China is het grote gevaar. Het Europees Parlement moet het EU-China-investeringspact afkeuren

Opinie van 19/01/2021 door Fa Quix

De onstilbare machtshonger van Xi heeft maar één doel: de wereldhegemonie. Xi en de CCP (Chinese Communistische Partij) willen de heerser van de wereld worden, en dit op economisch, technologisch en militair vlak. In december 2020 onthulde De Standaard dat ook de Westerse bedrijven in China CCP-takken hebben in hun personeelsbestanden. De communisten zitten er dus in de Westerse bedrijven. Dat de Chinese bedrijven, en zeker de grote multinationale Chinese bedrijven, een link hadden en hebben met de CCP, was al veel langer geweten. Dat is immers de essentie van het Chinese staatskapitalisme. Maar dus ook met westerse vestigingen. Industriële spionage is een andere pijler van de Chinese veroveringspolitiek. Namaak één van de gevolgen.

Onze overheden zijn zich nog altijd niet ten volle bewust van het enorme gevaar dat van China uitgaat.

En nog steeds offeren sommige toppolitici onze economische belangen op aan China om zogezegde ‘geopolitieke redenen’ of kortzichtige mercantiele redenen. Deze politici ‘vergeten’ dat China’s langetermijnstrategie gericht is op autonomie, lees ‘zich ontdoen van buitenlandse bedrijven’. Van zodra China de Westerse bedrijven niet meer nodig heeft, kunnen zij opkrassen.

Vandaag zijn we nog heel erg in de ban van het coronavirus en de economische, sociale en gezondheidsravage die het hier en in de wereld aanricht. Maar dat mag ons niet blind maken voor de veel grotere bedreiging van onze welvaart: China.

Zo is het wraakroepend dat de Europese Commissie in 2020 op de valreep een ‘historisch’ investeringsverdrag wenste af te sluiten onder druk van… Duitse Bondskanselier Merkel; een verdrag dat vooral in het voordeel van China is. Duitsers, de meest Europagezinde bewindslui? Vergeet het dus maar. Gelukkig is de democratie in de EU (nog) niet helemaal uitgehold en moet het Europees parlement nog zijn zegje doen. Dat weet wat het te doen staat: het ontwerp terugsturen naar de tekentafel.

Fa Quix, directeur-generaal