Duitsland, ooit de motor van Europa, is nu de bron van een ongeziene energiecrisis die heel Europa meesleurt

Opinie van 23/08/2022 door Fa Quix

Nooit had Duitsland mogen beslissen om zijn 17 kernreactoren die het land in 2010 nog in werking had, te sluiten. Mogelijks zal de sluiting van de laatste drie wel even worden uitgesteld, maar dat is nauwelijks een succes te noemen. Kernenergie was en is de energie van de toekomst. Het is een triomf van het wetenschappelijk vernuft van de mens. Op zo’n kleine ruimte zoveel betrouwbare, schone (CO2-vrije) en goedkope stroom opwekken… geen enkele andere primaire energiebron komt nog maar in de buurt van de energie-efficiëntie van kernenergie.

"Kernenergie was en is de energie van de toekomst. Het is een triomf van het wetenschappelijk vernuft van de mens."

En toch zijn de Duitse bewindslui erin geslaagd om deze efficiënte en bevoorradingszekere stroom te verkwanselen. Oud-Bondskanselier Merkel besliste immers in een emotionele reactie na de tsunami in Fukushima in 2011 om alle kerncentrales in Duitsland te sluiten (Atomausstieg tegen eind 2022). Wanneer emo het overneemt van de ratio, dan worden de domste beslissingen genomen. In Fukushima vielen inderdaad meer dan 10.000 doden… maar wel door de tsunami zelf, verdrinking enz. Slechts één persoon overleed aan de stralingsgevolgen van de getroffen kernreactor.

Intussen zette Duitsland in op hernieuwbare energie (wind, zon en biomassa), de fameuze Energiewende. Op zich niets op tegen… maar het heeft vele miljarden euro’s gekost, nog zonder de kosten voor de noodzakelijke back-up (voor wanneer er geen wind of zon is). De stroomkosten in Duitsland lagen daardoor voor de Duitse consumenten en de kmo’s hoger dan elders. En dat terwijl Duitsland een land is met een grote industriële traditie en met de meeste ‘verborgen kampioenen’ in Europa.

Een andere misrekening is het vertrouwen in China. Vooral de Duitse auto-industrie heeft er een groot industrieel en zakelijk succes geboekt. Merkel heeft er in haar laatste regeerdagen nog snel een investeringsdeal tussen de EU en China door geramd, volstrekt eenzijdig op maat van Duitsland (de autobouwers), maar niet in het belang van de rest van Europa. Gelukkig geraakt deze deal niet geratificeerd door het Europees parlement.

De boemerang is er nu voor Duitsland. “Duitsland heeft zijn veiligheid uitbesteed aan de Verenigde Staten, zijn exportgeleide groei aan China en zijn energiebehoeften aan Rusland”, zo vatte Constanze Stelzenmüller van het gerenommeerde Brookings Instituut in Washington het samen. Het erge is dat dit naïeve en kortzichtige Duitse beleid niet alleen Duitsland, de grootste economie in Europa, treft, maar het hele continent mee naar de afgrond trekt.

Fa Quix, directeur-generaal