Lockdown 2: van kaakslag tot kaalslag

Opinie van 03/11/2020 door Fa Quix
De sluiting van de zogenaamde ‘niet-essentiële winkels’ – wat is niet-essentieel? – is een slag in het gezicht van die duizenden ondernemers die tijdens de eerste golf hun winkel(s) covid-veilig hebben gemaakt.

Zoals meubelzaken, keukentoonzalen, kledingwinkels... En dat met soms ingrijpende investeringen zodat ze niet opnieuw zouden hoeven dicht te gaan bij een nieuwe lockdown. IJdele hoop. Bovendien is er geen enkel wetenschappelijk bewijs dat winkels het virus zouden verspreiden.

Waarin deze regering opnieuw blundert, is dat doe-het-zelf-zaken, tuincentra, bloemen- en plantenwinkels wel open mogen blijven. En zeg nu zelf, wat is nu essentiëler in dit herfstseizoen: nieuw plantgoed of een nieuwe winterjas? De willekeur regeert.

O ja, de productiebedrijven mogen blijven draaien. Maar voor welke klanten gaan die produceren wanneer de winkels gesloten blijven, niet alleen in België, maar ook in het buitenland? Frankrijk bv. is bij uitstek de belangrijkste exportmarkt voor het Belgische meubel, en het VK voor interieurtextiel.

Het valt te verwachten dat ook in deze tweede lockdown de consument zijn toevlucht zal nemen tot online aankopen, meestal bij de buitenlandse giganten, ook al heeft hij de mogelijkheid bij lokale handelaars online te bestellen en goederen te laten leveren of afhalen. Bedrijven als bol.com of Zalando bevoorraden zich meestal niet bij Europese of Belgische producenten. De winnaars zijn dus al bij voorbaat bekend.

En zo dreigt de kaakslag van het verplicht moeten sluiten een kaalslag te veroorzaken van winkels die definitief de deuren zullen moeten sluiten, alhoewel zij perfect coronaproof zouden kunnen werken. De regering De Croo I doet dus niet beter dan de regering Wilmès II. Ze herhaalt de fouten van de vorige regering in plaats van er de lessen uit te trekken. En ze verandert nauwelijks iets aan wat de virologen voorstellen, terwijl de regering toch vanuit een globaler perspectief zou moeten beslissen? Er is nu de facto ‘un gouvernement des virologues’.

Fa Quix, directeur-generaal