Coronacrisis: koelbloedig blijven, alleen proportionele maatregelen nemen, perspectief geven

Opinie van 26/01/2021 door Fa Quix

Wat we hiermee bedoelen is dat elk jaar tijdens de wintermaanden dit type van gezondheidsproblemen opduikt, die dan normaal met de lente weer sterk afnemen. Maar intussen staan ons nog enkele moeilijke weken te wachten.

Veel versoepelingen in de interpersoonlijke contacten mogen we dus vóór de lente niet verwachten. De meeste besmettingen vinden immers in de privésfeer plaats. Logisch: in de winter zit iedereen thuis, binnen. Vandaar de tijdelijke noodzaak tot beperkingen van de sociale contacten.

Maar de maatregelen die in oktober 2020 werden genomen, hoeven niet noodzakelijk verstrengd te worden. Die maatregelen zijn immers ingrijpend gebleken, vermits al in november de curves drastisch naar beneden zijn gegaan en de besmettingen op een laag niveau zijn gestabiliseerd. Een opstoot valt natuurlijk nooit uit te sluiten – er is medisch nog altijd (te) weinig geweten over het virus – maar met de huidige beperkingen is het weinig waarschijnlijk dat er een zware derde golf zou komen.

Het beleid moet vermijden om in paniek te beslissen. De overheid moet koelbloedig blijven, en alleen beperken wat écht noodzakelijk is, doelmatig (wat het virus efficiënt bestrijdt), en proportioneel (redelijk).

Een nieuwe sluiting van de winkels zou een paniekbeslissing zijn, want zonder bewezen gezondheidswinsten. In de eerste golf is gebleken dat ‘shoppen’ geen bron van besmettingen is. En ook in de tweede golf, en in de nasleep ervan, zijn de winkels geen significante oorzaak van besmettingen gebleken. Dat betekent dus dat de winkels hoe dan ook open moeten blijven, mét de nodige veiligheidsmaatregelen.

Ook de grenzen moeten openblijven. Er zijn voldoende voorzorgsmaatregelen voorzien, zoals testen en verplichte quarantaine. Daarop kan allicht meer gecontroleerd worden. Maar de grenzen sluiten zou overshooting zijn en andere ongewenste problemen scheppen.

Het is daarnaast belangrijk dat de regeringen perspectief bieden aan de bevolking. Door het vaccinatieprogramma te versnellen, bijvoorbeeld. Door de jongeren hoop te geven, en nu al voor de lente versoepelingen in het vooruitzicht te stellen. En de maatregelen zeker geen dag langer aan te houden dan nodig. Want voor velen is het bobijntje af. Er moet nog een samenleving en een economie overblijven ná de pandemie.

Fa Quix, directeur-generaal