Eindejaarsbeslissingen van regeringen zullen dramatische gevolgen hebben voor onze welvaart

Opinie van 23/12/2021 door Fa Quix

Liefst vier keer heeft het Overlegcomité van alle regeringen in ons land binnen een maand tijd vergaderd om de coronamaatregelen te bespreken én te verscherpen. Telkens werd onzekerheid gecreëerd en werden verdere beperkingen van onze vrijheid opgelegd. De federale regering spreekt zelf van een ‘constant beleid’. Ze heeft één woord vergeten: ‘constant veranderend beleid’. En ondanks de belofte dat er na de eerste twee besmettingsgolven nooit nog een lockdown zou komen, worden opnieuw enkele sectoren volledig gesloten, zoals cultuur, bioscopen en events die nochtans kunnen aantonen dat ze volledig coronaproof kunnen werken. Ook het winkelen wordt bemoeilijkt.

Dat de regering het achterhaalde groene dogma tégen kernenergie nu uitvoert, hypothekeert inderdaad onze toekomst.

Dat het vertrouwen van de burger in de politiek nu op een absoluut dieptepunt is gekomen, mag dus niet verbazen. Hetzelfde geldt in onze buurlanden Nederland en Duitsland. Vooral de harde lockdown in Nederland, na haast 2 jaar van pandemiebestrijding, valt niet meer uit te leggen. Ook het jojo-beleid van ons land kan op steeds minder begrip rekenen. Gingen we niet ‘Het Rijk der Vrijheid’ betreden eens een grote meerderheid dubbel gevaccineerd zou zijn? Een grote groep, zeker de ouderen en de meest kwetsbaren, hebben nu zelfs al hun ‘boosterprik’ gehad, en nog worden de beperkingen strenger. Daarmee verliest de regering alle geloofwaardigheid en haalt zij zelf het draagvlak van haar maatregelen onderuit.

En dan nog de beslissing met de meest dramatische gevolgen voor onze welvaart: de volledige kernuitstap. Roekeloos, onverantwoord, en welvaartsvernietigend, anders kunnen we dat niet noemen. Dat de regering het achterhaalde groene dogma tégen kernenergie nu uitvoert, hypothekeert inderdaad onze toekomst. We zullen dan vooral moeten rekenen op energie uit… het buitenland… kernenergie uit Frankrijk bv., of gas uit Rusland. En gaat dat lukken, in de donkere, koude wintermaanden, met periodes van ‘Dunkelflaute’ waarin we niet kunnen rekenen op zon- en windenergie? Niet zeker, want dan zullen onze buurlanden net ook méér stroom nodig hebben, en zal Rusland misschien net iets in ruil willen...

Nieuwe energie-intensieve industriële activiteiten gaan we niet meer kunnen aantrekken, integendeel, een vertrek ervan kondigt zich aan. En er dreigt de sluiting van bedrijven door de onzekerheid inzake stroombevoorrading én te hoge kosten, of ze zullen uit ons land vertrekken. We gaan ons deze Vivaldi-regering later nog lang herinneren als de regering die beslissingen heeft genomen met dramatische gevolgen voor onze welvaart. Waar is de tijd dat regeringen er waren om de welvaart en het welzijn van de mensen en de bedrijven te verhogen?

Fa Quix, directeur-generaal