Waarom de regering moet beslissen om winkelen vanaf dit weekend weer toe te laten

Opinie van 25/11/2020 door Fa Quix

De eerste en belangrijkste reden hiervoor is dat winkelen geen noemenswaardig risico op besmettingen inhoudt. Waarom niet? Omdat tijdens de eerste golf heel wat afspraken rond coronaveilig winkelen werden gemaakt. Afspraken zoals een beperkt aantal aanwezigen tegelijk in de winkel, mondmaskerplicht, verplichte looplijnen en nog zo veel meer. Eerder waren er ook nog de zeer beperkende maatregelen zoals de verplichting tot winkelen op afspraak, en het alleen-winkelen.

Bij de versoepeling na de eerste golf in mei, toen winkelen weer mocht, zijn de coronacijfers in dalende lijn blijven gaan. Teken dus dat coronaveilig shoppen perfect mogelijk is.

Door dit nu weer toe te staan kan de traditionele kerstdrukte ook worden gespreid over de hele maand december. Dat verhoogt de veiligheid verder. Ten andere, dat onderscheid tussen ‘essentiële’ en ‘niet-essentiële’ winkels is pure willekeur. Waarom zou shoppen in een supermarkt veilig zijn en in een meubelzaak niet?

En kijk naar wat onze buurlanden doen! In Nederland, Duitsland en Luxemburg zijn de winkels nooit gesloten geweest. De Britse premier Boris Johnson heeft nu ook aangekondigd dat hij de lockdown opheft en dat de winkels vanaf 2 december terug opengaan. Luttele uren later deed de Franse president Macron nóg beter: alle winkels in Frankrijk gaan open vanaf het weekend van 28 november. Blijft België dan alleen achter als een eiland met gesloten winkels? Dat zal het grensshoppen een boost geven en onze handelaars bijgevolg dubbel bestraffen in een periode die omzetgewijs enorm belangrijk is voor hen. Want wat elders wordt uitgegeven, kan daarna niet meer hier gespendeerd worden.

En laat ons de onlineplatformen niet vergeten! Gesloten winkels duwen de consumenten naar het internet, naar de webwinkels, waar ook dominante buitenlanders de plak zwaaien, de Zalandos, Bol.coms en Cool Blues van deze wereld.

Handelsfederatie Comeos berekende dat elke dag dat de winkels gesloten blijven zij 100 miljoen euro aan inkomsten derven. Dat doet hen uiteraard veel pijn. Maar dat doet ook de armlastige overheid veel pijn, die immers heel wat inkomsten aan btw, sociale lasten en andere door haar neus geboord ziet. En integendeel er extra aan verliest, door de vele noodzakelijke steunmaatregelen.

Open de winkels! Alle winkels. Nu. Red daarmee onze economie. En die steunmaatregelen zullen veel minder nodig zijn. En weet dat het de strijd tegen het virus niet hindert.

Fa Quix, directeur-generaal