Ontex Eeklo wint Factory of the Future Award 2016

Bedrijfsnieuws van 04/02/2016

Tijdens de uitreiking van de ‘Factory of the Future Awards 2016’ georganiseerd door Agoria/Sirris met steun van o.a. Fedustria en Centexbel op 4 februari in Antwerpen werd de vooruitstrevende bedrijfspolitiek van Ontex Eeklo bekroond. Jef Monballyu, manager van de Ontex-vestiging in Eeklo, was bijzonder trots de award in ontvangst te mogen nemen. Hij benadrukte dat dit de beloning is voor de inzet van alle medewerkers op alle niveaus binnen het bedrijf. “Dankzij onze innovatie-inspanningen op het vlak van automatisering zijn we er bovendien in geslaagd, om de taken van de medewerkers zinvoller te maken en fysiek minder belastend, zodat de mensen efficiënter in het productieproces kunnen worden betrokken.”

Fa Quix, directeur-generaal van Fedustria: “Factories of the Future zijn toonaangevende en toekomstgerichte bedrijven die producten met een hoge toegevoegde waarde maken en heel flexibel en vlot kunnen inspelen op een snel veranderende marktvraag. Ontex Eeklo past perfect binnen dit plaatje. Essentieel zijn de permanente inzet op innovatie, en het vinden van werkbare én efficiënte oplossingen, maar tegelijk ook een personeelsbeleid waarin de medewerker centraal staat. In onze textiel-, hout- en meubelindustrie hebben we er zo tientallen.”

Ontex Monballyu
© Sirris/Ontex

Hygiënische oplossingen, een wereldmarkt

Ontex Eeklo is één van de 15 productievestigingen van Ontex, een wereldspeler op het gebied van hygiënematerialen, zoals babyluiers, maandverbanden, inlegkruisjes, tampons en incontinentie-oplossingen. Ontex exporteert naar meer dan 100 landen wereldwijd en heeft fabrieken in Europa, Noord-Afrika en in Azië.

Een groot deel van wat Ontex produceert, wordt verkocht als huismerk van supermarkten. En hoewel die producten steeds goedkoper moeten zijn voor de consument, stellen de opdrachtgevers steeds strengere kwaliteitseisen. Maar ook hierop heeft Ontex Eeklo een oplossing gevonden: “Wij slagen erin om de kwaliteit van onze producten op te drijven door cameracontrole in te zetten op onze snel draaiende productielijnen. Op die manier maken we van ieder product een foto die automatisch wordt vergeleken met een standaardreferentie.”

Ontex (Eeklo) investeert niet enkel in productinnovatie maar ook in nieuwe productietechnologieën, zoals ultrasoon lassen. “Vroeger werd alles aan elkaar gelijmd of met heat sealing – dus met warmte en drukinbreng – werden verschillende lagen aan elkaar vastgemaakt.” vertelt Jef Monballyu. “Nu zetten we volop in op ultrasoon verbinden. Dat heeft een aantal grote voordelen: het proces is niet enkel energiezuiniger, maar ook veel stabieler en onderhoudsvriendelijker, waardoor we veel efficiënter kunnen produceren.”

Werkgelegenheid centraal

De grote investeringen in Ontex Eeklo, met uitbreiding van de productiecapaciteit en automatisering gingen niet ten koste van de werkgelegenheid. Integendeel, het had positieve effecten voor de medewerkers. Jef Monballyu: “Automatiseren was een must voor Ontex Eeklo, alleen al omdat er heel wat taken die vroeger manueel werden uitgevoerd gemakkelijk geautomatiseerd konden worden. Mensen hebben daardoor zinvoller werk gekregen, dat bovendien minder fysiek belastend is, zodat er nu heel wat minder rug- en gewrichtsklachten zijn.”

Fedustria en Centexbel zijn bijzonder trots dat Ontex (Eeklo) een Factory of the Future Award in ontvangst mocht nemen, net zoals Van Hoecke, keukenbeslag uit Sint-Niklaas. Fa Quix (Fedustria):  “Na enkele moeilijke jaren heeft de textielindustrie de wind weer in de zeilen. De bedrijven werven opnieuw aan en zetten zwaar in op productontwikkeling en procesinnovatie.” Jan Laperre (Centexbel) vult aan:  “Ontex (Eeklo) toont met deze award aan dat investeren in innovatie, schaalvergroting én in het efficiënt inspelen op de skills en creativiteit van medewerkers loont en bijdraagt tot een duurzame toekomst voor onze industrie en samenleving.”