Neen, corona zal niet de grote gamechanger zijn die velen voorspeld hadden. Maar dat alles sowieso bij het oude zou blijven, klopt ook niet
Opinie van 02/07/2021 door Fa Quix‘Alles wordt anders ná corona’… u heeft die vele profeten en toekomstdenkers in volle coronacrisis ook kunnen aanhoren. Nu deze pandemie op haar laatste benen loopt, zal blijken dat zij die dit beweerden het niet bij het rechte eind hadden. ‘Corona’ zal niet de grote gamechanger blijken te zijn. De mens is immers een gewoontedier. En van zodra hij/zij kan, zal die terugvallen in zijn/haar oude gewoontes. Wellicht ook bij uzelf herkenbaar…
Een voorspelling zoals ‘telewerken wordt de norm’, blijkt niet te kloppen. Vooreerst, voor dik 60 % van de jobs is telewerk geen optie, en was dat ook niet vóór corona, dus ook niet erna. Denk in onze industrie aan de vele operatoren en hun machinegebonden jobs. Maar ook in de zorg – een patiënt vanop afstand verzorgen is geen sinecure –, in het onderwijs – alvast tot en met het middelbaar zal het gekende contactonderwijs op school de norm blijven – en in de horeca zien we nog niet direct dat robots uw drankje op het terras komen brengen.
Ja, er zal méér worden getelewerkt dan ervoor en door meer mensen dan voorheen, maar een aardverschuiving wordt het niet. De files zullen er nauwelijks minder lang door worden. In deze Fedustria News geven we een uitgebreid overzicht hoe wij het post-corona-werken zien en de plaats van het thuiswerken daarin.
Een andere voorspelling was dat er veel productie zou terugkeren (re-shoring) naar hier, naar België, naar West-Europa, productie die nu bv. in Azië plaatsvindt. Klopt niet. Uit de corona-snelenquête van Fedustria blijkt dat slechts een heel klein percentage van de bedrijven gelooft dat er mogelijks productie terugkomt. Wél verwacht een grotere groep van bedrijven dat een deel van de toelevering dichterbij zal gezocht worden. Uit risicospreiding. Dual sourcing noemen supply chain-experten dat. Maar de hoofdlijn van de grondstoffen en de onderdelen zal blijven komen vanwaar ze voorheen ook vandaan kwam. De internationale verdeling van de productiewaardeketen is immers veel robuuster dan vele trendwatchers hadden verwacht.
Een zekerheid daarentegen, is dat we als industrie moeten blijven inzetten op onze troeven. En die troeven zijn ook ná corona niet veranderd: productontwikkeling op maat van/in samenspraak met de klant, geautomatiseerd en gedigitaliseerd productieproces, excellente klantenservice, producten van onberispelijke kwaliteit. Kortom, een slimme industrie die mikt op maximale toegevoegde waarde. Als het omgevingskader nu nog wat bedrijfsvriendelijker wordt, en we vinden de juiste medewerkers (m/v/x), dan mogen we de toekomst van onze industrie met een gerust hart tegemoet zien.
Fa Quix, directeur-generaal