Door haar dogmatisch vasthouden aan de kernuitstap bedreigt de federale minister van Energie de toekomst van onze industrie

Opinie van 10/09/2021 door Fa Quix

Afscheidnemend CEO van chipmaker Melexis, mevrouw Françoise Chombar, was klaar en duidelijk: “Als België zijn laatste twee kerncentrales sluit, zal het geen industrie meer aantrekken, en zeker al geen hightechindustrie. Het was een stommiteit onze kerncentrales niet te vernieuwen”, zo stelde ze in Trends (29 juli 2021). En ze voegde er nog aan toe: “Ik hoop dat we slimmer zijn dan dat.”

Maar federaal minister van Energie, Tinne Van der Straeten (Groen), heeft daar geen oren naar. Voor haar moeten alle kerncentrales uiterlijk in 2025 dicht. Dat vandaag ongeveer de helft van onze elektriciteit afkomstig is van kernenergie, en deze laatste dus onmisbaar is, schijnt haar er niet van te weerhouden om dit roekeloze beleid door te duwen. Daarbij schuwt ze de desinformatie niet. Onbetamelijk voor een minister in functie.

2021 016 NL def CR

Zo stelde zij dat onze kernreactoren ‘te oud’ zouden zijn en onveilig wegens de zogenaamde ‘scheurtjes’. De waarheid is dat onze kerncentrales uitermate veilig zijn, en nog tientallen jaren kunnen draaien. Door alle beveiligingsmechanismen worden ze trouwens uitgeschakeld vooraleer ze nog maar ‘onveilig’ zouden kunnen worden. Of dat er geen oplossing zou bestaan voor het zogenaamde ‘nucleaire afval’. Professor en geoloog Manuel Sintubin (KU Leuven) heeft al jaren geleden aangetoond dat een uitermate veilige geologische berging wel degelijk mogelijk is, ook in Vlaanderen. Maar de politiek, nl. de minister, neemt haar verantwoordelijkheid niet om hier een beslissing over te nemen.

En dan is er nog het klimaat. Het is duidelijk dat het klimaat voor de minister op de tweede plaats komt, ná de ideologische verkettering van kernenergie. Want om de weggegomde nucleaire capaciteit op te vangen, zoekt zij haar heil in gesubsidieerde, CO2-emitterende gascentrales. Met andere woorden: zij gaat eigenhandig het klimaatbeleid van België enkele decennia terugdraaien.

Voor de industrie dreigt een meerkost voor stroom én een bevoorradingsonzekerheid. En een grotere energieafhankelijkheid van het buitenland. Wij hebben altijd gesteld dat een volledige kernuitstap in 2025 onhaalbaar is. Zeker twee kernreactoren (Doel 4 en Tihange 3) moeten nog minstens 10 jaar, en liefst 20 jaar langer openblijven. Dat zorgt voor een absoluut minimale basisbevoorrading. Want met de verdere elektrificering van onze samenleving (elektrische wagens enz.) zal de vraag naar stroom nog meer toenemen. Gaan de vijf andere regeringspartijen in de Vivaldi-coalitie blijven meespelen in dit roekeloze spel van hun groene energieminister? In november zullen zij kleur moeten bekennen. Er staat veel op het spel: de toekomst van onze industrie.

Fa Quix, directeur-generaal