Van Hoecke (Sint-Niklaas) wint Factory of the Future Award 2016

Bedrijfsnieuws van 04/02/2016

Ter gelegenheid van de uitreiking van de ‘Factory of the Future Awards 2016’ op 4 februari in Antwerpen mocht Van Hoecke uit Sint-Niklaas een award in ontvangst nemen. Het is een organisatie van Agoria/Sirris met medewerking van Fedustria en Wood.be. Meteen is Van Hoecke het eerste bedrijf uit de hout- en meubelindustrie dat een Factory of the Future Award wint. Een trotse Peter Van Hoecke, CEO van Van Hoecke, nam de award in ontvangst:  “Deze award is de bekroning voor alle innovatieve inspanningen die wij als bedrijf de laatste jaren hebben gedaan. Dit was niet gelukt zonder de aanhoudende inzet van al onze medewerkers.”

Van Hoecke Peter Van Hoecke Copy
© Van Hoecke

Fa Quix, directeur-generaal van Fedustria: “Factories of the Future zijn toonaangevende en toekomstgerichte bedrijven die producten met een hoge toegevoegde waarde maken en de wendbaarheid hebben om vlot in te spelen op een snel veranderende marktvraag. Van Hoecke past perfect binnen dit plaatje. De enorme evolutie van het bedrijf, gekoppeld aan de permanente inzet op innovatie, onderzoek en productontwikkeling, tonen aan dat er wel degelijk nog een toekomst is voor de maakindustrie in Vlaanderen en België. Onze industrie heeft eigenlijk vele fabrieken van de toekomst.”


Van verdeler tot producent en exporteur

Van Hoecke kende sinds zijn oprichting in 1967 een opmerkelijke evolutie. Oorspronkelijk was Van Hoecke een pure verdeler van meubelbeslag van het Oostenrijkse merk Blum. Nadien ging het bedrijf over tot de productie van hoogwaardige houten lades op maat. Deze productie gebeurt volledig in eigen beheer en was in het begin hoofdzakelijk gericht op de Benelux-markt. Recent ontwikkelde Van Hoecke de ‘TA’OR BOX’ kliklade, die flatpack verkocht en getransporteerd kan worden en op die manier enorme internationale exportkansen biedt. 

Networked Factory

Van Hoecke scoorde onder meer zeer goed op het criterium ‘Networked Factory’. Chris De Roock, general manager van Wood.be, het kenniscentrum van de hout- en meubelindustrie, dat o.a. instaat voor het testen van de ladesystemen van Van Hoecke, getuigt: “De voorbije jaren heeft Van Hoecke bijzonder actief geparticipeerd aan tal van projecten rond thema’s als lean manufacturing, business model innovatie, productontwikkeling en design… De wil van het bedrijf om te evolueren tot een Fabriek van de Toekomst was hierbij duidelijk voelbaar. Bij ons staat Van Hoecke dan ook bekend als één van de meest innovatieve bedrijven uit de hout- en meubelindustrie.”

Werknemers centraal

Ook op het criterium ‘Human Centered Production’ scoorde Van Hoecke hoog. Peter Van Hoecke, CEO van het bedrijf: “Ontwikkeling en ontplooiing van het talent dat we in huis hebben, heeft bij Van Hoecke altijd een belangrijke rol gespeeld. Elke individuele werknemer is mede verantwoordelijk voor het succes van onze onderneming. We kijken naar de vaardigheden en het ontwikkelpotentieel van onze mensen en proberen ontwikkeling van beneden naar boven te laten stromen in plaats van bovenaf dingen op te leggen. Ik geloof dat deze cultuur de grootschalige transformatie tot een succes heeft gemaakt en onze toekomstbestendigheid waarborgt. Ook in de generaties die gaan volgen.”

Fedustria en Wood.be zijn bijzonder trots dat Van Hoecke een Factory of the Future Award in ontvangst mocht nemen en op die manier een pioniersrol binnen de hout- en meubelindustrie vervult. Dezelfde award heeft ook het textielbedrijf Ontex uit Eeklo ontvangen. Fa Quix (Fedustria): “Naast Van Hoecke zijn er in de hout- en meubelindustrie nog tal van andere verborgen parels die vrijwel ongekend zijn bij het grote publiek. Er is dus nog veel potentieel.” Chris De Roock (Wood.be) vult aan:  “Wij zijn er dan ook van overtuigd dat in de toekomst nog vele bedrijven uit de sector in de voetsporen van Van Hoecke zullen treden.”