Wereldprimeur – Veldeman Bedding stelt 100 % circulair bed voor

Company news from 23/02/2018
Velda Resleep Dsc 1943 Copyweb Veldeman Bedding

Veldeman Bedding (Opglabbeek) introduceert met het ‘Resleep’-concept het eerste volledig recycleerbare bed, een wereldprimeur. Resleep is een boxspring en matras die door de consument zelf volledig uit elkaar kunnen worden gehaald en herleid tot kleine en makkelijk te vervoeren onderdelen, die allemaal afzonderlijk gerecycleerd en opnieuw gebruikt kunnen worden. Voor het ontwerp ervan werden slechts een beperkt aantal verschillende materialen gebruikt, alle met een lage milieu-impact. In plaats van lijm en nietjes worden kliksystemen gebruikt, waardoor alle onderdelen gemakkelijk met de hand kunnen worden gedemonteerd. Door deze assemblageprocedure blijven de gebruikte onderdelen, zoals hout en ijzer, zuiver, zodat ze hun waarde behouden en de kosten voor verzamelen, sorteren en opnieuw verwerken worden beperkt. Ook is de hoes van de matras vervaardigd uit gerecycleerde petflessen, en kan ze aan het einde van haar levensduur opnieuw terug worden verwerkt binnen hetzelfde recyclagecircuit.

Paul Schreurs, technisch directeur van Veldeman Bedding: “Bij de traditionele manier van produceren van een matras of een boxspring wordt er voor gezorgd dat alles goed vastzit en eigenlijk nooit meer los kan. Omdat het zeer arbeidsintensief is om alles los te maken, gebeurt dit niet en wordt aan het einde van de levensduur het overgrote deel van de slaapsystemen vernietigd of verbrand. Met Resleep introduceren wij een compleet nieuwe visie en manier van produceren die in het teken staat van ‘design for disassembly’ en het terugname- en recyclageproces aanzienlijk vereenvoudigt.”

Velda Resleep Dscf5614 Veldeman Bedding

Geert Geerkens, commercieel directeur van Veldeman Bedding: “We hebben Resleep tijdens de grote internationale Meubelbeurs in Keulen voorgesteld. We voelden direct dat er veel interesse was vanuit alle hoeken van de wereld. Met dit concept bieden wij een antwoord en een toekomstvisie op een probleem waar alle spelers in de slaapcomfortindustrie mee te maken hebben. We zijn dan ook zeer trots op deze realisatie, die we in de tweede helft van 2018 al effectief in de winkels zullen kunnen aanbieden aan de consument. We hebben Resleep beschermd met intellectuele eigendomsrechten, maar we zien veel potentie in eventuele internationale licentiepartners.”

Resleep is ontwikkeld volgens het ontwerpraamwerk van Cradle to Cradle®. Het concept is onderdeel van een breed innovatietraject van Veldeman Bedding, waarbij circulair ondernemen en het continu verbeteren van producten en processen centraal staat. Het bedrijf wordt daarbij ondersteund door EPEA Nederland, een instituut gespecialiseerd in Cradle to Cradle®-innovatie. Naast het innovatieve Resleep-ontwerp, werden ook de productieprocessen geanalyseerd op verbetering van de ecologische voetafdruk, het gebruik van hernieuwbare energie, afvalbeheer, watergebruik en sociale rechtvaardigheid.

Fedustria wenst langs deze weg Veldeman Bedding te feliciteren met het Resleep-concept.

Bron: Persbericht Veldeman Bedding van 31 januari 2018