Het groene dogmatische denken bedreigt de energiebevoorrading en duwt de stroomprijzen omhoog

Opinie van 04/12/2020 door Fa Quix
Ideologie blijkt belangrijker te zijn dan wetenschappelijke objectiviteit.

Deze groene dogmatici zullen hun groen-linkse agenda bijgevolg kost wat kost proberen door te drukken. Khattabi was er als de kippen bij om een Belgische CO2-taks op tafel te leggen, alhoewel dat niet in het regeerakkoord staat. De afspraak is om dit Europees te bekijken en niet op nationaal-Belgisch niveau. Zij werd teruggefloten.

Tinne Van der Straeten van Energie is vastbesloten om tegen 2025 alle kerncentrales (7) te sluiten en te vervangen door gesubsidieerde nieuwe gascentrales; gascentrales als aanvulling op hernieuwbare energie, zon en wind. Dus weg met nucleair… dat vandaag nog steeds de helft, soms meer, van onze dagelijkse stroom levert, CO2-arm. Een onverantwoord risico. De Premier heeft haar erop gewezen dat pas in november 2021 beslist wordt om twee kerncentrales voor 2 MW al dan niet langer open te houden, mocht de bevoorradingszekerheid (én betaalbaarheid) niet kunnen gegarandeerd worden.

Elke winter is er immers altijd twee tot drie weken ‘Dunkelflaute’ zoals de Duitsers dat noemen. Dat is een donkere, windstille en bewolkte periode waarin zon en wind géén stroom opleveren. Als de gascentrales tegen dan nog niet (volledig) operationeel zouden zijn, of onvoldoende stroom leveren, komen er ‘black-outs’, dagen in het donker, zwarte dagen zonder (voldoende) stroom. Dat zal een noodbevoorrading noodzaken. Maar ook die plannen heeft de minister inmiddels afgevoerd. Nadat zij al eerder de opdracht gaf om een studie stop te zetten die de kosten van een black-out in kaart zou brengen.

Bovendien zullen de subsidies voor gascentrales de stroomprijzen doen stijgen, wat de groene ministers ook mogen beweren. En gascentrales stoten CO2 uit, kerncentrales zo goed als niet… De gepretendeerde klimaatambities van de groene partijen zijn dus flinterdun. We kunnen hierbij alleen maar constateren dat de hypocrisie van de groene ministers zijn gelijke niet kent.

Fa Quix, directeur-generaal