‘Leren leven met het virus’ is de enige échte optie

Opinie van 23/09/2020 door Fa Quix

Het spijtige is dat er zich steeds meer een polarisering ontspint tussen voorstanders van een zeer stringent beleid, en zij die een meer proportionele aanpak verkiezen.

En zo blijft er een kakofonie van expertenvisies en coronamaatregelen over die niet alleen onwerkbaar blijkt, maar helaas ook het draagvlak van die maatregelen bij de bevolking onderuit haalt.

We herhalen het voorbeeld nog eenmaal: de avondklok en algemene mondmaskerplicht in de provincie Antwerpen opgelegd door de gouverneur in volle hittegolf: dat was disproportioneel en niet vol te houden. En dit werd ingevoerd op een moment dat er nog geen reden was tot paniek, wel tot waakzaamheid.

Wat had men daar (en elders) wél moeten doen? De bevolking blijven wijzen op de essentiële regels die wél werken: afstand houden, handhygiëne, tijdelijk beperken van sociale contacten (zeker het fysieke contact tussen jongeren en ouderen, bv. met hun grootouders), en binnenskamers mondmaskers dragen wanneer afstand houden niet kan gegarandeerd worden. Dát, en niet meer dan dat. Maar wanneer men het draagvlak met disproportionele en ineffectieve maatregelen ondermijnt, dan laten vele mensen zelfs die essentiële regels schieten. Helaas.

In het fel bekritiseerde Zweden is al meer dan drie maanden het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames zeer laag. Niet dat Zweden geen regels heeft, maar het heeft nooit een lockdown gehad, en het heeft altijd dezelfde eenvoudige en eenduidige boodschap van de essentiële regels naar de bevolking gestuurd. Onderwijs en economie (bv. horeca) zijn er steeds open gebleven. Let wel: op sommige vlakken is Zweden zelfs strenger dan wij hier, bv. de pretparken en cultuurhuizen blijven er voorlopig gesloten. Maar door eenvoud en proportionaliteit steunt ongeveer 90 % van de Zweedse bevolking nog steeds het beleid.

En neen, het virus gaat niet weg. Hier niet, en ook in Zweden niet. ‘Leren leven met het virus’ is dus de enige échte optie. Angstexperten die ‘crush the curve’ als beleidsstrategie propageren, dwalen. Dit is onmogelijk, zeker niet zolang er geen werkzaam en algemeen toegediend vaccin bestaat. Dus moeten we het economische en het sociale leven zoveel mogelijk aan de gang houden, zonder dat het virus vrij spel krijgt. De productiebedrijven, de winkels en het onderwijs hebben al in de eerste golf van maart/april bewezen dat zij coronaproof kunnen werken. Geen van deze waren en zijn belangrijke bronnen van besmetting. Een nieuwe lockdown van de economie of een sluiting van de scholen is dus absoluut uit den boze.

We moeten ons ervan bewust zijn dat er geen legitimatie bestaat voor een draconische strategie van ‘crush the curve’. Heeft het Parlement dit goedgekeurd? And what’s next? Als het virus onder controle is, gaat men dan de strenge maatregelen willen handhaven onder het voorwendsel ‘Ja maar het kan altijd terug verergeren’? Zo blijft men op een onverantwoorde wijze de angst cultiveren. En keren we nooit terug naar 'de normaliteit'. Dus, laten we leren leven met dit virus. Het is de énige optie.

Fa Quix, directeur-generaal