Eurolijsten mag dit jaar 50 kaarsjes uitblazen als toonaangevende speler in de trendgevoelige inlijstwereld

Bedrijfsnieuws van 12/03/2021

Op 12 augustus 2021 mag Eurolijsten 50 kaarsjes uitblazen. Het bedrijf is een van de leiders in de Europese inlijstbranche. Eurolijsten is als groothandel gespecialiseerd in het aanbieden van een totaalpakket voor de professionele lijstenmakers, decorateurs, uitbaters van galerijen, en professionele fotografen. De hoofdzetel is gesitueerd in Eke (België). 

Eurolijsten is als eenmanszaak ontstaan in 1971 in Gentbrugge. In 1980 stelde het bedrijf 3 personen tewerk. In 2004 kwam er een management-buy-out. Vandaag staat Managing Director, Patrick De Ruyck, in voor de dagelijkse leiding. Het bedrijf is intussen actief in 5 landen (België, Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland) en stelt 45 mensen tewerk. 

De lijsten die het bedrijf aanbiedt, bestaan voor 95 % uit hout en 5 % uit aluminium. Eurolijsten werkt met verschillende houtsoorten die gemakkelijk te verwerken zijn: ayous (1e kwaliteit), abete en ook als een van de weinigen met ramin-hout, afkomstig uit Borneo. Het zijn dus hoogkwalitatieve high-end-producten. Dit in tegenstelling tot vele lijstenaanbieders in het VK, waar het voornamelijk om polystyreenlijsten uit het lage segment gaat met een hoog volume.

In de showroom in Eke hangen 1635 lijsten. Via de eigen verstekservice worden de lijsten op maat gezaagd (95 % van de gevraagde producten zijn namelijk geen standaardmaten). Ook kunnen ze in de gewenste kleur worden gespoten. Het bedrijf beschikt naast een uitgebreide kartonafdeling ook over een glasafdeling met glassoorten met verschillende UV-waarden. Daarnaast verkoopt Eurolijsten ook machines voor het snijden van karton en glas, hakmachines, verstekzagen, en kadernietmachines aan haar professionele klanten. 

Eurolijsten volgt de laatste trends nauwgezet op door het bezoeken van verschillende internationale meubel- en interieurbeurzen (waaronder de Meubelbeurs van Milaan). De door het bedrijf aangeboden lijsten verschillen in functie van het land. Zo houden de Benelux en de Duitse markt van traditionele lijsten in gedempte kleuren en in zilver, de Franse markt heeft het eerder voor gekleurde en gouden lijsten.  Algemeen blijven de natuurlijke houtkleuren overal een vaste waarde met een tijdloos karakter. Eik als materiaal voor lijsten is trouwens enorm hip. De algemene trend is die van de steeds groter wordende lijsten (> 2 meter), wat ook op logistiek vlak voor een aantal uitdagingen zorgt (verpakking, veilig transport, enz.).  

Het werk van een inlijster is écht vakmanschap. Helaas bestaat er in België geen specifieke opleiding meer en kan het vak alleen bij een bestaande inlijster worden geleerd. Daarom ondersteunt Eurolijsten de Nederlandse professionele opleiding van lijstenmakers (Vakschool Nimeto in Utrecht). Het bedrijf stelt voor de cursisten gratis materiaal ter beschikking. 

Meer weten over Eurolijsten? www.eurolijsten.be