It’s Europe, stupid!

Opinie van 03/02/2017 door Fa Quix

We moeten ons hoofd opsteken en onze rug rechten, na de slagen die de nieuwe Amerikaanse president Trump tijdens zijn eerste twee weken als president heeft uitgedeeld: protectionisme, immigratiebeperkingen, muur-denken in plaats van bruggen bouwen, kleineren van de Europese Unie, schofferen van Europese politieke leiders (bv. Merkel)…

Globe Europe 1309887 638X488

Als president Trump denkt dat hij daar nu het legitieme democratische mandaat toe heeft, dat hij dan maar doet. Maar wij mogen ons niet laten doen. Wij moeten reageren. Zoals wij dat ook moeten doen tegen dat andere onding: de Brexit. En voor alle duidelijkheid: we moeten er niet van uitgaan dat Trump snel zal verdwijnen of dat we de Brexit nog kunnen ongedaan maken. We will have to live with it. And yes, we can!

Het wordt tijd dat we ten volle beseffen, en een meerderheid met ons, dat we immers het beste wapen in handen hebben om ons te verdedigen, namelijk de Europese Unie en de eenheidsmarkt. 

Deze, weliswaar onvoltooide, politieke en economische unie is tevens de meest koopkrachtige markt van de wereld met circa 500 miljoen consumenten. Dat is een zeer grote troef. En we moeten te allen prijze vermijden dat we deze troef zouden verliezen.

Of zoals de flamboyante en soms té voortvarende oud-premier Guy Verhofstadt het onlangs treffend verwoordde: “We zijn vastberaden: we laten ons niet uit verband spelen (…). Het gaat over het concept zelf van de eengemaakte markt, waarvan de voordelen vele keren groter zijn dan die van welke handelsovereenkomst ook (…).” (De Standaard, 21-22 januari 2017). En hij eindigde met een oproep dat we moeten beseffen dat de eenheidsmarkt in stand houden de beste manier is om de Vlaamse/Belgische export veilig te stellen. Net zoals omgekeerd ook geldt dat de eenheidsmarkt de beste economische troef is van de 27 andere lidstaten (26 als het VK wegvalt).

We hebben vaak veel kritiek op ‘Europa’, en in vele gevallen is dat zelfs terecht. Maar zoals ik al eerder stelde: we mogen het kind niet met het badwater weggooien. We moeten ons realiseren dat we ‘goud in ons handen hebben’. Waar is anders die enorme welvaartsgroei in West-Europa de voorbije halve eeuw uit voortgekomen, in een continue vredestijd? Het is dankzij die steeds verdergaande Europese integratie, zij het met vallen en opstaan, dat we aan de wereldtop staan inzake welvaart. Waarom anders zouden sommigen, zoals de nieuwe Trump-administratie om die niet te noemen, de EU liever zien uiteenvallen? Omdat ze niet succesvol zou zijn? U weet beter: net omdát ons succes een doorn in hun oog is.

Tegelijk moeten we ook werken aan een bétere Europese Unie, die minder bureaucratisch is, met meer toegevoegde waarde voor álle burgers en bedrijven. Europa moet beter haar grenzen, waarden en normen verdedigen. Daar hoort ook vrijhandel bij, volgens de regels van het spel (van de Wereldhandelsorganisatie) waar alle deelnemers zich aan te houden hebben. Want het zijn de valsspelers die de wereldhandel scheeftrekken en zo de globalisering een slechte reputatie bezorgen. Maar laat Europa vooral de lead nemen en staan voor ‘free and fair trade’.

Fa Quix, directeur-generaal