Indera presenteert volledig recycleerbare sofa ‘Sintese Eco’

Bedrijfsnieuws van 13/03/2018
Foto Sintese Ecocopy Indera

Tijdens de Meubelbeurs Keulen presenteerde Belgisch zitmeubelmerk Indera de ‘Sintese Eco’, het product van een uitvoerig Cradle to Cradle® innovatietraject. De sofa werd ontworpen voor volledig hergebruik, herstoffering en recyclage, en dit zonder aan kwaliteit of comfort in te boeten. Het aantal gebruikte materialen werd beperkt, de geselecteerde grondstoffen hebben een lage omgevingsimpact en zijn bovendien volledig herbruikbaar en/of recycleerbaar. De sofa kan volledig uit elkaar gehaald worden in verschillende materiaalcomponenten en wordt hierdoor makkelijk herstoffeerbaar. Zo wordt een wedergeboorte van de ‘Sintese Eco’ sofa mogelijk zonder de omgevingsimpact die de productie van een nieuw exemplaar met zich zou meebrengen. 

Naast het innovatieve Cradle to Cradle® design van de ‘Sintese Eco’ werden ook de productieprocessen geanalyseerd en verbeterd. Indera werd hierbij ondersteund door EPEA Nederland, een gespecialiseerd Cradle to Cradle® instituut. Het behalen van een Cradle to Cradle® certificaat vormt een belangrijk onderdeel in dit innovatietraject, een eerste stap naar een duurzame toekomst. 

Om de transitie-cirkel volledig rond te maken, werd een nieuw businessmodel ontwikkeld. Via een interessant leasingsysteem voor bedrijven is er een verschuiving van productbezit naar productgebruik. De combinatie van het makkelijk demonteerbare karakter van de sofa, een doorgedreven servicesysteem (voor herstellingen en herstofferingen), en de terugname voor recyclage en hergebruik maakt de levenscyclus van ‘Sintese Eco’ quasi oneindig. Het ecologisch leasingsysteem met de ‘Sintese Eco’ zal voor het eerst worden toegepast in het nieuwe ‘care-friendly project’ van het M-hotel in Genk (voorstelling april 2018).
Langs deze weg wil Fedustria Indera feliciteren met het lanceren van deze volledig recycleerbare sofa.

(Bron: perstekst Indera)