Welvaartsvernietiging van ongeziene omvang op komst. Het energie- en klimaatbeleid in de Europese Unie dient drastisch bijgestuurd

Opinie van 01/07/2022 door Fa Quix

Zover is het inmiddels gekomen: afschakelplannen van de gasvoorziening voor grote productiebedrijven, heropenen van de vuilste energiebron - namelijk stroom uit steenkolen - in vele Europese landen, en burgers die hun ‘Leuvense stoof’ van onder het stof halen om hout op te stoken als alternatief voor het peperdure gas.

Het kan niet zijn dat we nog langer toelaten dat een centralistisch Europees beleid met contraproductieve maatregelen onze Europese industrie in de vernieling rijdt.

Maar daar blijft het niet bij. Landen zoals het onze gaan kerncentrales sluiten die nog perfect voor 20 jaar goedkope, leverzekere, veilige en klimaatvriendelijke stroom kunnen leveren. En als toppunt van cynisme gaat Duitsland in de toekomst stroom op basis van kernenergie aankopen in… Oekraïne, om het dreigende tekort aan stroom op te vangen, o.a. als gevolg van het sluiten van hun eigen Duitse kerncentrales. Veel gekker moet het toch niet worden.

Het energiebeleid van de Europese Unie en van de lidstaten zoals België evolueert in een catastrofale richting. De waarschuwing van de topman van chemiereus Lanxess in De Tijd (25 juni 2022) is niet mis te verstaan. Matthias Zachert: “Als we de industrie willen wegjagen uit continentaal Europa, zijn we goed op weg. De industrie was altijd de ruggengraat voor economische welvaart. Maar door in sneltempo bureaucratische regelgeving in te voeren, terwijl je met een enorme inflatie zit en de energiekosten exploderen, ga je de indus-trie laten wegkwijnen.”

Met die bureaucratische regelgeving verwijst hij onder meer naar het EU-beleid van klimaat- en energietransitie, zoals vastgelegd in o.a. het Europese Fitfor55, de Europese koolstofgrensbelasting CBAM en het ingewikkelde Europese CO2-emissiehandelssysteem, die samen de competitiviteit van de Europese industrie nog verder zullen aantasten. En met een aandeel van amper 8 % in de wereldwijde CO2-uitstoot zullen al deze industrievernietigende maatregelen in Europa geen zichtbaar effect hebben op ‘het klimaat’, wat dat laatste ook precies moge zijn.

We moeten milieuvriendelijk en energiezuinig produceren, daar gaat het niet om. De bedrijven doen al veel inspanningen en zullen deze ook nog moeten opdrijven, willens nillens. Maar het kan niet zijn dat we nog langer toelaten dat een centralistisch Europees beleid met contraproductieve maatregelen onze Europese industrie in de vernieling rijdt. Er moet snel en drastisch worden bijgestuurd, Europees en per lidstaat. Zoveel mogelijk kerncentrales zo lang mogelijk openhouden zou al een goed begin zijn.

Fa Quix, directeur-generaal