Voor de exportgerichte bedrijven is deze tweede coronagolf veel zwaarder dan de eerste

Opinie van 19/02/2021 door Fa Quix

Maar onze industrie is echter vooral een exportgerichte industrie. De verkoop hangt niet alleen af van de binnenlandse distributie en verkoop, maar voor een groot deel - om niet te zeggen het overgrote deel - van de verkoop in het buitenland. Van de in België geproduceerde textielproducten wordt liefst 80 % in het buitenland afgezet. Voor de meubel- en houtindustrie is dat percentage wel iets lager, maar stelt de export toch nog altijd circa 65 % van de omzet voor.


En daar wringt nu net het schoentje. In drie van onze belangrijkste exportmarkten zijn de zogenaamde ‘niet-essentiële winkels’ gesloten, en al geruime tijd, en wellicht nog voor enige tijd. In Duitsland sinds 16 december tot 8 maart, in Nederland sinds 15 december tot al zeker 2 maart, en in het Verenigd Koninkrijk (lockdown) sinds 4 januari tot al zeker 8 maart. Tijdens de eerste golf waren de winkels in die landen wél allemaal open. Woonwinkels, winkels in slaapcomfort, in interieur en design… nu allemaal een hele tijd dicht in die landen.

In België en in Frankrijk, waar de winkels tijdens de eerste golf daarentegen het langst gesloten waren, zijn ze nu al bijna 3 maanden terug open. Maar dat compenseert niet het spectaculaire omzetverlies in de drie genoemde buurlanden waar de winkels gesloten zijn. Voor de vele bedrijven die vooral aan die landen verkopen, is de tweede coronagolf veel zwaarder dan de eerste. Deze crisis is dus nog lang niet voorbij.

Twee conclusies. Eén: de vaccinaties mogen nu snel opschalen, in heel Europa. Hoe sneller gevaccineerd wordt, en zeker de meest kwetsbare groepen, hoe vlugger er versoepelingen kunnen komen en de winkels overal weer open kunnen. Twee: het sluiten van de winkels is en blijft een disproportionele en inefficiënte coronamaatregel. Nergens heeft deze maatregel de besmettingscijfers ernstig beïnvloed. Beste bewijs is ons land, waar sinds de heropening op 1 december de cijfers niet zijn gestegen, wel integendeel. Waar de winkels wel gesloten werden, is het positief effect niet bewezen… maar de vermijdbare economische schade beloopt wel in de tientallen miljarden euro’s. Leren de bewindslui, hier en in het buitenland, dan nooit uit hun fouten?

Fa Quix, directeur-generaal