Plots in een andere wereld

Opinie van 01/07/2016 door Fa Quix

Aan de vooravond van het Brits EU-referendum was er nog enige hoop: de exit polls gaven een lichte meerderheid voor het ‘Remain’-kamp. Maar de ochtend nadien was het een schok toen het radionieuws de overwinning van het Brexit-kamp meldde. Later zal men u vragen: ‘Waar was u toen u het nieuws van de Brexit vernam?’: zo historisch en ingrijpend is die beslissing, zo zal snel en ook later blijken. En zeggen dat dit referendum er nooit had hoeven te komen mocht de Britse premier Cameron de moed hebben gehad om het eurosceptische kamp met onderbouwde argumenten te bestrijden i.p.v. met een (risicovol) referendum.

Sommigen hopen nog dat deze desastreuze beslissing zal worden teruggedraaid, en eerlijk gezegd ik ook, maar we moeten realistisch zijn: de kans dat dat zal gebeuren, is verwaarloosbaar. Wel kan en zal het nog een hele tijd duren vooraleer de Britten echt de knop zullen indrukken (het inroepen van het artikel 50 van het Verdrag van Lissabon dat deze uitstap uit de EU formeel in gang zet). Maar hoe langer daarmee wordt gewacht, hoe groter de onzekerheid. En laat nu net dit het slechtst mogelijke scenario zijn voor het bedrijfsleven. Zolang er onzekerheid is, zal het economische (en politieke) leven in het VK (en ook deels in de Unie) gehinderd worden. En er zal veel energie verloren gaan naar een weinig productieve boedelscheiding.

De kosten lopen enkele dagen na dit referendum al hoog op: het Britse pond is diep afgegleden, de beurzen bloeden, en het consumenten- en producentenvertrouwen in het VK twijfelen. Een recessie loert om de hoek, en zal, mede door de duurdere euro, onze export aantasten. Voor onze textiel-, hout- en meubelindustrie is Groot-Brittannië onze vierde afzetmarkt, voor het interieurtextiel zelfs de belangrijkste.

We moeten er alles aan doen om de schade zoveel mogelijk te beperken. Uw beroepsorganisatie staat klaar om alle mogelijke vragen over de Brexit te beantwoorden, en om u te helpen waar het kan. Bovendien kan u via een onlinetool (zie www.vbo-feb.be/nl-BE/), een initiatief van het VBO, en de Voka-website (www.voka.be) vragen stellen.

Hoe moet het nu verder? Er moet snel duidelijkheid komen over welke handelsrelatie het VK en de EU nu willen, liefst iets vergelijkbaars aan het akkoord dat de EU met Noorwegen heeft afgesloten, dat in feite volledige vrijhandel garandeert. Maar het valt te vrezen dat dit niet zo evident zal zijn. Langs beide kanten is er voorlopig veel onbegrip.

Met de Brexit zijn we in een andere wereld terechtgekomen. Tot dan was ‘Europa’ een vanzelfsprekendheid. Akkoord, de EU werkt lang niet zoals het zou moeten; er moet dringend werk worden gemaakt van méér slagkracht, maar ook van méér communicatie en transparantie naar de bevolking. En er zal toch ook iets moeten worden gedaan aan het ‘democratisch deficit’. Maar ondanks al deze tekortkomingen mogen we de basisverdiensten van de EU nooit vergeten; het waarborgen van de vrede op dit eeuwenlang door oorlogen verscheurde continent. En een eerder nooit geziene welvaartscreatie dankzij de interne markt. En vrijheid. De EU opgeven betekent het kind met het badwater weggooien. Laat ons het hoofd koel houden en zoeken naar pragmatische oplossingen.

Fa Quix, directeur-generaal