Sioen ‘graaft’ het Panamakanaal – Het nut van geotextiel

Bedrijfsnieuws van 11/07/2016

Op het Panamakanaal, dat de Atlantische met de Stille Oceaan verbindt, werden nieuwe sluizen geïnstalleerd om de capaciteit van de waterweg te verdubbelen en zo te komen tot de gewenste breedte en diepte die nodig zijn voor moderne containerschepen. De nieuwe sluizen vereisen 18 waterbekkens (9 aan de kant van de Atlantische Oceaan en 9 aan de kant van de Grote Oceaan). Sioen speelde een belangrijke rol in de aanleg van deze waterbekkens, die uit waterdichte PVC-geomembranen en geocomposieten gemaakt werden. 

Manifattura Fontana S.p.A., deel van de Sioen Indus-tries groep, leverde het PP geotextiel dat op een PVC geomembraan werd gelast en zo een stevige liner (afdeklaag) vormt. Het non-woven geotextiel fungeert als anti-perforatielaag en verhoogt de treksterkte van de waterdichte liner.

Voor dit project leverde Sioen (Manifattura Fontana) zo’n 800.000 m² licht geotextiel voor het waterdichte PVC-membraan en meer dan 100.000 m² heavy duty geotextiel (voor extra bescherming).

Sinds de oorspronkelijke aanleg van het Panamakanaal in 1881 en de inhuldiging in 1914, is dit het grootste project aan het kanaal. 

Bron: persbericht Sioen van 29 juni 2016