De economie zo vlug mogelijk volledig en voorgoed openen, coronaproof met sectorprotocollen

Opinie van 23/04/2021 door Fa Quix

“Dat neigt naar schuldig verzuim”, stelde de cultuursector, waarop Michael De Cock, artistiek leider van de KVS Schouwburg in Brussel, aankondigde om op 26 april te heropstarten. Het lijkt alsof onze bewindslui verlamd zijn door angst en daardoor geen constructieve, creatieve oplossingen meer kunnen bedenken.

Intussen is deze derde golf op zijn retour. De vaccinatie van de kwetsbare ouderen en de risicogroepen zal tegen begin mei al flink opgeschoten zijn. Warmere en hopelijk meer zonnige dagen zullen de mensen naar buiten lokken. Ook vorig jaar hebben we gezien dat dat geleid heeft tot een spectaculaire daling van het aantal besmettingen vanaf eind april, toen nog zonder vaccin. Daardoor zal de druk op het zorgsysteem geleidelijk aan verminderen.

Het was en is ten andere een enorme blunder van het Overlegcomité geweest om de zogenaamde ‘buitenbubbels’ terug te brengen van tien naar vier. De kans op besmetting in de buitenlucht is quasi nihil. Nauwelijks één op duizend, 0,1 % dus van de besmettingen gebeuren in de buitenlucht, en dan nog in specifieke omstandigheden. Het beperken van de kinder- en jongerenactiviteiten in de paasvakantie was een dwaling. De jongeren werden eens temeer het kind van de rekening. En hun (groot)ouders ook, die soms gedwongen verlof moesten nemen omdat er anders geen opvang was. Hierdoor kregen ook de bedrijven met organisatieproblemen te kampen.

Vooral het aantal gevaccineerden moet dit eerste halfjaar een game changer zijn. Dat zorgt ervoor dat de ultieme doelstelling – ‘het zorgsysteem mag niet instorten’ – gehaald zal worden. Die dreiging is binnenkort definitief afgewend. Het is dan ook maar normaal dat de samenleving en de economie met spoed opnieuw geopend kunnen worden, volledig en definitief, mét de horeca, de cultuursector, elk met hun veiligheidsprotocollen. Het winkelen moet weer vrij kunnen verlopen, ontdaan van ‘al die onnozelheden‘ zoals een handelaar het uitdrukte. Dus wég het winkelen op afspraak, wég dat runshoppen. Terug funshoppen! En na het shoppen op een terrasje klinken op elkaars gezondheid, met een frisse pint!

Fa Quix, directeur-generaal