Het debat over de toekomst van Europa belangt ons allen aan

Opinie van 06/10/2017 door Fa Quix

De verkiezing in mei van de eurofiele Emmanuel Macron tot president van Frankrijk heeft Europa een nieuw elan gegeven. In de ideologische strijd met de eurosceptici heeft hij een veldslag gewonnen. Met ‘dank’ ook aan de Britten, die de nadelige gevolgen van hun Brexit-beslissing van dag tot dag duidelijker zien worden en steeds meer aan den lijve ondervinden. 

Bovendien is Macron – in tegenstelling tot zijn voorganger – niet de man om bij de pakken te blijven zitten. Hij heeft recentelijk een hele reeks van voorstellen gedaan om Europa slagvaardiger te maken, niet toevallig twee dagen na de Duitse verkiezingen waar Merkel, ondanks fors stemmenverlies, toch als winnaar is uitgekomen.

Macron weet immers dat de Frans-Duitse motor in Europa hersteld is en aan kracht zal winnen. 

Niet dat Merkel overtuigd is van alle concrete voorstellen van Macron, maar ook zij beseft dat de Europese Unie unieke troeven heeft die niet mogen verloren gaan. En daarom wil ook zij in haar quasi zeker laatste ambtstermijn volop de Europese kaart trekken. Rekening houdend met het eurosceptische deel van haar achterban zal zij – als overtuigde Europeaan – toch blijven aansturen op een compromis.

Ze beseft dat een aantal uitdagingen, zoals veiligheid, migratie, maar ook de militaire uitdaging met een NAVO-sceptische Amerikaanse president, alleen op overkoepelend Europees niveau succesvol kunnen worden aangepakt. Ook de Duitse economie, en zeker de Duitse industrie, vaart wel bij een eengemaakt Europa. De Britten beseffen, traag weliswaar, zie ‘de bocht van May’, dat die eenheidsmarkt een krachtig instrument van welvaartscreatie is. Een eengemaakte consumentenmarkt van circa 500 miljoen relatief koopkrachtige inwoners biedt vele (schaal)voordelen. Beseffen de Catalanen dat wanneer ze uit Spanje stappen ze ook uit de EU en uit de eenheidsmarkt stappen?

Maar ook naar buiten is de EU een machtig blok. Vrijhandelsakkoorden worden immers door de EU onderhandeld voor de – vandaag nog 28 – lidstaten. Tegenspelers zoals de VS weten dat ze tegenover zo’n machtig Europees blok staan. Het Verenigd Koninkrijk zal later, na de effectieve Brexit, wel snel ondervinden dat het als relatief kleine economie niet op veel begrip zal moeten rekenen bij de ‘speciale’ bondgenoot over de grote plas. Waar trouwens een protectionistische president momenteel de plak zwaait. Een ‘goed handelsakkoord’ van de Britten met dit Amerika? I wish them good luck.

Het idee dat ‘Europa’ de soevereiniteit van de lidstaten aantast, is een vals argument. Europa is niet iets dat ‘boven’ de lidstaten zweeft, neen, het is een gezamenlijk project, een gedeelde verantwoordelijkheid. Wij hebben er onze zeg in en bepalen mee de Europese regels, via vele kanalen zoals het Europees Parlement, de Raad van de EU… Dit zorgt voor een gelijk speelveld, hetgeen de EU precies zo sterk maakt en onze bedrijven en burgers vele extra kansen geeft. En daarnaast blijven de lidstaten voor vele zaken zelf nog bevoegd.
Het debat over de toekomst van Europa zal in de komende maanden en jaren prominent gevoerd worden. Het is van het grootste belang dat wij er ons in mengen. Want de toekomst van Europa belangt ons allen aan.

Fa Quix, directeur-generaal