Ja, het kan, de bedrijven én de winkels open houden én het virus effectief bestrijden

Opinie van 06/11/2020 door Fa Quix

Natuurlijk willen we allemaal dat het virus zo spoedig mogelijk verdwijnt en minstens onder controle wordt gehouden. En dit om zowel het aantal fataliteiten zoveel mogelijk te beperken als om het zorgsysteem niet te overbelasten. Maar de economie sluiten is daartoe een veel te brutale methode. Het zou ‘de korte pijn’ zijn? Het aantal besmettingen zal daardoor wel fors worden beperkt, maar de economische, sociale en psychologische schade zal niet te overzien zijn.

Het voorbeeld voor de ‘viruscrushers’ is Melbourne, dat er met een complete lockdown in geslaagd is het virus weg te krijgen… maar na hoeveel tijd? Zowat vier maanden. Viér maanden! Is dat de korte pijn? En daarom de hele tijd het hele sociale en economische leven platleggen? Bovendien zonder garantie dat dit zeer besmettelijke virus niet zou terugkomen! Dat is de botte bijl die er genadeloos en blind op inhakt.

Neen, de economie moet kunnen blijven draaien. Coronaveilig wel te verstaan.

Wat de bedrijven uit de eerste lockdown hebben geleerd én hebben toegepast, is precies dit coronaveilig werken, zowel in de productiebedrijven als in de winkels, in álle winkels.

Uit de eerste golf weten we dat de bedrijven niét de motor zijn van de besmettingen. Door alle genomen veiligheidsmaatregelen, waarbij kosten noch moeite gespaard werden, is dat ook evident. En als er ergens een haard is in een bedrijf, kan die snel en efficiënt geïsoleerd worden.

Het is daarom van het grootste belang dat de economie kan blijven draaien, d.w.z. álle bedrijven en álle winkels. Het onderscheid tussen ‘essentiële’ en ‘niet-essentiële’ winkels bv. is onzinnig, willekeurig én bovendien onwerkbaar en moet dus zo spoedig mogelijk worden afgeschaft. Alle winkels die volgens de instructies van de overheid coronaveilig kunnen werken, moeten kunnen open blijven. Dat daarop controles worden uitgevoerd, is maar normaal. Tot er een werkzaam vaccin is, zullen er coronamaatregelen nodig zijn. Maar alleen noodzakelijke, efficiënte en proportionele maatregelen. Zo kan de hele economie blijven draaien én tegelijk het virus bestreden worden.

Fa Quix, directeur-generaal