Ontbijtsessie Veroudering van textiel en kunststoffen

op 16 juni 2020

Wegens het coronavirus wordt deze ontbijtsessie online georganiseerd. 

De sessie start uitzonderlijk om 9u en eindigt om 10u30. Deze vindt live plaats en u krijgt de mogelijkheid om vragen te stellen.

Alle geregistreerde deelnemers ontvangen 2 dagen op voorhand de link naar de presentaties, waarin alle informatie staat over hoe u aan deze online sessie kunt deelnemen. 

Programma

Alle materialen zijn onderhevig aan veroudering. Het is een kunst op zich om in te schatten hoe textiel en kunststoffen überhaupt verouderen en zo geleidelijk hun functie verliezen. In deze online ontbijtsessie krijgt u de kennis aangereikt om zelf te bepalen hoe u uw materialen moet (laten) testen.
We zijn dan ook vereerd dat we één van de goeroes van verouderingsproblemen van textiel en kunststoffen mogen verwelkomen, in de persoon van Roberto Todesco!

Zin en onzin van verouderingstesten

Sander verduidelijkt enkele verouderingsprincipes en de bijhorende zin of onzin. Vervolgens gaat hij dieper in op enkele (on)verwachte testmethodes om het gedrag van uw materialen te voorspellen.

Sander De Vrieze, Centexbel

Verouderingsgedrag van kunststoffen

Tom gaat dieper in op de buitenbeentjes in de evaluatie van het verouderingsgedrag van kunststoffen, legt uit hoe kataplasmatesten, cyclische verouderingstesten en de time-temperature superpositie ons meer vertellen over het verouderingsgedrag van kunststoffen. 

Tom Vercoutere, Centexbel

KEYNOTE
Overview of the stabilizers used in fibers, with historical background and application results
The presentation will deal with the following different topics related to fibers:
  • An overview of the classes of stabilizers developed for different kind of polymers, the working mechanism and an historical insight into this development is given.
  • For each class of stabilizers (phenolic antioxidants, phosphite based stabilizers, light stabilizers including absorbers and hindered amine type products) their way of function is explained and examples of application results are shown.
  • Furthermore recommendations for stabilizing different polymers will be given.
  • Finally the salient points to take care of when dealing with stabilizers for fibers will be elaborated.

Roberto Todesco, Ansers

Tarieven en Voorwaarden

Centexbel leden: 100 euro

Andere deelnemers: 120 euro

Inschrijving