De energiecrisis zal niet zomaar verdwijnen, want de regering bestendigt ze op lange termijn door de kernuitstap

Opinie van 18/02/2022 door Fa Quix

De forse stijging van de prijzen voor elektriciteit en gas herinneren er ons aan dat we daar plots kunnen mee geconfronteerd worden en dat het beleid daar niet meteen een antwoord op heeft. Het blijkt een combinatie van ingevoerde gasprijzen en de kost van de minst rendabele centrale die de hoge prijzen verklaart. Maatregelen zoals de energienorm en de tijdelijke verlaging van de btw brengen geen oplossing voor de bedrijven.

De kernuitstap heeft niet alleen gevolgen voor de kostprijs, het brengt op lange termijn onze stroombevoorrading in gevaar.

Het ziet er bovendien naar uit dat de hoge gasprijzen, die ook de prijs van de stroom opgewekt via gascentrales mee bepalen, niet snel substantieel zullen zakken. En nu wil deze federale regering De Croo I ook nog een volledige uitstap uit kernenergie, en deze vervangen door gesubsidieerde gascentrales. Dat zal onze afhankelijkheid van het buitenland, en dan vooral van geopolitieke spelletjes van bv. grote buur Rusland, alleen maar verhogen. Waardoor we ons opnieuw kwetsbaar maken voor manipulatie van volume en prijs.

Maar de kernuitstap heeft niet alleen gevolgen voor de kostprijs – de productie van kernenergie in België is inderdaad goedkoop – het brengt op lange termijn, zeker vanaf 2025, onze stroombevoorrading in gevaar. In 2021 werd immers 52 % van onze totale elektriciteit opgewekt door kerncentrales, de grootste bron van stroom die bovendien goedkoop, permanent leverbaar en CO2-arm is. En dat gaan we nu weggooien. Wat een roekeloos beleid is me dat waardoor ons land de facto de energie-intensieve industrie opgeeft! En dus ook een aantal bedrijven uit de textiel-, hout- en meubelindustrie.

Door de kernuitstap bestendigt deze federale regering de energiecrisis op lange termijn. En dat kunnen we ons als land niet permitteren. Half maart is het D-Day. Dan moet de regering een finale beslissing nemen in dit o zo belangrijk energiedossier. Die beslissing kan voor ons niet anders zijn dan de verlenging van de jongste twee kerncentrales, Doel 4 en Tihange 3. En die verlenging moet voor minstens tien jaar zijn. Indien dit niet gebeurt, dan zal de gewenste energietransitie – waarbij elektriciteit de belangrijkste energiedrager moet worden – grandioos mislukken.

Eigenlijk is het niet te geloven dat we dit debat nu nog steeds moeten voeren. Het zou de evidentie zelf moeten zijn dat we de elektriciteitsbevoorrading met kernenergie willen waarborgen. Het is toptechnologie waar we in ons land veel expertise in hebben, het is een superefficiënte elektriciteitsbron en het is klimaatvriendelijk. Stop dus de waanzin van de kernuitstap!

Fa Quix, directeur-generaal