MC Eco- en Circulair Design

Op 07 maart 2024 -
,

Op 5 december kondigde de EU commissie aan dat ze blij is met de voorlopige overeenkomst voor meer duurzame, herstelbare en circulaire producten. Eens gepubliceerd bouwt deze wetgeving verder op de Ecodesign Directive zodat ook voor textielproducten nieuwe ecodesign vereisten er aan komen. Dit betekent dat textielproducten, en vermoedelijk ook kunststofproducten, zullen moeten beantwoorden aan vereisten inzake:

 • duurzaamheid, herbruikbaarheid, upgradebaarheid en herstelbaarheid van een product;
 • het beperken of verbieden van de aanwezigheid van chemische stoffen die hergebruik en/of het recycleren van materialen verhinderen;
 • energie- en hulpbronnen efficiëntie;
 • gebruik van gerecycleerd materiaal;
 • vermindering van de koolstof- en milieuvoetafdruk;
 • beschikbare productinformatie, met name een digitaal productpaspoort.

Met deze masterclass willen we u voorbereiden op wat komen gaat door u inzichten te geven in eco- en circulair design, door het aanreiken van concrete tools die u helpen eco- en circulair design te integreren en door het geven van voorbeelden van items die geïmplementeerd kunnen worden. We zijn ervan overtuigd een inspirerend programma samengesteld te hebben dat u op weg zal helpen deze transitie in te zetten en hopen dan ook u te mogen verwelkomen.

Programma

De rol van ecodesign in de circulaire economie

De ecodesign aanpak is een sleutel tot succes in het implementeren van de principes van de circulaire economie.
Karine Van Doorsselaer, Universiteit Antwerpen

Met meer creativiteit richting circulariteit

We zullen een hoop nieuwe en creatieve oplossingen nodig hebben om naar een circulair systeem te evolueren. Tijdens deze sessie overlopen we verschillende tips en creativiteitstechnieken waarmee je morgen zelf aan de slag kan gaan
Jonas Burm, Made

Lunch

Gebruik van niet-klassieke materialen voor textiel en kunststoffen

Overal duiken alternatieve grondstoffen op voor het maken van producten. Maar hoe betrouwbaar zijn deze alternatieven? En welke zijn effectief ecologisch verantwoord? Sander fileert enkele recente grondstofinnovaties en zoekt naar de mogelijkheden die in de toekomst van goudwaarde zullen zijn.
Sander De Vrieze – Centexbel

Design for disassembly: een strategie voor een circulaire economie

In deze presentatie wordt dieper ingegaan op het concept van ‘design for disassembly’. Door het implementeren van deze strategie kunnen verschillende componenten van een textiel of kunststofproduct van mekaar gescheiden worden vóór het recyclageproces. Op deze manier ontstaan monostromen van materialen die makkelijker en efficiënter te recycleren zijn. Er zal een overzicht gegeven worden van bestaande technologieën en lopend onderzoek rond dit topic.
Stijn Van Vrekhem – Centexbel

Naar een circulaire beddingsector: het belang van Eco- en Circulair Design bij matrassen

Sinds januari 2021 geldt er in Vlaanderen een Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid (UPV) voor matrassen. Concreet houdt dit in dat bedrijven die matrassen produceren of invoeren op de Belgische markt, ook verantwoordelijk zijn voor de inzameling en verwerking van de afgedankte matras na gebruik. Matrassen vormden door hun grootte, volume en materiaalsamenstelling namelijk een serieuze uitdaging naar verwerking aan het einde van hun levensduur. Het is dan ook de eerste productcategorie in de meubelsector waarvoor in België een UPV werd ingevoerd. WOOD.BE werkt in opdracht van Valumat, het UPV beheers organisme, diverse acties die de transitie naar een circulaire matrasindustrie willen vergemakkelijken. Deze presentatie zal verder inzoomen op de ontwerpuitdagingen bij matrassen en de circulaire ontwerpstrategieën die hierop concreet een antwoord kunnen formuleren.
Alan Dergent - WOOD.be

Nieuwe businessmodellen

Eco- en Circulair Design toepassen op een product of service is in bepaalde gevallen niet voldoende om impact te creëren. Om bepaalde design implementaties te doen slagen is het nodig om het businessmodel aan te passen of voor een compleet ander businessmodel te kiezen. Welke mogelijkheden er zijn en hoe een bewuste keuze gemaakt kan worden wordt verduidelijkt in deze sessie.
Edwin Maes - Centexbel

Decathlon: ecodesign aanpak en nieuwe businessmodellen

In lijn met onze SBTi klimaatdoelstellingen hebben we zowel op wereldwijd niveau als op Belgisch niveau actieplannen ontwikkeld om enerzijds de klimaatimpact van onze nieuwe producten te verminderen via onze ecodesign strategie. Anderzijds proberen we de sportmarkt en de consumenten mee te nemen in een meer circulaire manier van sporten en consumeren door het aanbieden van verschillende nieuwe businessmodellen zoals buyback en 2de hands verkoop, rent, repair en verschillende abonnementsformules zoals het 'We Play Circular' project.
Nathan Goddefroy – Decathlon

Praktisch

 • Dit event gaat door bij Centexbel te Zwijnaarde.
 • Het is een Nederlandstalig event.
 • We starten om 9u30 en eindigen rond 16u, met halfweg een broodjeslunch.
 • Deelnameprijs: 405 euro (excl. BTW) - de VLAIO subsidie van 70% werd reeds verrekend in deze kostprijs.
 • Alle geregistreerde deelnemers ontvangen een bevestigingsmail. Enkele dagen vooraf wordt de link naar de presentaties doorgestuurd.
Voor meer info en inschrijving