De zwarte zwaan van 2020 kleurt geel

Opinie van 13/02/2020 door Fa Quix
De zwarte zwaan van 2020 kleurt geel: het coronavirus, ontstaan in China. Het geeft een bijkomende betekenis aan ‘Het Gele Gevaar’.

En dat gevaar dreigt nu uit te monden in een ontregelende wereldwijde pandemie. In meerdere Chinese miljoenensteden is het dagelijkse leven letterlijk gestopt.

En dit op nauwelijks enkele weken tijd. Herinner u nog Nieuwjaar dit jaar, en de daaropvolgende grote internationale vakbeurzen Heimtextil, Domotex en Möbelmesse in Duitsland. Geen woord, noch spoor van het coronavirus. Dat is dus nog maar nauwelijks enkele weken geleden. Inmiddels is bv. de beurs Domotex Shan-ghai ‘uitgesteld’, evenals de Chinese meubelbeurs CIFF Guangzhou en Interzum China. Nog andere zullen volgen, al was het maar omdat de (internationale) bezoekers massaal zullen wegblijven.

In de geglobaliseerde wereld met zijn internationale supply chains kan de lockdown van Chinese steden en fabrieken een grote verstorende impact hebben, zeker op korte termijn (eerste trimester 2020). Toeleveringsketens zullen beginnen te haperen. De toelevering in de automobielsector ondervindt dit nu al.

En ook de Chinese economie zelf. Dat bewijst bijvoorbeeld de daling van het dagelijkse energieverbruik. China verbruikt nu dagelijks 3 miljoen vaten olie minder dan normaal. Dat is zoveel als het totale dagelijkse verbruik van België en Duitsland samen!

Het gevolg kan ook zijn dat de supply chains lokaler worden, bv. meer intra-Europees in plaats van geglobaliseerd. Eenzelfde effect zien we door de Brexit: het tussenstation ‘Verenigd Koninkrijk’ wordt in menige toeleveringsketens geschrapt en verlegd naar binnen de EU-27 waar geen vervelend exportgedoe aan te pas komt (douaneaangifte, btw-perikelen, eventueel invoerrechten vanaf 2021…).

Hoe destabiliserend zal het coronavirus zijn? En voor hoelang? Voor de Chinese economie zou dat één procent groei, en in een pessimistisch scenario zelfs twee procentpunten, kunnen kosten voor dit jaar. Maar zoals elk virus – zie maar het griepvirus bij ons – komt er een piek waarna de besmetting fors vermindert en de epidemie wegebt. Tegen dan zou het wel al eens zomer 2020 kunnen zijn. Of het coronavirus dan definitief verdwenen zal zijn? In 2021 komt er immers weer een winter…

Voor onze bedrijven is het zaak om de mogelijke ‘besmetting’ van hun business door de gevolgen van het coronavirus goed in kaart te brengen, en de bedreigingen, maar ook de kansen, te onderzoeken.

En er dan ook met bekwame spoed naar te handelen.

Fa Quix, directeur-generaal