Uitreiking Henry van de Velde Awards 19 – Lidbedrijven vallen in de prijzen!

Company news from 08/02/2019

Op 29 januari 2019 werden in BOZAR (Brussel) de Henry van de Velde Awards 19 uitgereikt. Intussen is men toe aan de 25ste editie. De Henry van de Velde Awards zijn een organisatie van Flanders DC in samenwerking met OVAM en BOZAR. Ze lauweren nationaal en internationaal Vlaamse ontwerpers, bedrijven, producten, projecten en diensten die vanuit design en oplossingsgericht denken een positieve impact hebben op de economie en de samenleving.

Img 20190129 121846 Nieuwe jeans uit gerecycleerde garens van oude jeans. Een realisatie van Tom Duhoux (HNST Jeans Collection) in samenwerking met Julie Lietaer (derde generatie European Spinning Group).
Img 20190129 121940Copy David Behaegel (vierde generatie, De Zetel) poseert naast stoel N01 van het Japanse designcollectief Nendo, geproduceerd voor het Deense merk Fritz Hansen.

Uit 250 ingediende dossiers werden door een professionele jury in totaal 23 Henry van de Velde Award Winners 2019 geselecteerd, verdeeld over 8 categorieën: Business, Community, Consumer, Ecodesign, Graphic & Packaging, Habitat, Health & Wellbeing en Mobility.

Tijdens de prijsuitreiking werden in totaal 12 Henry van de Velde Gold Award Winners uitgereikt: 1 Gold Winner per categorie, met daarnaast nog Gold Winners voor Lifetime Achievement, Company en Young Talent, aangevuld met de Henry van de Velde Public Gold Award.

In de categorie Ecodesign by Ovam ging de Gold Award naar ESG Green & HNST Jeans Collection, een samenwerking tussen de European Spinning Group en de start-up van Tom Duhoux. Op voorstel van Tom Duhoux werd door ESG een garen ontwikkeld en gesponnen uit 50 % afgedankte jeans die HNST aanleverde en uit 50 % Tencel® dat gemaakt is van houtpulp, meestal van eucalyptusbomen, om zo te komen tot nieuw denimdoek. De samenwerking tussen ESG en HNST vond de jury een Henry van de Velde Award waard als positief en inspirerend signaal dat de volledige waardenketen belangrijk is in het designproces en dat co-creatie en samenwerking tussen de creatieve sector, de sociale economie, de lokale textielindustrie en partners in onderwijs en onderzoek op alle vlakken lonen.

Binnen de categorie Ecodesign by Ovam ging ook een award naar Velda Resleep, het circulaire bed van Veldeman Bedding. De Velda Resleep boxspring, matras en topper zijn volgens het Cradle-to-Cradle-principe ontwikkeld (regeneratie of tweede leven mogelijk) en maken deel uit van een verregaand circulair innovatietraject zonder nietjes, lijm of PU-schuim. Het product is zo ontworpen dat de verschillende componenten of materialen geassembleerd worden met eigen gepatenteerde verbindingstechnieken die permanente verbindingen overbodig maken. Dit zorgt ervoor dat het product terug te brengen is tot kleine, makkelijk te vervoeren onderdelen die bovendien 100 % recycleerbaar of herbruikbaar zijn. Veldeman Bedding heeft met andere woorden volledig ingezet op design for disassembly.

De Company Award beloont bedrijven die op exemplarische manier met design bezig zijn. Dit jaar gaat de prijs naar lidbedrijf De Zetel (Ardooie). Destijds begonnen als producent van keuken- en kerkstoelen uit hout, is het bedrijf intussen uitgegroeid tot een internationaal gerenommeerd producent van hoogkwalitatieve stoelencollecties gerealiseerd in samenwerking met binnen- en buitenlandse ontwerpers. De jury koos voor De Zetel omwille van hun wereldwijde positionering op de markt dankzij de technische expertise en het machinepark die ze opbouwden en ten dienste stellen van fabrikanten en designers.

De Henry van de Velde Public Gold Award ging dit jaar naar de parasol Acacia, een ontwerp van Dirk Wynants Design Works voor Extremis. Acacia is een compacte asymmetrische parasol die, net zoals de gelijknamige Afrikaanse boom, dankzij zijn excentrische vorm met een relatief klein textieloppervlak evenveel zon capteert als een groter exemplaar. In plaats van de parasol te sluiten, kan het doek eenvoudig worden afgenomen en opgeborgen. Wat overblijft is een soort sculptuur geïnspireerd op de takken van de gelijknamige Afrikaanse boom, mét geïntegreerde oplaadbare led-module als verlichting.

Langs deze weg wil Fedustria de winnaars graag feliciteren met hun award!

De 23 Henry van de Velde Award Winners 2019 zijn ook te zien in een tentoonstelling. Deze loopt nog tot en met 24 maart 2019 in de Foyers van BOZAR en is gratis toegankelijk.

ttp://www.henryvandevelde.be/...