de verkregen granulaten in de textiel- en kunststofindustrie.

Het project maakt deel uit van Prioriteit 1, die is gericht op "het ondersteunen van bedrijven, groei en de heropleving van economische activiteit door middel van innovatie en toegepast onderzoek", met als specifieke doelstelling "het ontwikkelen en verbeteren van onderzoeks- en innovatiecapaciteiten en het gebruik van geavanceerde technologieën".

Europa heeft de Green Deal gelanceerd met de tweeledige ambitie om tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent te worden en te moderniseren om zijn concurrentievermogen en efficiënt gebruik van hulpbronnen te stimuleren. In 2021 definieerde de Europese Unie een strategie voor een duurzamere textielindustrie, die de overgang naar een circulaire economie vergemakkelijkt door een beter beheer van grondstoffen en steun voor investeringen, onderzoek en innovatie.

Door de thermomechanische recyclage van polyester textielafval voor textieltoepassingen als prioriteit aan te merken, loopt RE-APS vooruit op wetgeving over polyesterafval van flessen: tot nu toe was gerecycled polyester voor textielartikelen, goed voor 14% van de polyesteraanvoer, uitsluitend afkomstig van gebruikte flessen; in de toekomst zal deze flessenstroom worden voorbehouden voor de kunststofverwerkende verpakkingsindustrie en dus niet meer beschikbaar zijn voor de aanvoer van gerecycled polyester voor textieltoepassingen.

Textielpolyester zal 54% uitmaken van de 113 miljoen ton vezels die in 2021 wereldwijd worden geproduceerd (ref. Textile Exchange). Alleen al in het projectgebied kunnen dezelfde volumeverhoudingen worden voorspeld voor de 55.000 ton ingezamelde consumententextielkleding, waar nog productieafval van de textielindustrie bijkomt. Het recyclagepotentieel voor polyester is dus enorm en wordt onvoldoende benut of gebruikt in downcycling recylageprocessen, in open kringlopen of energierecuperatie.

Om oplossingen te ontwikkelen, zet RE-APS de aanpak van het INTERREG RETEX-project voort, waarbij thermomechanische polyesterrecyclageproeven op laboratoriumschaal werden uitgevoerd.

RE-APS vertrouwt ook op een solide consortium van vier partners wier complementaire vaardigheden en netwerken de technische en economische ontwikkeling van de tijdens het project ontwikkelde oplossingen zullen versnellen

Deze post-industrieel en post-consumenten polyester afvalstromen zullen worden gekarakteriseerd met het oog op hun voorbereiding en verwerkbaarheid. Vervolgens worden ze met behulp van het thermomechanische recyclingproces omgevormd tot gerecyclede polyesterkorrels voor gebruik in vezelspinnen of niet-geweven smeltprocessen, mono- of multifilament, mono- of bicomponent.

De projectresultaten:

  • Voorbereiding van polyester (ontkleuring, verwijdering van onzuiverheden, behandelingen, enz.)
  • Thermomechanische recycling om gebruiksklare korrels te verkrijgen voor extrusie
  • Extrusie-spinproces om garen en niet-geweven vliesstoffen te produceren
  • Van garen tot de productie van textieloppervlakken

Het project heeft tot doel de resultaten op pilotschaal te valideren om thermomechanische recycling op industriële schaal te ontwikkelen, met steun van het netwerk van textielbedrijven in een grensoverschrijdende samenwerkingsoptiek. Onze resultaten zullen worden gepubliceerd en zullen dienen als inspiratiebron voor alle actoren binnen de waardeketen.

In de toekomst zullen de resultaten van RE-APS het mogelijk maken om de technische voorwaarden te ontwikkelen om over te gaan op industriële schaal op het gebied van thermomechanische textielrecyclage, wat banen en nieuwe hulpbronnen zal opleveren in het INTERREG FWVL programmagebied.

RE-APS maakt deel uit van de CROSS S3-portefeuille, die acht projecten omvat die zijn ontworpen om grensoverschrijdende en sectoroverschrijdende innovatie te versterken.

Het RE-APS-project zal in interactie staan met andere projecten binnen de portefeuille, R-EU-CYCLE en TECH4FAB.

De operationele partners:

  • EuraMaterials, een competitiviteitscluster gewijd aan de materiaalverwerkende industrie in de EuroRegio, de leidende partner van het project.
  • Fedustria, de Belgische federatie van de textiel-, hout- en meubelindustrie, verantwoordelijk voor de communicatie.
  • Centexbel, Belgisch onderzoekscentrum in de textiel- en kunststofindustrie.
  • CETI, een platform voor het experimenteren en industrialiseren van textielmaterialen gevestigd in Hauts de France.

RE-APS kan rekenen op een ecosysteem dat zich inzet voor duurzame ontwikkeling: in Frankrijk met het eco-organisme REFASHION, Team2, de innovatiecluster gewijd aan de circulaire economie, en de Textile Valley van de UITH (geassocieerde partners in het project).

Budget: € 1.482.486,84 - EFRO: € 889.492,08

Duur van het project: 48 maanden / start op 1 juli 2024

Gefinancierd door het INTERREG FWVL-programma.