De uitweg uit deze crisis? De bouw en de handel snel en veilig heropenen, hier en elders

Opinie van 23/04/2020 door Fa Quix

Het is maar normaal dat de overheid tussenkomt. De bedrijven hebben deze situatie immers niet gecreëerd maar zijn het slachtoffer van de lockdown. Deze lockdown werd midden maart eensklaps en zonder nuance ingevoerd.

En al kon men daar aanvankelijk begrip voor opbrengen, toch is het zeer jammer dat men niet sneller een exitstrategie heeft bepaald, en vooral, deze in uitvoering heeft gebracht.

Pas na vijf weken kwam er in ons land enige versoepeling van de lockdown, met het laten heropenen van tuincentra en doe-het-zelf-zaken. Deze hadden eigenlijk nooit mogen gesloten zijn, net zomin als containerparken en meubelwinkels, vermits deze minstens even goed, of zelfs nog beter de veiligheidsvoorschriften konden en kunnen naleven dan bv. de supermarkten (die trouwens niet alleen voeding verkopen).

Maar nog erger: het lijkt erop dat de Nationale Veiligheidsraad die de heropening van tuincentra en de doe-het-zelf-zaken heeft beslist, eerder willekeurig heeft gehandeld. Want waarom werden dan ook niet tegelijkertijd de meubelwinkels, of de elektrozaken heropend? En eigenlijk alle winkels die coronaproof kunnen werken? Het is in deze crisis duidelijk geworden dat er in ons land een gebrek aan politiek leiderschap is. In landen zoals Duitsland en Oostenrijk, waar men ook in lockdown is én streng, zijn er toch veel sneller versoepelingen gekomen om de economie te redden. Kleine winkels zijn er al van midden april terug open. Hoe komt dit? Sterk leiderschap.

Gelukkig werkt de bouw opnieuw. Naar de bouw gaat veel toelevering vanuit onze sectoren. Maar dat had allicht toch sneller kunnen gebeurd zijn indien sommige vakbondsvertegenwoordigers van in het begin constructiever hadden meegewerkt.

Nu is het aan de handel om zo spoedig mogelijk herop te starten. Dat moest via zogenaamde ‘sectorprotocollen’ (ook voor onze Fedustria-sectoren). Waarom moet in ons land alles zo bureaucratisch worden aangepakt, zelfs in crisisperiodes? Elke week die we verliezen wordt er nodeloos extra economische schade toegebracht, alsof die al niet groot genoeg is. En dat men goed beseft: geen tewerkstelling zonder bedrijven, geen sterke sociale zekerheid zonder sterke economie!

Omdat we exportgericht zijn, is het natuurlijk ook van belang dat onze buurlanden en andere exportmarkten zoals de VS spoedig heropenen. Daarom is binnen Europa enige coördinatie van de exitstrategie wenselijk. Maar omdat landen vaak in een verschillende fase van deze corona-crisis zitten, zal dat niet overal tegelijk of op dezelfde manier kunnen gebeuren. We moeten goed monitoren waar dat wél het geval is, en daar onze activiteiten op richten.

We moeten alles op alles zetten om deze ongeziene crisis te overwinnen. En dan met volle kracht vooruit werken aan onze toekomst, van de bedrijven, van de mensen en van onze samenleving.

Fa Quix, directeur-generaal