Ontex Eeklo wint Factory of the Future Award 2016

Company news from 04/02/2016
Ontex Monballyu © Sirris/Ontex

Ontex Eeklo is één van de 15 productievestigingen van Ontex, een wereldspeler op het gebied van hygiënematerialen, zoals babyluiers, maandverbanden, inlegkruisjes, tampons en incontinentie-oplossingen. Ontex exporteert naar meer dan 100 landen wereldwijd en heeft fabrieken in Europa, Noord-Afrika en in Azië.

Een groot deel van wat Ontex produceert, wordt verkocht als huismerk van supermarkten. En hoewel die producten steeds goedkoper moeten zijn voor de consument, stellen de opdrachtgevers steeds strengere kwaliteitseisen. Maar ook hierop heeft Ontex Eeklo een oplossing gevonden: “Wij slagen erin om de kwaliteit van onze producten op te drijven door cameracontrole in te zetten op onze snel draaiende productielijnen. Op die manier maken we van ieder product een foto die automatisch wordt vergeleken met een standaardreferentie.”

Ontex (Eeklo) investeert niet enkel in productinnovatie maar ook in nieuwe productietechnologieën, zoals ultrasoon lassen. “Vroeger werd alles aan elkaar gelijmd of met heat sealing – dus met warmte en drukinbreng – werden verschillende lagen aan elkaar vastgemaakt.” vertelt Jef Monballyu. “Nu zetten we volop in op ultrasoon verbinden. Dat heeft een aantal grote voordelen: het proces is niet enkel energiezuiniger, maar ook veel stabieler en onderhoudsvriendelijker, waardoor we veel efficiënter kunnen produceren.”

De grote investeringen in Ontex Eeklo, met uitbreiding van de productiecapaciteit en automatisering gingen niet ten koste van de werkgelegenheid. Integendeel, het had positieve effecten voor de medewerkers. Jef Monballyu: “Automatiseren was een must voor Ontex Eeklo, alleen al omdat er heel wat taken die vroeger manueel werden uitgevoerd gemakkelijk geautomatiseerd konden worden. Mensen hebben daardoor zinvoller werk gekregen, dat bovendien minder fysiek belastend is, zodat er nu heel wat minder rug- en gewrichtsklachten zijn.”