Waarom we met grote bezorgdheid moeten kijken naar de ontwikkelingen in China
Opinie van 27/07/2021 door Fa QuixEen zelfbewust China wordt steeds ambitieuzer en streeft ernaar de wereldhegemonie van de VS over te nemen, op economisch vlak, zeer zeker, maar ook op technologisch, politiek en militair vlak. Tegelijk toont het autoritaire regime zich steeds intoleranter tegenover ideeën en gedragingen die afwijken van de strakke partijlijn. En niet alleen tegenover de eigen bedrijven en burgers, maar ook tegenover de buitenlandse. Vraag het maar aan kledingketen H&M. Tegelijk blijft China zijn economische expansiedrift op onze westerse markten botvieren.
China, waar het coronavirus voor het eerst op grote schaal losbarstte begin 2020, is ook als eerste uit de crisis gekomen. Meer nog, het is de enige grote economie die in 2020 economische groei heeft gekend. België daarentegen verloor tussen de 6 en 7 % BBP-groei. De idee van lockdown (sluiting van de economie) is een Chinese werkwijze die veel Westerse landen helaas kritiekloos hebben gekopieerd. Met nodeloos veel economische schade en een ontwrichte logistieke keten waar we nog steeds de gevolgen van voelen.
In 2020 is China ook verder opgerukt op onze afzetmarkten, terwijl wij er een stuk minder konden verkopen. In 2020 ging de Belgische textielexport naar China met 28,5 % achteruit, terwijl China zijn dominante positie verder uitbouwde met 38,5 % méér export naar ons land. Denk maar aan de massale import van Chinese mondmaskers. Het ongelijke speelveld werd dus nog wat ongelijker.
Voor buitenlanders is het nog steeds quasi onmogelijk om naar China te reizen, bv. om marktprospectie te doen of om vestigingen aldaar te gaan aansturen. Dat maakt bedrijfsvoering moeilijk. Naar verluidt zou China pas in de zomer van 2022 zijn grenzen weer openstellen. Daardoor krijgen de eigen Chinese bedrijven uiteraard meer kansen op hun eigen markt en nemen aldus marktaandeel van de westerse leveranciers af. Dat neigt dus naar verdoken protectionisme.
En wat doen onze overheden eraan? Te weinig. De haven van Zeebrugge bv. heeft zonet een grote concessie gegeven aan een Chinees bedrijf, in eigendom van de stad Shanghai, om de Chinese e-commerceproducten hier gemakkelijker te kunnen slijten. Is het dat wat men bedoelde met kritischer te staan tegenover Chinese investeringen? Of neem het eind december door Merkel doorgeduwde Europa-China-Investeringsakkoord, dat de onevenwichten eerder zal vergroten dan verkleinen. Allemaal redenen genoeg om met grote bezorgdheid te kijken naar China en de ontwikkelingen aldaar. Ze bedreigen namelijk onze welvaart.
Fa Quix, directeur-generaal