40 jaar Ontex-fabriek in Eeklo

Bedrijfsnieuws van 30/05/2016

Op vrijdag 27 mei 2016 vierde de Ontex-vestiging in Eeklo haar 40ste verjaardag met een grootse opendeurdag waarop 1500 bezoekers aanwezig waren. Ontex is een toonaangevende internationale producent van artikelen voor de persoonlijke hygiëne van baby’s, vrouwen en volwassenen. De producten worden verkocht in meer dan 110 landen via toonaangevende retailmerken, alsook onder eigen merknamen.

Ontex Eeklo startte in 1976 als Eutima en behoort sinds 1997 tot de Ontex-groep. Op dat moment bedroeg de tewerkstelling in Eeklo circa 200 personen. Inmiddels is de productie fors opgedreven en telt het Ontex-team in Eeklo anno 2016 ruim 500 medewerkers. De productie draait 24 uur op 24, met daarbovenop 8 machines die ook in het weekend draaien.

20160627 162847Copy
© Fedustria

De productie bedraagt liefst 3,2 miljard producten per jaar en zorgt voor een omzet van ca. 160 miljoen euro. In de Ontex-vestiging in Eeklo worden producten voor babyverzorging en voor dameshygiëne geproduceerd.

Jef Monballyu, manager van de vestiging van Ontex in Eeklo, meldt dat de productie 680 eindreferenties telt en liefst 2.000 verschillende grondstoffen nodig heeft. Papier is de belangrijkste grondstof in volume, maar er zijn in de babyluiers ook diverse textiellagen die zowel een hydrofiele als hydrofobe functie kunnen hebben. De automatisering zorgt ervoor dat er tot 1.000 stuks maandverband per minuut kunnen worden geproduceerd. Van de 23 machines in Eeklo zijn er 3 die babyluiers produceren, 4 babypants en 16 machines voor dameshygiëne. Jef Monballyu: “Dankzij onze ver doorgedreven automatisering zijn we er niet alleen in geslaagd om de productiviteit en de productie fors op te drijven, maar ook de tewerkstelling. Elk jaar wordt er veel geïnvesteerd. De allernieuwste machine die in januari 2016 werd opgestart, voor de productie van luierbroekjes, met een maximale snelheid van 530 stuks per minuut, gaat met een investeringskost van 7 miljoen euro gepaard.”

“Veiligheid, kwaliteit, energiezuinigheid en afvalbeheer zijn voor ons belangrijke aspecten in ons bedrijfsbeheer waar we concrete doelstellingen voorstellen en die we consequent proberen te halen”, aldus Jef Monballyu. 

Fedustria wenst Ontex van harte te feliciteren voor deze 40ste verjaardag van de productievestiging in Eeklo en wenst het bedrijf nog veel succes toe.