Horizonverkenning Beschermend textiel

op 27 juni 2019

Programma

Evoluties en patenten voor beschermend textiel

Sander De Vrieze staat stil bij de patent(aanvragen) die sinds juni 2018 (laatste editie van deze horizonverkenning) werden gepubliceerd rond beschermkledij. Daarnaast werpt hij een blik op de toekomst vertrekkend vanuit de huidige tendensen, evoluties en trends.
Sander De Vrieze, Centexbel

Onderzoek naar herbruikbare beschermpakken tegen infectieziekten

In tegenstelling tot de beschermkleding die werd gebruikt tijdens de ebola-uitbraak 2013-2016 in West-Afrika, willen we een herbruikbare oplossing ontwikkelen. Dit verlaagt de transport- en opslagkosten en vermindert ook de hoeveelheid infectueus afval dat moet worden verwijderd. Door een speciaal design is het aan- en uittrekken een stuk eenvoudiger en is er bovendien minder gevaar voor contaminatie.
Frederik Goethals, Centexbel

Care4Quality 

Care4Quality is een kwaliteitscertificaat en -managementsysteem voor wasserijen die textiel verzorgen uit de voedingsnijverheid en de zorgsector en rekening moeten houden met de vereisten van deze sectoren. Die vereisten zijn gebaseerd op ISO-normen voor kwaliteitsbeheer, de Europese norm voor RABC en andere diverse buitenlandse varianten (Certex, AFNOR, RAL, enz.). 

Toegevoegde waarde: verschillende eindklanten vragen een garantie voor de visuele en hygiënische kwaliteit van het gereinigde linnen. Bovendien eisen bepaalde klanten o.a. analyseresultaten van microbiologische onderzoeken op jaarlijkse of trimestriële basis. Care4Quality maakt kwaliteit zichtbaar. De garantie in verband met de visuele en hygiënische kwaliteit van het gereinigd textiel wordt door dit certificaat ondersteund door een onafhankelijke derde partij.
Dirk Simoens, BQA

Reiniging van "High Visibility" en brandweerkleding

Christeyns geeft uitleg over een totaal wasconcept voor high-Vis & brandweeruniformen, dat speciaal werd ontwikkeld om de beschermende lagen en reflecterende banden te behouden.
Christeyns

Gevaar op brandwonden door stoom bij brandweermannen

In deze lezing wordt dieper ingegaan op brandwonden, op stoom in zijn verschillende vormen, op het gebruik van water als blusmiddel, op de manier waarop men moet omgaan met stoom tijdens blusinterventies, op de bescherming van de brandweerman en op de inwendige opwarming in de beschermende kleding.
Filip Vets, Brandweer Gent

Inschrijving gebeurt via: https://www.centexbel.be/nl/agenda/horizonverkenning-beschermend-textiel

Centexbel is een erkend opleidingsverstrekker waardoor kmo’s aan gereduceerd tarief deelnemen aan deze Horizonverkenning (https://www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille/wat-is-de-kmo-portefeuille).