Wanneer de angst het haalt van de rede

Opinie van 04/09/2020 door Fa Quix

En wat belangrijker is: er is al maanden geen noemenswaardige stijging meer van het aantal Covid-19-patiënten opgenomen op intensieve zorgen, en nauwelijks nog overlijdens. Kortom, de reden waarom men ons die forse lockdown half maart had opgedrongen, ‘flatten the curve’, om te vermijden dat de ziekenhuizen overbelast zouden geraken, speelde deze zomer niet. En toch werden forse coronamaatregelen afgekondigd.

Professor Jean-Luc Gala, diensthoofd in het Saint-Luc-ziekenhuis in Brussel, hekelde eind augustus de te strenge coronamaatregelen die onze economie kapotmaken. En hij is lang niet de enige. Toch luisteren de regeringen nog steeds eenzijdig naar de angstvirologen die dagelijks hun dreigende vingertje in zowat alle media mogen komen opsteken, vooral in het noorden van het land.

De angst haalt het van de rede. Het gevolg zijn te verregaande vrijheidsbeperkende maatregelen, betutteling en zelfs repressie. Repressie? Hoe anders kan men de invoering van een avondklok in de provincie Antwerpen noemen? Of de algemene mondmaskerplicht op álle openbare plaatsen, zoals in de meeste kustgemeentes en in andere steden, zelfs in het bos en in verlaten straatjes.

Dat alles weegt op het vertrouwen van de burger, die tevens consument is. Nog zo’n absurde beperking: verplicht alleen shoppen en max. 30 minuten in de winkel, zelfs tijdens de solden. Geen wonder dat de mensen dan liever thuisbleven. En nog meer online zijn gaan shoppen, en dus nog meer importproducten uit Azië kopen. Waardoor naast de retail ook onze industrie er de dupe van wordt. De modesector bv. heeft hierdoor honderden miljoenen euro’s gemist. Maar ook aan de meubel- en interieurwinkels, slaapcomfortzaken, specialisten in keukens, sanitair… heeft dit omzet gekost. Die restricties voor het winkelen hadden er trouwens nooit mogen komen.

Men zou haast denken dat onze bewindslui het erom doen. Dat zij liever miljoenen euro’s van ons belastinggeld als steun uitbetalen in plaats van de privésector te stimuleren en te laten bloeien en meer omzet te maken.

En daardoor net minder op steun zou moeten rekenen. Er volgde in de laatste week van de koopjes dan toch nog een afschaffing van alleen te moeten shoppen binnen het half uur. Maar pas ná het weekend. Too little, too late.

Dit alles heeft één zaak duidelijk gemaakt: nooit nog een totale lockdown! Ook niet bij een échte tweede golf of bij een nieuw virus. De Zweedse virologe Emma Frans had als bezwaar tegen een lockdown geopperd – lockdown die er in Zweden nooit is geweest en er ook nooit zal komen – “Je weet wanneer een lockdown ingaat, maar niet wanneer je er weer uitkomt, en hoe?”. De sociale, economische en psychologische schade is té groot. Want met enkele simpele maatregelen kunnen we elk virus efficiënt en effectief bestrijden: afstand houden, handhygiëne, (tijdelijke) beperking van de sociale contacten. En als afstand houden niet kan, in de binnenruimtes, dan mondmaskers. And that’s it. Laat het ‘oude normaal’ asap terugkeren aub.

Fa Quix, directeur-generaal