Kebony – Nieuwe investeringen in duurzame houtindustrie

Bedrijfsnieuws van 24/02/2017

De haven van Antwerpen bleek omwille van diverse redenen de ideale keuze. Vooreerst de centrale geografische ligging en haar bereikbaarheid over zee. De aanvoer van de grondstof, ruwe planken in zacht dennenhout, zal via zee gebeuren, voornamelijk vanuit Nieuw-Zeeland. Na verwerking zullen de afgewerkte producten verstuurd worden naar de rest van Europa en de VS.

Wp 20170208 11 00 36 Pro Minister Muyters helpt met de eerste spadesteek. Ondertussen zijn op de achtergrond al de bouwwerkzaamheden bezig.

Op 8 februari 2017 vond de Eerste Spadesteek plaats. Begin 2018 zal de nieuwe site operationeel zijn om zachthout op een duurzame manier te behandelen. Het behandelde zachthout heeft de look van tropisch hout en wordt veelal in architecturale (buiten)toepassingen gebruikt. Vooral in Scandinavische landen zijn er reeds heel wat openbare gebouwen afgewerkt met hout van Kebony.

Naast de goede geografische ligging speelde ook de lokale aanwezigheid en de knowhow van toeleveranciers en andere stakeholders uit de sector een grote rol. Het chemiebedrijf Lanxness, gelegen op dezelfde havensite, zal energie leveren. Ook de vlotte contacten met de Vlaamse overheid begunstigden de keuze. PMV (Participatie Maatschappij Vlaanderen) investeert 10,6 miljoen euro in Kebony. Minister Muyters toonde zich zeer verheugd om mede als eerste een spade in de grond te mogen steken.

Het bedrijf in Kallo zal dezelfde capaciteit hebben als het moederbedrijf in Noorwegen en zal 20.000 m³ hout produceren in het eerste jaar. Het is dan de bedoeling om verder te groeien tot ongeveer 80.000 m³. Er wordt vooral gemikt op klanten zoals architecten, groothandels en ontwerpers van grote projecten.

Kebony zal starten met een 30-tal medewerkers.