Horizonverkenning Interieurtextiel

op 20 februari 2020

Interieurtextiel is zonder twijfel één van de parels van de Belgische textielnijverheid. Het is een sector die sterk (regionaal) is geconcentreerd, maar wereldwijd producten aanlevert.

Op dit moment leeft innovatie in deze sector en is er een golf naar complexere, duurzame, functionele producten. Centexbel brengt in deze horizonverkenning enkele levende onderwerpen aan bod. Met de presentaties komen thema’s aan bod waarrond op dit moment veel vragen leven.

Programma:

Interieurtextiel – honger naar innovaties
Innovaties in interieurtextiel komen sneller en sneller. Sander staat stil bij wat er de laatste jaren (in de patentliteratuur) is uitgekomen rond innovaties in de interieurtextielsector. 
Sander De Vrieze, Centexbel

Akoestiek voor interieur toepassingen 
In deze presentatie bekijken we onder welke labo omstandigheden geluidsmetingen het best bepaald worden afhankelijk van de eindtoepassing en bespreken we ook enkel basisregels voor het verbeteren van het akoestisch comfort. 
Jo Wynendaele, Centexbel

Interieurtextiel in een circulaire economie
Matrassen, tapijten, zetels, gordijnen, … vandaag komen deze producten op het einde van het gebruik in het grof huisvuil. Hieruit worden nog te weinig materialen en grondstoffen gerecupereerd. Centexbel werkte integrale en innovatieve oplossingen uit voor de aanpak van deze afvalstroom. Birgit zal in haar presentatie deze oplossingen in detail overlopen. Deze oplossingen werden uitgewerkt in het project URBANREC, een Horizon2020 project.
Birgit Stubbe, Centexbel

Richtlijnen voor EU- en nationale wetgeving met betrekking tot brandclassificatie
Jo behandelt de EU-brandclassificatie voor bouwproducten en de mariene richtlijn. Daarnaast maakt hij ook een overzicht van de nationale wetgeving voor verschillende interieurtoepassingen.
Jo Wynendaele, Centexbel

Interieurtextiel: specs en testen
Daniël geeft een overzicht van en toelichting bij de meest relevante specificatie- en testnormen die momenteel bestaan.
Daniël Verstraete, Centexbel

 Inschrijving gebeurt via https://www.centexbel.be/nl/agenda/horizonverkenning-interieurtextiel