Maes Mattress Ticking: familiebedrijf met 100 % productie in Vlaanderen

Company news from 12/09/2016
20160706 122411Web © Fedustria

Maes Mattress Ticking (MMT) is van oorsprong (opgericht in 1926 door Adolphe Maes) een weverij van stoffen voor een zeer brede waaier van toepassingen gaande van gordijn- en decoratiestoffen tot zelfs arbeidskledij. Jef Maes: “Maar uiteraard lag het voor de hand dat het bedrijf moest gaan specialiseren en dat is dan de matrastijk geworden.”

Aurélie Maes (juriste met één jaar specialisatie marketing en kwaliteitsmanagement in Frankrijk) voegt hieraan toe: “Wij zijn een geïntegreerd bedrijf, van de voorbereiding van de garens, die we aankopen, tot de ververij, weverij en breierij en veredeling van matrastijk. Dit geïntegreerd proces biedt natuurlijk een aantal voordelen op het vlak van flexibiliteit en kwaliteitscontrole. Ook belangrijk bij ons is het milieuaspect. Wij halen het proceswater uit het kanaal Kortrijk-Bossuyt en mits enige voorzuivering is dit water prima geschikt voor onze ververij. Dit proceswater wordt na gebruik gezuiverd in ons waterzuiveringsstation. Het hemelwater wordt ook opgevangen in een vijver. Onze producten zijn Oekotex gecertificeerd.”

20160706 123557Copy © Fedustria

De voorbije jaren heeft het bedrijf heel wat geïnvesteerd. In 2015 en 2016 in nieuwe Jacquard weef- en breimachines en een warpmachine. Jef Maes: “Die grote investeringen in nieuwe weef- en breimachines vorig jaar en dit jaar zijn zeker en vast een teken dat we geloven in de toekomst. Ik wil er toch ook op wijzen dat wij een familiaal bedrijf zijn dat op één productiesite, hier in Zwevegem, produceert en hierdoor 130 jobs heeft gecreëerd, waarvan een 100-tal ‘blue collar’ jobs die in een drieploegensysteem van maandag tot zaterdag worden ingezet. De meeste werknemers werken hier al lang en zijn zeer gemotiveerd. Er heerst hier een ‘Maes’-gevoel en de mensen zijn ook fier op de Belgian Damask-producten die wij hier produceren.”

Aurélie Maes: “Ons assortiment bevindt zich in het midden- en hogere gamma, waarbij wij enorm veel aandacht besteden aan kwaliteit, creativiteit en service. De klant staat centraal. Voor ons betekent dit concreet dat wij zorgen voor het slaapcomfort van de kwaliteitsmatras. Onze klanten zijn kwaliteitsspelers.”

Zoals vele textielbedrijven in Vlaanderen is ook MMT sterk exportgericht. Liefst 98 % van het omzetcijfer is het gevolg van export, voornamelijk naar West-Europa. En dus ook naar het Verenigd Koninkrijk. Is de Brexit een kopzorg? Jef Maes: “Het is te vroeg om daar iets over te zeggen, dit zullen we pas binnen enkele maanden weten. Natuurlijk is de waardevermindering van het Britse pond geen goede zaak, maar onze Britse klanten blijven ons hopelijk trouw.”