Calcutta zet fikse stap in uitbouw strategisch plan dankzij de alliantie met Annabel Textiles, Interspinning en Mublo

Bedrijfsnieuws van 16/09/2022

De textielgroep Calcutta werd in 1848 opgericht en is daarmee de oudste weverij van België. De industriële productiesite van 2 ha bevindt zich in het centrum van Sleidinge (Evergem) en omvat een indrukwekkend verticaal geïntegreerd machinepark van meer dan 60 getouwen en 2 afwerkingslijnen. Calcutta heeft momenteel vier business units, zijnde: technisch textiel, luxetextiel voor het interieur (zoals akoestisch geweven wandbekleding), unieke decoratieve rolgordijnen op grote breedte, en geweven tapijt.

Omwille van productdesign in combinatie met hoogtechnologische eigenschappen, zoals akoestiek, hanggedrag, doorkijkgradatie, beheer van licht en temperatuur, brandvertraging, water- en stofafstotende eigenschappen, en ecologische prestaties, geniet Calcutta naam en faam op wereldschaal en bekleedt zij een unieke positie bij de professionelen en topdecorateurs in de sector.

Via haar merken Jackie and the Fish (www.jackie-and-the-fish.com), Asanderus en Fortune mikt Calcutta met haar diverse productgroepen op klanten in het midden en hoger segment. Designer at Home (www.designerathome.com) is het merk voor een gloednieuw distributiekanaal met service aan huis of op project: rechtstreeks van de fabriek ‘made in Belgium’ met gratis interieuradvies op maat, brengt een interieurstylist de stalen en als het ware de ‘showroom’ aan huis met een volledige ontzorging van opmeting en installatie.

Op 18 juli 2019 kocht Christof Vermeersch uit Wingene de aandelen van Calcutta van een Britse-Emiraatse onderneming. Vermeersch zelf heeft een jarenlange ervaring in de textielsector opgebouwd. Hij investeerde meteen fors in nieuwe getouwen, gloednieuwe collecties, een vernieuwde marketing en uitgebreid verkoopnetwerk. Om de verdere internationale roll-out te versnellen en overnames mogelijk te maken, kwam Saffelberg Investments in april 2022 aan boord van de Calcutta Groep. Saffelberg is het private equity investeringsfonds van ondernemer Jos Sluys.

Nog geen 3 maanden na de instap van Saffelberg in de Calcutta Groep, gaat de holding van Calcutta voor een eerste overname en verwerft zij een meerderheidsbelang in Annabel Textiles (www.annabeltextiles.com) en Interspinning, gelegen op een industriële site van 5,5 ha te Gent. Bruno en Benoit Derumeaux blijven actief aan boord van Annabel en nemen daarnaast ook belangen in de Calcutta Groep. Zij blijven operationeel actief in beide textielgroepen.

Met deze transactie zet Calcutta een behoorlijke stap richting horizontale diversificatie en biedt daarmee een sterk verbreed concept van interieurtextiel aan. Annabel weeft unieke meubelstoffen, alsook stoffen voor gordijnen en decoratieve accessoires, zoals kussens en plaids. De bakermat van Annabel is het weven van fluweel.

Ook Mublo (www.mublo.com) bevindt zich in de scope. Mublo is een Belgisch interieur- en lifestylemerk voor meubelen en interieuraccessoires met hoogwaardige stoffering. Mublo is gekenmerkt voor stoffen met verrassende texturen, op basis van duurzame materialen.

Calcutta en Annabel hebben hetzelfde DNA en weven hoogwaardige stoffen voor zowel de residentiële als de contractmarkt. Annabel is daarnaast actief in de automobielsector en zet in op outdoor en upmarket interieurtextiel. Beide bedrijven zijn complementair: Calcutta en Annabel samen hebben vandaag een volledig aanbod in interieurtextiel, gaande van zonnewering, muurbekleding, vloerbedekking tot meubelstoffen.

De huidige CEO van Annabel, Mario Verstichel, zat samen met Christof Vermeersch aan de tekentafel van deze transactie en geeft de fakkel nu door aan Christof Vermeersch, die zowel Calcutta als Annabel als CEO zal aansturen.

Op basis van de perstekst Calcutta en Annabel Textiles van 1 augustus 2022

www.calcutta-interiors.com