De Groep François wint de Circular Economy Award

Bedrijfsnieuws van 22/06/2018

Tijdens de dertiende editie van de Belgische Energie- en Milieuprijs werd de Groep François bekroond met de Circular Economy Award. De circulaire economie is dan wel al doorgedrongen tot in het DNA van de houtsector, maar deze prijs vormt toch een mooie beloning voor de daadkracht en de vele initiatieven en projecten van de Groep François op dit gebied.

De Groep François is actief in Wallonië en in het Groothertogdom Luxemburg en produceert jaarlijks 2,5 miljoen houten pallets, 90.000 m³ gezaagde planken en 150.000 ton pellets. De onderneming recycleert het hout dat in containerparken wordt ingezameld en voorziet zo meerdere cogeneratie-units van brandstof. Deze units produceren de warmte die nodig is om het hout voor pallets en het zaagsel waarvan pellets worden gemaakt, tot in de kern te drogen, maar ze leveren ook 75 GWh groene elektriciteit, wat overeenkomt met het verbruik van 20.000 gezinnen. Deze cogeneratie-units dragen ook bij tot de stabiliteit van het Belgische elektriciteitsnet doordat ze aan de netwerkbeheerder Elia een vermogen van 2 MW ter beschikking stellen om productieschommelingen van onregelmatig beschikbare energiebronnen op te vangen.

De Groep François produceert zelf alle elektriciteit die ze nodig heeft dankzij groene energie. Om twee nieuwe productielijnen van blokpellets van stroom te voorzien, werden meer dan 15.584 zonnecellen geïnstalleerd. De Groep werkt ook aan heel wat andere ontwikkelingen, zoals de transformatie van een braakliggend industrieterrein van 20 ha tot een zonnepanelenpark (goed voor 15 GWh), de installatie van een windmolen van 2,2 MW, en bestudeert opslagmogelijkheden voor elektriciteit, die dan op vraag kan worden teruggeleverd. Het is de ambitie van de Groep om op lokaal niveau een voorbeeld van een industrieel micronetwerk te vormen.

http://www.palletfrancois.com/